Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ακολουθήσουμε την περιφορά, πάμε για νηστίσιμο δείπνο στα καλύτερα της πόλης.
Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής είναι η αυστηρότερη. Πιο συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα λόγω του πένθους και της κορύφωσης του Θείου Δράματος, όχι μόνο απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά κ.ο.κ. αλλά τα φαγητά μαγειρεύονται αλάδωτα. Σε ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο μάλιστα, που τηρείτε περισσότερο σε περιοχές της επαρχίας από ανθρώπους προηγούμενων γενεών, δεν μπαίνει καν τσουκάλι στη φωτιά και τρέφονται με εντελώς φυσικούς και ανεπεξέργαστους καρπούς της γης: λαχανικά, φρούτα, ελιές κλπ.
Στις πόλεις βέβαια, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες συνηθίζουμε να ακολουθούμε ένα σχετικά νεότευκτο, λίγο πιο κοσμικό-lifestyle, έθιμο σύμφωνα με το οποίο μετά από την περιφορά του Επιταφίου οι οικογένειες και οι παρέες καταλήγουν έξω για φαγητό. Η παράδοση αυτή κατά κανόνα οδηγεί σε ουζερί, ψαροταβέρνες και εστιατόρια που σερβίρουν ψάρια και θαλασσινά. Ιδού μερικά από τα καλύτερα της Αθήνας, ιδανικά για όσους μείνουν εντός των τειχών φέτος το Πάσχα:
Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα βόρεια
Τηγανητοί μεζέδες, ολόφρεσκα ωμά όστρακα, λαχταριστές μακαρονάδες με θαλασσινά και διάφορα αλίπαστα είναι μόνο μερικά από όσα μπορείτε να απολαύσετε σε αυτό το ατμοσφαιρικό μαγαζί. Διαθέτει εννοείται και τεράστια γκάμα από ψάρια όλων των ειδών, των μεγεθών και των βαλαντίων: από συναγρίδες μέχρι μπάφες και από μελανούρια μέχρι στήρες, πάντα ανάλογα την εποχή. Η σάλα του είναι βουτηγμένη στο λευκό και γεμάτη με διακοσμητικά στοιχεία που θυμίζουν πλοίο. Επίσης, στον κατάλογο του θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τσίπουρα και ωραία ελληνικά κρασιά.
Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία
Αφρόψαρο
Είναι στιλάτο με μοντέρνα φιλοσοφία στην ψαροφαγία χωρίς όμως να του λείπουν τα κλασικά στοιχεία. Ο κατάλογος του είναι πολύ ενημερωμένος και προσφέρει καθημερινά μια πραγματικά μεγάλη λίστα από ψαροεπιλογές. Η μους λευκού ταραμά είναι όνειρο, ό,τι πρέπει για να βουτήξετε μέσα τις τηγανητές πατάτες του που είναι λεπτές και τραγανές σαν τσιπς. Ωραία και η καραβιδόψιχα με μαγιονέζα μαύρης τρούφας και το καλαμάρι με φιστίκι Αιγίνης και κρέμα μέντας. Παστίτσιο τόνου και θαλασσινή καρμπονάρα ξεχωρίζουν στα κύρια πιάτα ενώ οι ετικέτες των κρασιών, ελληνικού και ξένου αμπελώνα, είναι πολλές και ιδιαίτερες. Στα plus, τα φίνα γλυκά που κλείνουν ωραία κάθε γεύμα.
Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο

ΨαροKαστέλλα Καπηλειό
Μικρή, χαριτωμένη και κρυμμένη στα στενά αυτή η ψαροταβέρνα κρύβει γευστικές εκπλήξεις που βασίζονται στα φρέσκα υλικά εποχής. Μπορεί να έχετε ακούσει γι αυτήν στο φετινό Master Chef από τον παίχτη-φαβορί Νέστορα μιας και πρόκειται για το μαγαζί της οικογένειάς του. Η μαμά του Νέστορα λοιπόν φτιάχνει υπέροχες γάμπαρες με σάλτσα πιπεράτη, βελούδινη ψαρόσουπα, τραγανά τηγανητά καλαμαράκια και φανταστικές τηγανητές πατάτες. Ακόμα, μαγειρευτό χταπόδι με κρασί και ξίδι, χειροποίητη ταραμοσαλάτα, νόστιμο γαύρο και σαλάτα όπως ακριβώς την έμαθε από την Πολίτισσα μητέρα της. Ο πατέρας του ψήνει τα ψάρια και τα θαλασσινά με ιδιαίτερη μαστοριά, και όλοι τους μαζί σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου.
Σκρα 19, Πειραιάς
Λέσβιον
Σε αυτό το παλιό ουζερί, πρώτα λειτούργησε ως καφενείο (1965) και ύστερα μετά το 1987 εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα, μαζεύεται κόσμος από όλη την Αθήνα. Το Λέσβιον κάνει μεζέδες μερακλίδικους και σερβίρει αποστάγματα εκλεκτά. Ψητές σαρδέλες, χταπόδι και καλαμάρια στα κάρβουνα είναι must ενώ από τα τηγανητά δε λείπουν οι μαρίδες, οι γαύροι και τα κουτσομουράκια. Πλάι τους κοκκινιστές σουπιές, ωραία λακέρδα, καλομαγειρεμένοι γίγαντες και ψητά τυριά διαφόρων ειδών. Γενικώς αν αγαπάτε τα ούζα, τα τσίπουρα και ό,τι τα περιβάλει το Λέσβιον είναι ο απόλυτος προορισμός για εσάς και την παρέα σας. Από τη Λέσβο είναι οι άνθρωποι, είναι φυσικό να έχουν το απόλυτο know how σε όλα αυτά.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι
Ουζερί του Λάκη
Εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι σταθερή αξία στην κατηγορία του. Η ποικιλία σε αποστάγματα μεγαλώνει συνέχεια, πρέπει να έχει φτάσει σχεδόν τις 200 ετικέτες ούζων και τσίπουρων, οπότε αποκλείεται να μην βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Σουπιές σπανάκι, γιουβέτσι θαλασσινών, αχνιστό σαλάχι, καλαμάρια με ρύζι και χταπόδι στιφάδο θα τα ευχαριστηθείτε σίγουρα. Ακόμα, ποικιλίες τηγανητών ψιλόψαρων, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή και ωραία ρέγκα, νόστιμο σκουμπρί, χειροποίητα ντολμαδάκια, περιποιημένη σαλάτα με φακές και διάφορα τουρσιά, ό,τι πρέπει για να τσιμπολογάτε πίνοντας και κουβεντιάζοντας. Ευτυχώς επεκτάθηκε και μπορούμε να το απολαμβάνουμε περισσότερο και περισσότεροι.
Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας
Άργουρα
Το πιο ιδιοσυγκρασιακό ψαροεστιατόριο της Αθήνας είναι μονόδρομος για όσους πάτε στον Επιτάφιο κάπου εκεί γύρω. Το ντεκόρ του είναι χρωματιστό και πολυσυλλεκτικό αλλά εδώ όλο το νόημα είναι στα ιδιαίτερα πιάτα του σεφ Νίκου Μιχαήλ. Ξεκινήστε με τα ωμά του που κάθε μέρα αλλάζουν και απολαύστε οπωσδήποτε το σήμα κατατεθέν πιάτο του, δηλαδή το καπνιστό χέλι με τη ζεστή μελιτζανοσαλάτα. Επίσης, δώστε μια ευκαιρία στη σαλάτα με το ωμό κολοκύθι και φυσικά στην αχινομακαρονάδα που όταν υπάρχει ξεπουλάει. Γενικά ρωτήστε τον Νίκο και αφήστε τα πάντα επάνω του, θα σας ψυχολογήσει αμέσως και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με τις επιλογές του.
Αγησιλάου 49, Τζιτζιφιές
Ψαροχώρι
Minimal και σύγχρονο αυτό το εστιατόριο στους Αμπελόκηπους, ακριβώς δίπλα στην Πλατεία Μαβίλη, βλέπει την ψαροφαγία με φρέσκια ματιά χωρίς όμως να χάνει την ουσία. Σεβίτσε τσιπούρας με μάνγκο, κόλιανδο και τσίλι, καβουροσαλάτα με πάσιον και αβοκάντο, χέλι με πουρέ παντζαριού και μύδια αχνιστά με μουστάρδα και μπούκοβο είναι ιδανικά για να ξεκινήσετε. Πέρα από τα εκλεκτά φρέσκα ψάρια που φιγουράρουν στα κυρίως, η μεγάλη ατραξιόν που έχει όμως και βαθύ γευστικό νόημα είναι το ψάρι ημέρας ψημένο σε κρούστα αλατιού. Λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί ή ροφό, ό,τι και να επιλέξετε θα ενθουσιαστείτε. Η λίστα κρασιών είναι πολύ πλούσια ενώ τα ούζα και τα τσίπουρα είναι λίγα αλλά προσεκτικά διαλεγμένα.
Αναστασίου Τσόχα 21, Αμπελόκηποι
Τραβόλτα
Στην ψαροταβέρνα των εκπλήξεων θα πάτε αν αγαπάτε τα κλασικά αλλά και αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε τα αναπάντεχα. Η αθηναϊκή τους είναι αριστούργημα, το ίδιο και η τριλογία κρύων οσπρίων που συνδυάζει φακές, ρεβίθια, θαλασσινά, μπακαλιάρο και ταραμοσαλάτα. Το σπετσοφάι με λουκάνικο σουπιάς, το κοντοσούβλι με καλαμάρια και γαρίδες ή με μπαρμπούνια και γόπες δίνουν μια άλλη διάσταση σε ό,τι έχετε δοκιμάσει ως τώρα. Οι μπάμιες με ροφό και ο τραχανάς με θαλασσινά είναι δύο comfort επιλογές που δεν περνούν απαρατήρητες. Κατά τα λοιπά, υπάρχει ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η θάλασσα την κάθε εποχή στο τηγάνι, στη σχάρα και σε συνδυασμό με ζυμαρικά.
Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
Ψαροκόκκαλο
Τίμιο συνοικιακό τσιπουράδικο με κλασικές και αγαπημένες επιλογές σε φαγητό και ποτά. Στο μενού θα βρείτε βελούδινη φάβα Σαντορίνης, νόστιμη αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, μαλακό θράψαλο γεμιστό με γραβιέρα και φρέσκα μυρωδικά, μύδια σαγανάκι με μπόλικη φέτα και ντοματένια σάλτσα, πληθωρικό γιουβέτσι θαλασσινών κ.ά. Έχει και φρέσκα ψάρια φυσικά, μικρά και πιο μεγάλα, ζητήστε να σας τα ψήσουν, είναι πολύ καλοί σε αυτό. Επίσης, είναι πολύ καλοί στα μαρινάτα και στην τέχνη του τηγανιού, από πατάτες, καλαμαράκια και μαρίδες μέχρι μπακαλιάρο.
Κώστα Βάρναλη 96, Ηλιούπολη
Σαρδελάκι
Ένας πολύ καλός λόγος για να κατέβει κανείς μέχρι τη Γλυφάδα ακόμα κι αν δεν μένει κοντά είναι αυτή η ψαροταβέρνα νέας κοπής. Όλα είναι προσεγμένα, από τη διακόσμηση μέχρι τα πιάτα, και εξαιρετικά προσιτά. Έχει all time classic επιλογές όπως χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί και καλοφτιαγμένο τζατζίκι, έχει όμως και πιο ιδιαίτερα πράγματα όπως η φέτα τεμπούρα με μαρμελάδα ντομάτας. Το ίδιο και στα μαρινάτα όπου ξεχωρίζει η σαρδέλα και ο γαύρος αλλά και το παστράμι τόνου. Το ψητό καλαμάρι συνοδεύεται από σάλτσα ταραμά και οι ψητές γαρίδες σερβίρονται με σκορδοβούτυρο που τους πάει απίστευτα.
Πανδώρας 16, Γλυφάδα