Συνταγή για λαχταριστή πρασόπιτα με σφολιάτα, φέτα και καρύδια - iefimerida.gr

Συνταγή για λαχταριστή πρασόπιτα με σφολιάτα, φέτα και καρύδια

Πρασόπιτα με σφολιάτα / Φωτογραφία: Unsplash
Πρασόπιτα με σφολιάτα / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Γιορτινό τραπέζι χωρίς πίτα δε γίνεται! Φτιάχνουμε μια νόστιμη πρασόπιτα με σφολιάτα που θα γίνει ανάρπαστη.

Στην Ελλάδα έχουμε τόσες πολλές παραδοσιακές πίτες που αν φτιάχναμε κάθε μέρα κι από μία δεν θα μας έφταναν όλες οι ημέρες του χρόνου για να εξαντλήσουμε τις συνταγές που υπάρχουν. Αν και η πίτα εξ ορισμού είναι ένα λιτό φαγητό της καθημερινότητας, φτιαγμένο με ό,τι προσφέρει η εποχή και οι δυνατότητες κάθε σπιτιού, ταυτόχρονα έχει συνδεθεί με έθιμα και γιορτές. Βέβαια οι γιορτινές πίτες και τα πιτάκια που φτιάχνονται σε κάθε γωνιά της χώρας είναι σαφώς πιο πλούσιες και πληθωρικές σε υλικά, σε αρώματα και σε γεύσεις. Βάζουν κι αυτές τα καλά τους, όπως όλοι μας, για να ταιριάζουν με την εκάστοτε ξεχωριστή περίσταση και να συμβολίζουν την πολυπόθητη αφθονία που ευχόμαστε να έχουμε τη νέα χρονιά που έρχεται. Τώρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λοιπόν εκτός από λαχανικά της εποχής, στις πίτες βάζουμε μπόλικα τυριά και καρπούς του χειμώνα. Στη συνταγή που σας δίνουμε τα χειμωνιάτικα πράσα και η πικάντικη φέτα συνδυάζονται με τα φρέσκα μυρωδικά και τα καρύδια σε μια πεντανόστιμη πίτα από βουτυράτη σφολιάτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαχταριστή πρασόπιτα με σφολιάτα, φέτα και καρύδια

Υλικά για 8-10 μερίδες (ταψί διαμέτρου 30 εκ.)

  • 1 πακέτο έτοιμο φύλλο σφολιάτας

Για τη γέμιση

  • 10 μεγάλα πράσα, το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά, χτυπημένα ελαφρά
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη (κατά προτίμηση βαρελίσια-πικάντικη)
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη (κατά προτίμηση παλαιωμένη)
  • 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ φλ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για τουλάχιστον 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ελάχιστο αλάτι, μπόλικο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζουμε προς τα μέσα το κάτω φύλλο και πιέζουμε το επάνω έτσι ώστε να ενωθούν τα πλαϊνά και να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο αλλά και όταν κόψουμε την πίτα. Κόβουμε ό,τι περισσεύει γύρω γύρω από την πίτα και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της σε λεπτά τρίγωνα κομμάτια. Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα από πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip

Για να ροδίσει τέλεια η πίτα και να έχει πιο γυαλιστερή όψη, πριν τη φουρνίσετε, αλείψτε την με έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με 2 κ.σ. νερό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ