Γρήγορη και εύκολη, αυτή η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά γλυκά και όχι μόνο.
Τα δαμάσκηνα τα αγαπάμε για την ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση τους και την ιδιότητα της να ταιριάζει εξίσου σε γλυκιές και αλμυρές συνταγές. Από πάστα φλώρα μέχρι φουρνιστό χοιρινό, όλα ανεβαίνουν level με λίγα δαμάσκηνα, φρέσκα ή αποξηραμένα. Γι αυτό τώρα που είναι η εποχή τους και έχουμε μπόλικα είναι ευκαιρία να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα και να την απολαύσουμε τους επόμενους μήνες με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Υλικά
- 1 κιλό δαμάσκηνα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 500 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα δαμάσκηνα και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Το απόλυτο tip για να πήξει αμέσως
Όσο πιο ψιλοκομμένα (ή ακόμα και λιωμένα στο μούλτι) είναι τα φρούτα τόσο πιο γρήγορα θα βράσει και θα δέσει η μαρμελάδα μας. Για να κατεβάσουν καλύτερα τα υγρά τους τα δαμάσκηνα και να γίνει άψογη (χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε νερό) ανακατέψτε τα φρούτα με τη ζάχαρη και αφήστε τα στην κατσαρόλα μερικές ώρες (τουλάχιστον 2) πριν τα βράσετε.

Γαρύφαλλο αντί για κανέλα
Συνήθως οι περισσότερες συνταγές προτείνουν να αρωματίζουμε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο με κανέλα που η αλήθεια είναι ότι της ταιριάζει πολύ. Ωστόσο, το γαρύφαλλο της πηγαίνει περισσότερο. Προσθέστε 1/3 κ.γ. τριμμένο, πριν ή μετά το βράσιμο, και θα διαπιστώσετε αμέσως τη διαφορά στο άρωμα αλλά και στη γεύση. Βέβαια, μπορείτε να συνδυάσετε κιόλας αυτά τα δύο μπαχαρικά καθώς μεταξύ τους κάνουν το τέλειο πάντρεμα. Οπότε στις παραπάνω ποσότητες υλικών βάλτε ¼ κ.γ. κανέλα και ¼ κ.γ. γαρύφαλλο. Επίσης, για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε και 1-2 πρέζες τριμμένο τζίντζερ ή ακόμα και αποξηραμένο τσίλι.