Φτιάχνουμε το πιο αρωματικό και βελούδινο ρυζόγαλο με βανίλια και κανέλα.
Το σπιτικό ρυζόγαλο είναι ένα γλυκό που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. Κάθε φορά που η μαμάδες μας έβαζαν κατσαρόλα με ρύζι και γάλα στη φωτιά μοσχοβολούσε όλο το σπίτι και ξέραμε ότι σε ελάχιστα λεπτά θα το έχουμε στο μπολάκι μας αχνιστό και λαχταριστό.
Το απολαμβάναμε με δύο τρόπους, είτε ζεστό, πριν καλά καλά προλάβει να πήξει, όταν έμοιαζε ακόμα με γλυκιά σούπα. Αλλά και κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο, όπου είχε γίνει πηχτό και απαλό, σχεδόν σαν παγωτό.
Όπως και να το προτιμάτε, φτιάξτε το σπίτι εύκολα και γρήγορα με αγνά υλικά, απολαύστε το και θυμηθείτε εκείνη την παλιά, αγαπημένη γεύση.

Παραδοσιακό ρυζόγαλο
Υλικά για 5-6 μερίδες
- 1 λίτρο αγελαδινό γάλα, πλήρες
- 50 γρ. ρύζι γλασέ
- 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 50 γρ. κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1 κ.σ. κρύο νερό
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από ένα φρέσκο λοβό
- μια πρέζα αλάτι
- σκόνη κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ρύζι και νερό μέχρι να το καλύψει εντελώς. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να πήξει το μείγμα. Μοιράζουμε σε μπολ και απολαμβάνουμε επιτόπου, πασπαλίζοντας με κανέλα. Ή αφήνουμε να κρυώσει (1 ώρα εκτός ψυγείου και άλλη 1 εντός) και σερβίρουμε μετά.
Tip
Εναλλακτικά, μπορούμε να αρωματίσουμε το ρυζόγαλο με μαστίχα ή ξύσμα λεμονιού, του πάνε εξίσου πολύ με τη βανίλια. Επίσης, του πάει και το κακάο, η τριμμένη κουβερτούρα και οι σταφίδες.