Τρεις σομελιέ μάς προτείνουν τα ιδανικά κρασιά για τα τραπέζια των γιορτών -Με τι πιάτα θα τα συνοδεύσεις - iefimerida.gr

Τρεις σομελιέ μάς προτείνουν τα ιδανικά κρασιά για τα τραπέζια των γιορτών -Με τι πιάτα θα τα συνοδεύσεις

Ποτήρια με κόκκινο κρασί
Ποτήρια με κόκκινο κρασί /Φωτογραφία: Shutterstock

Είμαστε μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και ήδη κάνουμε σχέδια για το γιορτινό τραπέζι, που θα είναι γεμάτο με εκλεκτά εδέσματα και φυσικά το απαραίτητο κρασί.

Το ελληνικό κρασί δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τις γιορτές, τα ρεβεγιόν και τις άλλες χριστουγεννιάτικες μαζώξεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρασί ρέει άφθονο και συνοδεύει τέλεια τα γιορτινά πιάτα, από τις σαλάτες, τα κρύα ορεκτικά, τα ζεστά κυρίως μέχρι τα λαχταριστά γλυκά.

Ποια είναι, όμως, τα ιδανικά κρασιά για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων; Ρωτήσαμε τρεις Έλληνες σομελιέ και μας έδωσαν πέντε προτάσεις ο καθένας με τα κρασιά που αξίζει να έχετε στο γιορτινό τραπέζι σας.

Ελευθερία Αναστασιάδου - Σομελιέ Liystor & Ydoron

«Οι γιορτές θέλουν φως, γέλια και ένα τραπέζι γεμάτο γεύσεις και αρώματα», λέει η Ελευθερία Αναστασιάδου, σομελιέ στο Liystor και το «αδελφάκι» του, Ydoron στην Ερμού, δίνοντας το δικό της top 5.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Scaperdas Rosé αποτελεί μια προσεγμένη επιλογή με καθαρή, οινολογική υπογραφή. Σομόν απόχρωση, αρώματα φρέσκιας φράουλας, ροδάκινου και λεπτών ανθικών τόνων, ενώ στο στόμα εμφανίζει ζωηρή οξύτητα, κομψή δομή και αλκοολικό τίτλο 12–12,5%. Η ισορροπημένη, κρυστάλλινη επίγευσή του το καθιστά ιδανικό pairing για γαλοπούλα, πουλερικά με γέμιση και εκλεπτυσμένα μεσογειακά ορεκτικά. Ένα ροζέ που εκφράζει φινέτσα και ακρίβεια, φωτίζοντας κάθε γιορτινή δημιουργία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Riesling του Ρούβαλη φέρνει μια δροσερή, αρωματική φωτεινότητα. Με ανοιχτοπράσινο χρώμα και αρώματα lime, πράσινου μήλου και λευκών λουλουδιών, προσφέρει φρεσκάδα και ισορροπία, με χαρακτηριστική οξύτητα και αλκοόλ περίπου 11–12%. Η καθαρή του επίγευση το κάνει εξαιρετικό ταίρι για γαλοπούλα, πιάτα με λευκές σάλτσες, αλλά και πιο αρωματικές γιορτινές δημιουργίες. Ένα Riesling που ανανεώνει το κλασικό χριστουγεννιάτικο μενού με μια μοντέρνα, ζωηρή πινελιά.

Το Vientzi Papagiannakos είναι ένα λευκό κρασί από την ποικιλία Σαββατιανό, που παράγεται με οινολάσπες, δίνοντάς του πλούσιο σώμα, υφή και μοναδική πολυπλοκότητα. Είναι η επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν λευκό κρασί στο γιορτινό τραπέζι, χωρίς να θυσιάζουν γεύση και χαρακτήρα. Ταιριάζει υπέροχα με χοιρινό σε λευκή σάλτσα, πλούσια πιάτα φούρνου και ώριμα τυριά, προσφέροντας κομψότητα και ένταση που κάνουν κάθε γουλιά ξεχωριστή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όταν το τραπέζι ζητά ένταση το Mourvèdre Manousakis είναι η γιορτινή σφραγίδα με πλήρη δομή, ώριμο φρούτο και μπαχαρένιες νότες, που δίνει βάθος σε πιάτα φούρνου και κόκκινα κρέατα. Η παρουσία του στο τραπέζι φέρνει ζεστασιά και ένταση, κάνοντας κάθε γουλιά ουσιαστική και ενδιαφέρουσα.

Και τέλος το Dark Cave προσφέρει μια στροφή στον επίλογο: είναι ένα παλαιωμένο τσίπουρο υψηλής ποιότητας, που ξεχωρίζει για τον εκλεπτυσμένο και πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Αποστάζεται με φροντίδα από επιλεγμένα σταφύλια και παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια, αποκτώντας κεχριμπαρένιο χρώμα και πλούσια αρώματα αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας και απαλά μπαχαρικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γεύση του είναι βελούδινη, με ισορροπημένο σώμα και μακρά, αρωματική επίγευση που αφήνει έντονο αποτύπωμα. αποτελεί την ιδανική επιλογή για το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς φέρνει ζεστασιά και κομψότητα σε κάθε στιγμή. Συνδυάζεται άψογα με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα ή μπορεί να σερβιριστεί καθαρό ως χωνευτικό μετά το γεύμα, προσφέροντας μια αίσθηση πολυτέλειας χωρίς προσπάθεια. Κάθε ποτήρι Dark Cave μετατρέπει το γιορτινό δείπνο σε μια εκλεπτυσμένη εμπειρία γεύσης, δημιουργώντας στιγμές που μένουν αξέχαστες για τους καλεσμένους και την οικογένεια.

Χρήστος Θεοδωρόπουλος - Σομελιέ Hervé Restaurant

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σομελιέ στο μισελενάτο Hervé Restaurant μάς δίνει τις δικές του 5 οινικές επιλογές.

Ένα πρώτο κρασί, που πάει τέλεια με τα amuse bouche, τα καναπεδάκια κ.α. είναι το παιχνιδιάρικο Pet Nat του 2024 από το οινοποιείο Μποσινάκη. Είναι μοσχοφίλερο, ροζέ. Θα δούμε πολύ ωραία αρώματα από ανθικά στοιχεία, όπως τριαντάφυλλο, γιασεμί, αρώματα από φράουλες, κόκκινα κεράσια, ελαφρύ σώμα και ωραίες οξύτητες. Είναι το ιδανικό welcome drink για τις φετινές γιορτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι η αγαπημένη ποικιλία του σομελιέ, το Σαβατιανό από το οινοποιείο Megaira Wines στις Ερυθρές, στα Βίλια, που βγάζει 2.000 ετικέτες, από παλιούς αμπελώνες, 60-65 ετών. Ένα σαβατιανό βοτανικό, αρώματα από θυμάρι, ρίγανη, εσπεριδοειδή, ωραίες οξύτητες. Ταιριάζει με τις πράσινες σαλάτες και τα τυριά που έχει το τραπέζι μας.

Για τα λιπαρά πιάτα του τραπεζιού, όπως βελουτέ σούπες, ψάρι ψητό ή γαλοπούλα, μπορούμε να έχουμε μια σπάνια ποικιλία από την Πελοπόννησο, από ένα οινοποιείο από το Κρανίδι. Το Κτήμα Κοντοβράκη έχει αναβιώσει μια σπάνια ποικιλία, το Ροκανιάρη, που υπάρχει μόνο εκεί. Έχει περάσει έξι μήνες στο βαρέλι, άρα θα δούμε βούτυρο, άρωμα από ξηρούς καρπούς, πράσινο και πυρηνόκαρπο φρούτο και ωραίες οξύτητες. Ταιριάζει με λευκά κρέατα και λευκές σάλτσες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα τραπέζι με κοκκινιστά κρέατα θέλουμε σίγουρα κόκκινο κρασί, κάτι με τανίνες, ωραίο σώμα και οξύτητα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε μια Ραψάνη του 2023 από το οινοποιείο Παπαδόπουλου. Θα δούμε αρώματα από ντομάτες, κόκκινα φρούτα, βοτανικά στοιχεία.

Κλείνοντας, για τα γλυκά διαφόρων ειδών αλλά και γιορτινά όπως τα μελομακάρονα, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια μαλαγουζιά του 2015 από το Κτήμα Πιερία Ερατεινή στην Κατερίνη, που πρώτα την λιάζουν και στη συνέχεια την αφήνουν δύο χρόνια σε βαρέλι. Θα δούμε αρώματα από αποξηραμένα βερίκοκα, κηρύθρα, μέλι, νότες εσπρέσο, μια πολύ ιδιαίτερη μαλαγουζιά, γλυκιά για να κλείσουμε πολύ ωραία το δείπνο μας, ενώ συνδυάζεται και με μπλε τυριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοφία Τσίκου - Σομελιέ & creator «Sto Kelari»

«Οι γιορτές είναι η εποχή που το σπίτι γεμίζει φως, οι κουζίνες μοσχοβολούν και τα τραπέζια γίνονται τόπος συνάντησης για φίλους και οικογένεια, με το κρασί να είναι η γέφυρα που ενώνει τις στιγμές. Κάθε ετικέτα κουβαλά μια ιστορία τόπου, ανθρώπων και παράδοσης, που βρίσκει τον ιδανικό της σύντροφο σε ένα πιάτο, γι' αυτό σας έχω 5 προτάσεις για να φτιάξετε τις δικές γευστικές ιστορίες γύρω από το γιορτινό τραπέζι», λέει η σομελιέ Σοφία Τσίκου, που έχει δημιουργήσει το δικό της οινικό (και όχι μόνο) podcast «Στο Κελάρι».

Οινοποιείο Κωστάκη - Μοσχάτο Αφρώδες (Ancestral Method)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο οινοποιείο Κωστάκη, επέλεξαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην ποικιλία Μοσχάτο Μικρόρωγο, καλλιεργώντας βιολογικούς αμπελώνες που ανήκουν στην οικογένεια της Ευμορφίας εδώ και γενιές. Το αφρώδες κρασί τους παράγεται με την ancestral μέθοδο, μια παραδοσιακή τεχνική που δίνει ήπιο αλλά επίμονο αφρισμό και αναδεικνύει τα αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, δίνοντας ένα αφρώδες κρασί γεμάτο φρεσκάδα. Το pairing με πλατώ τυριών ή ένα παραδοσιακό μπουρέκι με κολοκύθα, πού είναι και η εποχή της, φέρνει την ισορροπία στο τραπέζι σας. (Ενδεικτική τιμή: €11)

Οινοποιείο Ντουράκη - Pavo Ρωμέικο

Το Ρωμέικο, μια ερυθρή ποικιλία με βαθιές ρίζες στην Κρήτη, αποκτά νέα πνοή από το οινοποιείο Ντουράκη, μιάς και βλέπουμε τον πολύπλευρο χαρακτήρα σε ένα λευκό κρασί. Ένα blanc de noir, δηλαδή ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από ερυθρή ποικιλία, με ελαφριά οξύτητα και γήινα αρώματα, ταιριάζει ιδανικά με πίτες γεμιστές με χόρτα ή ακόμα και ένα φρέσκο ψάρι με λευκή σάλτσα, φέρνοντας στο τραπέζι την αυθεντική γεύση της κρητικής γης. (Ενδεικτική τιμή: €10)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οινοποιείο Σκουμπρή – Φλεβάρης Ερυθρό (Syrah με Ρητινό)

Στο οινοποιείο Σκουμπρή, η διεθνής ποικιλία Syrah συναντά το σπάνιο Ρητινό (μια ελληνική τανική, ερυθρή ποικιλία, το οποίο βρίσκουμε σε κάποιους αμπελώνες της κεντρικής Ελλάδας, αλλά και των νησιών του Αιγαίου πελάγους), δημιουργώντας ένα κρασί που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου. Το pairing με μοσχαρίσιο κρέας στη γάστρα ή καπνιστά αλλαντικά αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και το βάθος του. (Ενδεικτική τιμή: €16)

Οινοποιείο Χατζησάββα - Μαυρούδι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μαυρούδι, μια ιστορική ελληνική ποικιλία με βαθύ χρώμα, έντονες τανίνες και αρώματα μαύρων φρούτων, (βατόμουρο, μύρτιλο, βύσσινο) που εξελίσσονται σε μπαχαρικά, κακάο και καπνό με την παλαίωση, βρίσκει την έκφρασή του στο οινοποιείο Χατζησάββα. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα στη σχάρα ή λαδερά πιάτα με μπαχαρικά, προσφέροντας μια εμπειρία γεμάτη χαρακτήρα. (Ενδεικτική τιμή: €12)

Οινοποιείο Λειψών - Αποσπερίτης 2014

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους Λειψούς, το μικρό αυτό οινοποιείο δημιουργεί έναν γλυκό θησαυρό από την ερυθρή ποικιλία Φωκιανό, με την παραδοσιακή μέθοδο του λιάσματος, δηλαδή τα υπερώριμα σταφύλια απλώνονται στον ήλιο για αρκετές ημέρες πριν οδηγηθούν στο πιεστήριο. Στη συνέχεια, η δίχρονη παραμονή σε δρύινα βαρέλια, κάνει τον Αποσπερίτη ένα κρασί με πολυπλοκότητα και βάθος. Αρώματα και γεύσεις από γλυκά μπαχαρικά, σοκολάτα, πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς, το κάνουν ιδανικό σύντροφο για μελομακάρονα και καρυδόπιτες, κλείνοντας το γιορτινό τραπέζι με αρμονία και γλυκύτητα. (Ενδεικτική τιμή: €23)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ