Συνταγή: Μαρμελάδα δαμάσκηνο -Το tip για να πήξει σε 15΄ και το μπαχαρικό που της πάει πιο πολύ από την κανέλα - iefimerida.gr

Συνταγή: Μαρμελάδα δαμάσκηνο -Το tip για να πήξει σε 15΄ και το μπαχαρικό που της πάει πιο πολύ από την κανέλα

Μαμρελάδα δαμάσκηνο / Φωτογραφία: Shutterstock
Μαμρελάδα δαμάσκηνο / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Γρήγορη και εύκολη, αυτή η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά γλυκά και όχι μόνο.

Τα δαμάσκηνα τα αγαπάμε για την ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση τους και την ιδιότητα της να ταιριάζει εξίσου σε γλυκιές και αλμυρές συνταγές. Από πάστα φλώρα μέχρι φουρνιστό χοιρινό, όλα ανεβαίνουν level με λίγα δαμάσκηνα, φρέσκα ή αποξηραμένα. Γι αυτό τώρα που είναι η εποχή τους και έχουμε μπόλικα είναι ευκαιρία να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα και να την απολαύσουμε τους επόμενους μήνες με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαρμελάδα δαμάσκηνο / Φωτογραφία: Shutterstock
Μαρμελάδα δαμάσκηνο / Φωτογραφία: Shutterstock

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Υλικά

  • 1 κιλό δαμάσκηνα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
  • χυμός από μισό λεμόνι  

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα δαμάσκηνα και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Το απόλυτο tip για να πήξει αμέσως

Όσο πιο ψιλοκομμένα (ή ακόμα και λιωμένα στο μούλτι) είναι τα φρούτα τόσο πιο γρήγορα θα βράσει και θα δέσει η μαρμελάδα μας. Για να κατεβάσουν καλύτερα τα υγρά τους τα δαμάσκηνα και να γίνει άψογη (χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε νερό) ανακατέψτε τα φρούτα με τη ζάχαρη και αφήστε τα στην κατσαρόλα μερικές ώρες (τουλάχιστον 2) πριν τα βράσετε.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γαρύφαλλο αντί για κανέλα

Συνήθως οι περισσότερες συνταγές προτείνουν να αρωματίζουμε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο με κανέλα που η αλήθεια είναι ότι της ταιριάζει πολύ. Ωστόσο, το γαρύφαλλο της πηγαίνει περισσότερο. Προσθέστε 1/3 κ.γ. τριμμένο, πριν ή μετά το βράσιμο, και θα διαπιστώσετε αμέσως τη διαφορά στο άρωμα αλλά και στη γεύση. Βέβαια, μπορείτε να συνδυάσετε κιόλας αυτά τα δύο μπαχαρικά καθώς μεταξύ τους κάνουν το τέλειο πάντρεμα. Οπότε στις παραπάνω ποσότητες υλικών βάλτε ¼ κ.γ. κανέλα και ¼ κ.γ. γαρύφαλλο. Επίσης, για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε και 1-2 πρέζες τριμμένο τζίντζερ ή ακόμα και αποξηραμένο τσίλι.   

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή συνταγές δαμάσκηνο γαρύφαλλο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ