Πανεύκολη και πεντανόστιμη χωριάτικη τάρτα με τον απόλυτο πρωταγωνιστή του καλοκαιριού, τα κολοκυθάκια!
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αγαπάει τις χειροποίητες πίτες αλλά, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, οι περισσότεροι προτιμάμε να μας τις φτιάχνουν και εμείς απλά να τις απολαμβάνουμε καθώς το άνοιγμα του φύλλου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.
Ευτυχώς υπάρχουν μερικά είδη πίτας που είναι ιδανικά για όσους δεν είναι δεξιοτέχνες της ζύμης. Μια από αυτές είναι η γαλλική γκαλέτ η οποία φτιάχνεται με ένα μόνο χοντρό φύλλο που ανοίγει εύκολα και διπλώνει ατημέλητα πάνω από την πλούσια γέμισή της.
Εδώ σας δίνουμε μια παραλλαγή με φρέσκα κολοκυθάκια που είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή και τσαλαφούτι*. Αυτό το ελληνικό παραδοσιακό τυρί είναι τόσο βελούδινο και νόστιμο που άνετα μπορεί να αντικαταστήσει την αγαπημένη μας φέτα σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις.

Γαλλική γκαλέτ με κολοκυθάκια και τσαλαφούτι
Υλικά για 6-8 μερίδες
Για τη ζύμη
- 2 φλ. αλεύρι για ψωμί και ζύμες
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ½ φλ. πρόβειο ή αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο, σε κυβάκια
- 1 αυγό, χτυπημένο μαζί με 4 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 250 γρ. τσαλαφούτι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 3 κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες
- ½ αποξηραμένο δυόσμο, τριμμένο
- ½ κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
- 4-5 φύλλα μαϊντανού
- 3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό (εξάρτημα σε σχήμα Κ) μέχρι να μαλακώσει καλά το βούτυρο και να αρχίσει να απορροφάται από το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Όταν δημιουργηθούν χοντρα βρεγμένα ψίχουλα, προσθέτουμε και το αυγό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμηπου να μην κολλάει στα τοιχώματα. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει κι άλλο.
Άνοιγμα-γέμισμα-ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 μεγάλες λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο (διάμετρος 30-35 εκ.). Βγάζουμε τη λαδόκολλα που είναι από πάνω και βάζουμε το φύλλο μαζί με την λαδόκολλα που είναι από κάτω σε ένα ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το σκόρδο και απλώνουμε το μείγμα στο φύλλο αφήνοντας γύρω γύρω περιθώριο 5-7 εκ. Από πάνω απλώνουμε τα κολοκυθάκια. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με τον δυόσμο. Διπλώνουμε προς τη γέμιση το περιθώριο που αφήσαμε δημιουργώντας ακανόνιστες πτυχώσεις. Ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει ο πάτος και η επιφάνεια της γκαλέτ. Γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και αφήνουμε να χλυάνει για 10 λεπτά. Κόβουμε και σερβίρουμε.
*Τσαλαφούτι: Παραδοσιακό ελληνικό νωπό τυρί με μαλακή αλοιφώδη υφή και όξινη, αλμυρή γεύση. Είναι δροσερό και ελαφρώς πικάντικο, έχει χαμηλά λιπαρά (13%) και θυμίζει γιαούρτι, κρέμα και βούτυρο μαζί. Είναι ΠΟΠ και φτιάχνεται κυρίως στα Άγραφα και στα Τζουμέρκα από αιγοπρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Ταιριάζει πολύ σε σάντουιτς, μπρουσκέτες, πίτες, τάρτες, πίτσα και γενικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ζύμες και αλλαντικά. Επίσης συνδυάζεται ωραία με πράσινα φυλλώση λαχανικά και ντοματειδή σε φρέσκες σαλάτες και ζυμαρικά.