Φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα τη δική μας πραλίνα φουντουκιού. Απείρως πιο νόστιμη και υγιεινή από την έτοιμη.
Στην σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού δε χωράνε λόγια. Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον πιο διαχρονικό και κοινής αποδοχής γλυκό πειρασμό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τρώγεται σκέτη, με τεράστια ευκολία, αλλά ταιριάζει και με όλα, από ψωμί μέχρι πατατάκια. Το θέμα βέβαια είναι ότι γενικά έχουμε συνηθίσει να την αγοράζουμε έτοιμη, συσκευασμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: μικρή περιεκτικότητα σε φουντούκια και κακάο, γάλα σε σκόνη, φυτικά έλαια (βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο κ.ο.κ.), ορός γάλακτος κ.ά. Υπάρχουν φυσικά στην αγορά και οι πιο προσεγμένες εκδοχές της που γίνονται από υλικά υψηλής ποιότητας και βιολογικής προέλευσης, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, ακόμα και χωρίς ζάχαρη.
Ωστόσο, όπως λένε και οι παλιές νοικοκυρές «Μόνο ό,τι φτιάχνεις μόνος σου ξέρεις τι ακριβώς έχει μέσα». Στην περίπτωση της σοκολατένιας πραλίνας φουντουκιού βέβαια ίσως οι περισσότεροι να υποθέτουν ότι είναι δύσκολο ή πολύπλοκο να γίνει στο σπίτι. Δεν ισχύει όμως, αφού με λίγα αλλά προσεγμένα υλικά και ένα καλό χτύπημα στο μούλτι φτιάχνεται σε λίγα μόνο λεπτά.

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού
Υλικά για ένα βάζο
- 100 γρ. φουντούκια
- 70 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- 1 κ.σ. νερό
- 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
- μια πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. κακάο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αραδιάζουμε τα φουντούκια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σε μια μικρή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σκουρύνει το μείγμα, δηλαδή να γίνει καραμέλα. Ρίχνουμε μέσα και τα φουντούκια, ανακατεύουμε λίγο και στρώνουμε ξανά το μείγμα στη λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, να γίνει σαν παστέλι και το σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας. Το ρίχνουμε στο μούλτι και το χτυπάμε πολύ πολύ καλά μέχρι να λιώσει. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο και τα ρίχνουμε και αυτά στο μούλτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βάζο, κλείνουμε καλά και φυλάμε στο ψυγείο.
Tip
Η συνηθισμένη υφή της σοκολατένιας πραλίνας φουντουκιού είναι απαλή και βελούδινη ωστόσο όταν τη φτιάχνουμε στο σπίτι μπορούμε να την χτυπήσουμε στο μούλτι λίγο λιγότερο αφήνοντας κάποια κομματάκια καραμελωμένων φουντουκιών να δίνουν τραγανότητα.