Ένα αγαπημένο ελληνικό παραδοσιακό γλυκό σε μια εκδοχή που γίνεται εύκολα.
Η γαλατόπιτα είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται σε κάθε περιοχή της χώρας με διαφορετικό τρόπο. Βελούδινη κρέμα, τραγανό φύλλο, μπόλικη ζάχαρη και, σε κάποιες περιπτώσεις, κανέλα είναι τα βασικά υλικά που της δίνουν τα ξεχωριστά της αρώματα και τη μοναδική αυτή γεύση που μας κάνει να τη λαχταράμε. Η γαλατόπιτα δεν είναι μια πίτα που την βρίσκουμε εύκολα έξω, στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους, ακόμα κι αν τη βρούμε όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι φρέσκια και καλοφτιαγμένη. Από την άλλη, ούτε στο σπίτι είναι εύκολο να τη φτιάξουμε, ειδικά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις συνταγές των γιαγιάδων και των μαμάδων μας που περιλαμβάνουν χρονοβόρες διαδικασίες παρασκευής χειροποίητου φύλλου κλπ.
Ωστόσο, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, της επαγγελματικής και κυρίως της οικιακής μαγειρικής, για κάθε παραδοσιακή συνταγή που θέλει ώρες και αρκετό παίδεμα για να γίνει πάντα υπάρχει ένας εναλλακτικός, πιο εύκολος δρόμος που δίνει το ίδιο, ή σχεδόν το ίδιο, αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της αγαπημένης μας γαλατόπιτας που όπως θα δείτε παρακάτω στη συνταγή που σας δίνουμε με ένα πακέτο έτοιμα φύλλα κρούστας και μια απλή κρέμα γίνεται όνειρο σε λίγα μόνο λεπτά.
Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και βελούδινη κρέμα
Υλικά για 8-10 κομμάτια
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για την κρέμα
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική +1-2 κ.σ. για το γαρνίρισμα
- ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 125 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε κυβάκια
- μια πρέζα αλάτι
- σκόνη κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί (διάμετρος: 30 εκ.). Τσαλακώνουμε τα φύλλα με τα χέρια μας και τα βάζουμε στο ταψί μέχρι να το γεμίσουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε τα φύλλα με την κρέμα και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά. Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε αμέσως με ζάχαρη και κανέλα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Αν θέλετε μπορείτε να μετατρέψετε εύκολα και γρήγορα αυτή τη γαλατόπιτα σε «εναλλακτικό» γαλακτομπούρεκο. Φτιάξτε ένα εύκολο σιρόπι βράζοντας 600 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, 300 ml νερό και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και όταν ξεφουρνίσετε την πίτα περιχύστε την προσεκτικά όσο είναι ακόμα ζεστή.