Συνταγή για ρολά κανέλας με καραμέλα και καρύδια -Αέρινα και μυρωδάτα - iefimerida.gr

Συνταγή για ρολά κανέλας με καραμέλα και καρύδια -Αέρινα και μυρωδάτα

Ρολά κανέλας / Φωτογραφία: Unsplash
Ρολά κανέλας / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Ένα γλυκό σνακ με ιδιαίτερα αρώματα και μοναδική γεύση για όσους αγαπούν την κανέλα.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που όσο χειμωνιάζει τόσο το θέλουμε περισσότερο. Είναι αυτή η ζεστή, πληθωρική μυρωδιά της που δίνει comfort χαρακτήρα σε κάθε συνταγή και πικάντικη γεύση ακόμα και στην απλή παρασκευή. Υπάρχουν βέβαια και μερικές περιπτώσεις που η κανέλα πρωταγωνιστεί και προσφέροντας μοναδική απόλαυση. Μια τέτοια περίπτωση είναι τα ρολά κανέλας (cinnamon rolls), ένα πραγματικά πεντανόστιμο γλυκό που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο διάσημο στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικά το βρίσκουμε σε μοντέρνους φούρνους και ζαχαροπλαστεία αλλά και σε αρκετά μπραντσάδικα. Ζεστό, φουσκωτό και μυρωδάτο δεν μοιάζει εύκολο να γίνει στο σπίτι. Πρακτικά όμως πρόκειται για μια ζύμη με γάλα, αυγά, βούτυρο και μαγιά που εκτός από υπομονή για να φουσκώσει δεν θέλει κάτι άλλο ιδιαίτερο για να πετύχει. Εμείς σας προτείνουμε μια κλασική εκδοχή η οποία γίνεται πολύ πιο λαχταριστή με καραμέλα και καρύδια από πάνω.

Ρολά κανέλας / Φωτογραφία: Unsplash
Ρολά κανέλας / Φωτογραφία: Unsplash

Ρολά κανέλας με καραμέλα και καρύδια

Υλικά για 10 ρολά

  • 120 γρ. γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
  • 4 γρ. ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από μισό φρέσκο λοβό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση και τη σύνθεση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 1 κ.σ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις (για το άνοιγμα της ζύμης)
  • 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

  • 1 βαζάκι καραμέλα γάλακτος
  • 1 φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ζύμη: Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι, και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μπολ και τα χέρια μας και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση - σύνθεση: Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη, με πλάστη, σε ορθογώνιο σχήμα. Γυρίζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά ώστε να είναι μπροστά μας και αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα της ζάχαρης και της κανέλας. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και κόβουμε σε 10 κομμάτια. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε μέσα τα κομμάτια αφήνοντας κενό μεταξύ τους για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και ψήνουμε για 20 λεπτά. Περιχύνουμε με την καραμέλα, πασπαλίζουμε με τα καρύδια και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ