Νέο σοκ από την Τρόικα – Απαιτεί 22.000 απολύσεις και όχι διαθεσιμότητα - iefimerida.gr

Νέο σοκ από την Τρόικα – Απαιτεί 22.000 απολύσεις και όχι διαθεσιμότητα

Νέο σοκ από την Τρόικα – Απαιτεί 22.000 απολύσεις και όχι διαθεσιμότητα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα απαίτηση της Τρόικα έγινε γνωστή, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της κρίσιμης και πολυαναμενόμενης συνεδρίασης τους Εurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω e-mail που εστάλη τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν η Ελλάδα να προχωρήσει το 2013 στην απόλυση 22.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ως τα τέλη του 2012 θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 2.000 υπάλληλοι με το καθεστώς της διαθεσιμότητας και άλλοι 25.000 με το ίδιο καθεστώς, εντός του 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, θεωρώντας ότι ο στόχος αυτός με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ζήτησαν τη Δευτέρα από την ελληνική κυβέρνηση την απόλυση 22.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν συζητά τη νέα αυτή απαίτηση της Τρόικα, τονίζοντας ότι το πακέτο μέτρων έχει κλείσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr το θέμα συζητήθηκε και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ο τελευταίος σε ερώτηση του iefimerida.gr για το αν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση απορρίπτουν το νέο αυτό αίτημα της Τρόικα, απάντησε ξεκάθαρα «ναι, το απορρίπτουμε».

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πως η νέα αυτή απαίτηση των δανειστών της χώρας δεν προκαλεί εντύπωση στην κυβέρνηση, καθώς γνωρίζουν ότι ο δρόμος μετά την εκταμίευση της δόσης δεν θα είναι ρόδινος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πάντως, η απαίτηση αυτή της Τρόικα δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν πως η Τρόικα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση της υπαναχώρησε και πήρε πίσω το σχετικό αίτημα.

Με βραδύ βήμα η διαδικασία της διαθεσιμότητας

Την ίδια ώρα, μετ΄εμποδίων προχωρά η διαδικασία αποστολής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, των στοιχείων για τους υπαλλήλους που πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα εντός του 2012.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιάννη Τσούνη, από τους 325 δήμους της Ελλάδας μόνο 20-30 απέστειλαν έως τη Δευτέρα, ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή καταλόγων με εργαζόμενους, διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας και κατάργησης θέσεων.

Την ίδια ώρα, περίπου 240-250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι έπειτα από τη μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ είναι αδύνατον να μείνουν εκτός Εποπτείας και Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ