Μεγάλη Εβδομάδα: 8 παραδοσιακά και εναλλακτικά εστιατόρια με νηστίσιμα -Σουβλάκι καλαμάρι και κλασικά πιάτα - iefimerida.gr

Μεγάλη Εβδομάδα: 8 παραδοσιακά και εναλλακτικά εστιατόρια με νηστίσιμα -Σουβλάκι καλαμάρι και κλασικά πιάτα

Vegan taco στο loco athens
Φωτογραφία: Instagram @loco athens
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Εστιατόρια σε κάθε γωνιά της Αθήνας για να απολαύσετε νόστιμο παραδοσιακό φαγητό και street food επιλογές τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, τη Μεγάλη Εβδομάδα κάνουμε νηστεία, που σημαίνει ότι δεν τρώμε κρέας και ζωικά προϊόντα. Η μεσογειακή κουζίνα φημίζεται για τα πιάτα με όσπρια και τα λαδερά, ενώ ακόμα και τα μαγαζιά με street food έχουν προσαρμόσει το μενού τους ώστε να έχουν πιάτα χωρίς κρέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας θα βρείτε μαγαζιά με όσπρια και λαδερά φαγητά που θυμίζουν τα κυριακάτικα τραπέζια ξυπνώντας μας παιδικές αναμνήσεις, ωστόσο και σε ταχυφαγεία θα βρείτε ενδιαφέρουσες νηστίσιμες επιλογές.

Η Αθήνα έχει ανέβει πολύ γαστρονομικά, σε πολλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές και καλές επιλογές σε νηστίσιμα φαγητά, αλλά και σε street food γεύσεις. Από τα παραδοσιακά λαδερά μέχρι μεξικάνικη κουζίνα και σουβλάκι με καλαμάρι, το μόνο σίγουρο είναι πως θα δοκιμάσετε εξαιρετικές γεύσεις.

Ραμόνα

Στην περιοχή της Καλλιθέας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε μια γειτονιά βρίσκεται η ταβέρνα «Ραμόνα», που φημίζεται για τα μαγειρευτά φαγητά - μάλιστα κάποια πιάτα, όπως το κουνέλι στιφάδο, δεν τα βρίσκουμε εύκολα σε μαγαζιά της Αθήνας.

Φωτογραφία: Ραμόνα/FB
Φωτογραφία: Ραμόνα/FB
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα δυνατά «χαρτιά» του μαγαζιού είναι τα λαδερά: γίγαντες καλομαγειρεμένοι και μελωμένοι, γεμιστά με νόστιμα μυρωδικά και φασολάδα, που αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους.

Μίνωος 11-13, Καλλιθέα

Σουρωτήρι

Ένα κλασικό μαγειρείο, το «Σουρωτήρι», διαθέτει πολλές επιλογές σε λαδερά και όχι μόνο, ενώ το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Εκτός από τα τραπεζάκια που υπάρχουν σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να παραγγείλετε ή να πάρετε το μαμαδίστικο φαγητό σας take away.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως και όλη την περίοδο της Σαρακοστής, στο μενού υπάρχει ποικιλία από νηστίσιμα φαγητά, όπως γιουβέτσι με γαρίδες, αρακάς, σουπιές σπανάκι και ρεβίθια γιαχνί. Καλές τιμές και τίμιες μερίδες για ένα γεύμα «σαν της μαμάς».

Λ. Αλεξιουπόλεως 19, Αργυρούπουλη

Loco Athens

Στην πολυσύχναστη Καλαμιώτου, στο κέντρο της Αθήνας, θα γευτείτε πιάτα με άρωμα από το Μεξικό. Ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος συστήνει αυθεντικές μεξικάνικες γεύσεις που συνδυάζονται με μοναδικά cocktails και pop διάθεση, σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο όπου τίποτα δεν είναι επιτηδευμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μενού του «Loco» κυριαρχούν τα αυθεντικά tacos και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μπορείτε να απολαύσετε με γέμιση γαρίδας (τόσο ισορροπημένα τα αρώματα, που δεν θα μείνεις μόνο στο ένα) και tacos με vegan γύρο, ενώ θα βρείτε και δροσερά ορεκτικά, όπως guacamole με tacos (εμπλουτισμένο με φιστίκια Αιγίνης) και ceviche με ελληνικό καβούρι.

Smash 'n bun

Τα burgers «Smash 'n bun», του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου, είναι από τα αγαπημένα μας - μια ένοχη απόλαυση όταν θέλουμε να φάμε κάτι γρήγορο στο χέρι, αλλά ταυτόχρονα γευστικό. Τόσο ο κιμάς όσο και το potato ban παρασκευάζονται μέσα στο μαγαζί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μενού θα βρείτε δύο επιλογές σε νηστίσιμα burgers, τα οποία θα απολαύσετε χωρίς ενοχές: το νέο burger με γαρίδα και το κλασικό yogi burger με beyond κρέας - πολύ ελαφρύ σε γεύση για όσους είναι vegeterian.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι

Διονύσης

Ο «Διονύσης» είναι από τα παλαιότερα μαγειρεία, στο Ελληνικό, με νόστιμο φαγητό, σε χορταστικές μερίδες και εξαιρετικές τιμές. Από νωρίς το πρωί οι κατσαρόλες και τα ταψιά έχουν στηθεί στη βιτρίνα, όλα χορταστικά, με το μενού να έχει ποικιλία γεύσεων και να γίνεται ανάρπαστο.

Τραπεζάκια στήνονται μέσα και έξω από το παραδοσιακό μαγειρείο, ενώ υπάρχει μόνο η δυνατότητα του take away. Θα σας προτείνουμε να μην πάτε πολύ αργά ή κάντε καλύτερα τηλεφωνικά την παραγγελία σας προκειμένου να βρείτε το αγαπημένο σας φαγητό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μενού δεν είναι συνέχεια το ίδιο, σίγουρα υπάρχουν πιάτα που βγαίνουν καθημερινά λόγω μεγάλης ζήτησης, και αλλάζει πάντα ανάλογα την εποχή και την περίοδο. Λαδερά, όσπρια και θαλασσινά έχουν την τιμητική τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και προτείνουμε φασολάκια κοκκινιστά, αγκινάρες αλά πολίτα και τηγανητά καλαμαράκια.

Ιασωνίδου 4, Ελληνικό

Hoocut

Το «Hoocut» έχει γίνει ευρέως γνωστό για το σουβλάκι προβατίνα που δεν θα βρεις τόσο νόστιμο κάπου αλλού, στο κέντρο της Αθήνας. Για να μη στερηθείτε το πιο παραδοσιακό έδεσμα, το σουβλάκι, υπάρχουν επιλογές που θα σας καταπλήξουν ευχάριστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον κατάλογο του «Hoocut» θα βρείτε δύο νηστίσιμες επιλογές σε σουβλάκι: καλαμάρι με πίτα και χειροποίητα ντολμαδάκια τυλιγμένα σε πίτα, τα οποία είναι διαφορετικά απ' ό,τι έχουμε δοκιμάσει σε σουβλάκι, αλλά νόστιμα και χορταστικά.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9

Οικονόμου

Από τα παλαιότερα μαγειρεία, ο «Οικονόμου» παραμένει μέχρι σήμερα σταθερή αξία για κλασικά πιάτα που θυμίζουν οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι. Τα λαδερά του είναι από τα best sellers και δεν αντιστέκεσαι όταν τα βλέπεις στις μεγάλες κατσαρόλες, ούτε αντιστεκόμαστε στις «βούτες» με φρέσκο ψωμί.

Από τα νοστιμότερα λαδερά του Οικονόμου είναι οι μπάμιες, οι μελιτζάνες ιμάμ και οι γίγαντες Καστοριάς, που έρχονται σε γενναία μερίδα. Σίγουρα τα κοκκινιστά έχουν μια θέση στην καρδιά μας, με την απλή μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα να σε ζαλίζει από αρώματα.

Τρώων 41, Αθήνα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φάτα Μοργκάνα

Η «Φάτα Μοργκάνα» είναι ένα μαγαζί, τύπου γαστροκαφενείου, που συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις με πιο μοντέρνες τεχνικές. Από το πρωί θα βρείτε καφέ, χυμούς, αφεψήματα και επιλογές για brunch, και το βράδυ σερβίρει νόστιμο φαγητό.

Η φιλοσοφία του είναι περισσότερο φαγητά στη μέση, ο κατάλογος είναι μικρός με νόστιμες επιλογές και, φυσικά, ανανεώνεται ανάλογα με την εποχή. Μανιτάρια, φάβα με αρακά, ρεβιθάδα, πολίτικη σαλάτα είναι μερικά πιάτα από τις νηστίσιμες επιλογές που θα βρείτε στον κατάλογο.

Μαρίνου Αντύπα 84, Ηλιούπολη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φιλίππου

Το εστιατόριο «Φιλίππου» είναι από τα κλασικά στέκια στο Κολωνάκι για νόστιμο μαγειρευτό φαγητό, με ιστορία που ξεκινάει έναν αιώνα πριν. Πιάτα προσεγμένα και καλομαγειρεμένα ξυπνούν αναμνήσεις από τα οικογενειακά τραπέζια.

Το μενού αλλάζει καθημερινά και διαμορφώνεται ανάλογα με την περίοδο, χωρίς να λείπουν ποτέ τα όσπρια και τα λαδερά από τον κατάλογο. Εκτός από τα κλασικά νηστίσιμα φαγητά, όπως φασολάκια, αρακάς, γίγαντες (από τους πιο νόστιμους), θα βρείτε και άλλες επιλογές, όπως γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και σταφίδες, γιουβέτσι λαχανικών - σε ψητά της ώρας, δε, υπάρχει το μπιφτέκι λαχανικών που σερβίρεται με σαλάτα ταμπουλέ.

Ξενοκράτους 19, Αθήνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ