Το νέο μενού του αθηναϊκού εστιατορίου που έχει κάνει ήδη αίσθηση με τις ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει.
Στην οδό Σκούφου, έναν μικροσκοπικό δρόμο ανάμεσα στη Βουλής και στην Νίκης, βρίσκεται ένα νέο εστιατόριο που το όνομά του σε προδιαθέτει για τη φιλοσοφία του. To “Anthes” είναι αναγραμματισμός του “Athens” όπως αντίστοιχα και τα πιάτα του Ιπποκράτη Αναγνωστέλη (βλ. Kensho, Μυκονος και Crios, Πάρος) είναι ένας αναγραμματισμός της ελληνικής κουζίνας. Ένας μοντέρνος τρόπος να δούμε την ουσία των γεύσεων της, μπολιασμένη με ιαπωνικά στοιχεία και γαλλικές τεχνικές.
Άνετος και φιλόξενος χώρος με σύγχρονη αισθητική
Το Anthes είναι βουτηγμένο στα χρώματα και στα υλικά της γης και αυτό σε κάνει να χαλαρώνεις αμέσως. Παρόλα αυτά δεν του λείπουν και τα εντυπωσιακά design στοιχεία που κάνουν την ατμόσφαιρα λίγο πιο lux και κοσμοπολίτικη. Η είσοδος είναι ανοιχτή με τέτοιο τρόπο, σαν μεγάλο παράθυρο, ώστε όλα σχεδόν τα τραπέζια της σάλας να βλέπουν έξω. Δεξιά είναι η ολόφωτη μπάρα όπου ετοιμάζονται ενδιαφέροντα signature cocktails που φέρουν την υπογραφή του Θάνου Τσεκούρα (βλ. The Bank Job). Και στο βάθος υπάρχει ένας χαριτωμένος εσωτερικός κήπος που δίνει λίγο περισσότερη ιδιωτικότητα. Το καλύτερο όμως σημείο για να έχεις την ησυχία σου και ωραία θέα είναι τα τραπέζια στον 1ο όροφο που βλέπουν σε αυτήν την καταπράσινη μίνι όαση. Στα highlights, η ανοιχτή κουζίνα που δουλεύει σαν ζωντανή ορχήστρα και θες να τη χαζεύεις με τις ώρες και φυσικά το εντυπωσιακό κελάρι που σε προκαλεί να το εξερευνήσεις.
Elevé παράδοση με sharing διάθεση
Το δημιουργικό και πρωτότυπο μενού του Ιπποκράτη Αναγνωστέλη βασίζεται στις ελληνικές ρίζες και σε οικίες γεύσεις. Ωστόσο, μέσα από μια fusion λογική που περιλαμβάνει ιαπωνικές πινελιές, γαλλικά στοιχεία κ.ά. αφηγείται μια ιστορία σύγχρονη για το ποια είναι η Ελλάδα, και κυρίως για το ποια είναι η Αθήνα σήμερα. Η head chef Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου και η ομάδα της εκτελούν με ακρίβεια στη λεπτομέρεια χωρίς να χάνουν την ουσία.
Το χειροποίητο ψωμί, κάτι μεταξύ λαδένιας και φοκάτσιας, είναι τόσο νόστιμο και ανάλαφρο που θες να το φας όλο μόνο του. Αλλά το να το βουτήξεις στη σπιρτόζικη τυροκαυτερή είναι σίγουρα μια πολύ καλύτερη ιδέα. Τα γκιόζα με λουκάνικο, ζωμό σπετσοφάι και κρέμα κόκκινης πιπεριάς είναι τόσο επιτυχημένα γευστικά που αν κλείσεις τα μάτια θα νομίζεις ότι τρως «ορθόδοξο» σπετσοφάι κάπου στα τσιπουράδικα του Βόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα σούπερ τραγανά, αραχνοΰφαντα φύλλα πατάτας που σπάνε μπροστά σου και ανακατεύονται με κρέμα παλαιωμένου αρσενικού Νάξου και μελωμένο πράσο. Κάθε μπουκιά είναι και μια παιδική ανάμνηση από παραδοσιακή γιαγιαδίστικη πίτα που πλυμμυρίζει το στόμα, το μυαλό και την καρδιά σου.
Μαγειρική τόλμη και ζαχαροπλαστική γοητεία
Η καραμελωμένη μελιτζάνα με miso, σιγομαγειρεμένο μοσχάρι και μεταξένια μπεσαμέλ κατσικίσιου τυριού μοιάζει περισσότερο με παπουτσάκι παρά με μουσακά αλλά αυτό έχει πολύ λίγη σημασία μπροστά στην εξαιρετική νοστιμιά της. Το άψογα βρασμένο λιγκουίνι με την αχνιστή, τρυφερή σφυρίδα αποδεικνύει πόσο ταιριάζουν τα εσπεριδοειδή με την ντομάτα και πόσο μας χρειάζεται αυτού του είδους η μαγειρική τόλμη (σ.σ. θέλουμε περισσότερες καλοφτιαγμένες ψαρομακαρονάδες στα ελληνικά εστιατόρια!). Το αρνίσιο μπούτι λιώνει στο στόμα θυμίζοντας σουβλιστό και η φίνα κρέμα γιούζου του ταιριάζει αναπάντεχα πολύ. Το γλυκό κλείσιμο επιφυλάσσει φινέτσα με ένα επιδόρπιο λαχταριστό στην εμφάνιση και ιδιαίτερο στη γεύση αφού συνδυάζει μαρμελάδα αχλάδι, καραμέλα και κρέμα τόνκα.
Info
Σκούφου 3, Αθήνα, τηλ.: 697 4010 187