Τη συγκρότηση επιτροπής συντονισμού της κυβέρνησης αποφάσισαν οι αρχηγοί - iefimerida.gr

Τη συγκρότηση επιτροπής συντονισμού της κυβέρνησης αποφάσισαν οι αρχηγοί

Αναβάλλεται ο ανασχηματισμός - Συγκροτείται εννιαμελής κυβερνητική επιτροπή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρα από τo Εurogroup της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κατ' ιδίαν συζήτησεις που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη συζήτησε μαζί τους και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών «αποφασίστηκε ότι είναι ώριμο» να συγκροτηθεί μια επιτροπή την οποία θα αποτελούν συνολικά εννιά μέλη (τρία από καθένα εκ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση). Εργο της επιτροπής η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς επίσης και η επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και η πλευρά της ΔΗΜΑΡ, της οποίας ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης, είχε, επίσης, τετ α τετ με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πηγές από τη Δημοκρατική Αριστερά, μάλιστα, οι κ. Σαμαράς, κ. Βενιζέλος και κ. Κουβέλης συμφώνησαν την άλλη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να γίνει σύσκεψη των τριών αρχηγών στην οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες συγκρότησης και λειτουργίας αυτής της επιτροπής.

Οπως τόνιζαν μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρου των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού.

Αντίθετα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένου και του e-mail με το οποίο η Τρόικα ζήτησε 22.000 απολύσεις, κάτι που, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, «έχει απορριφθεί από όλους» τους κυβερνητικούς εταίρους και το οποίο, όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα απέσυραν οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των οδικών αξόνων, των Ναυπηγείων, αλλά και θέματα που αφορούν στους ανάπηρους.

Το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης: Στις 5 Δεκεμβρίου η πρώτη εκταμίευση, στις αρχές Ιανουαρίου η τελική εξόφληση

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Τρίτης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, τόνιζε αμέσως μετά τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, πως η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί από αυτό ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης και πως επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικό ποσό που θα πάρει η χώρα θα είναι 44 δισ. ευρώ.

Ως χρόνο της πρώτης εκταμίευσης, η ίδια πηγή, προσδιόριζε την 5η Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως η Τρόικα δώσει το «πράσινο φως» στις 28/11 και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια το εγκρίνουν.

Η τελική απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί στις 3/12 σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η εκταμίευση των ποσών θα γίνεται σταδιακά και η τελική εξόφληση, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, θα γίνει πιθανόν εντός του Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ