Επειδή ο καφές και το τσάι δεν πάνε ποτέ μόνα τους, φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα κουλουράκια βανίλιας.
Όταν βρέχει και η θερμοκρασία κατεβαίνει θέλουμε να πίνουμε συνέχεια ζεστό καφέ και αρωματικά ροφήματα. Αυτά όμως όσο απολαυστικά και να είναι δεν πάνε ποτέ μόνα τους. Θέλουν ένα κουλουράκι από δίπλα για να αναδειχθούν. Το να φτιάξουμε κουλουράκια στο σπίτι είναι το πιο εύκολο πράγμα, αντίστοιχο με το να σκαρώσουμε ένα κέικ με ό,τι έχει το ψυγείο.
Το σπίτι θα γεμίσει ωραίες μυρωδιές και θα έχουμε ένα φρέσκο και απολαυστικό γλυκό για αρκετές μέρες. Μια εύκολη λύση για πρωινό, σνακ, ακόμα και για βραδινό μαζί με μια κούπα ζεστό γάλα. Παρακάτω σας δίνουμε μια κλασική συνταγή με φρέσκο βούτυρο και βανίλια για να φτιάξετε κουλουράκια που θα αρέσουν σε όλους. Μόλις κρυώσουν κλείστε τα καλά σε γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο ώστε να μείνουν τραγανά για μια εβδομάδα, μπορεί και περισσότερο.
Κουλουράκια με βανίλια
Υλικά
- 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική + 1 κ.σ. για την επιφάνεια
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από 1 φρέσκο λοβό βανίλιας
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (περίπου 20 γρ. το καθένα) και πλάθουμε μικρές πλεξούδες. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.