Με έτοιμη σφολιάτα και υλικά που έχουμε εύκαιρα στο σπίτι φτιάχνουμε λαχταριστά κρουασάν, απείρως καλύτερα από τα έτοιμα.
Το κρουασάν είναι το τέλειο πρωινό αλλά και μια υπέροχη επιλογή για brunch, συνοδευτικό του απογευματινού καφέ, ακόμα και παιδικό γεύμα, νωρίς το βράδυ, μαζί με το γάλα.
Από το απλό, φινετσάτο βουτύρου μέχρι τα κολασμένα σοκολατένια και εκείνα που ξεχειλίζουν μαρμελάδα, όλα είναι πεντανόστιμα. Ειδικά όταν έχουμε την ευκαιρία να τα απολαμβάνουμε φρεσκοψημένα και ζεστά.
Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να υπάρχει κάπου κοντά μας ένα εργαστήριο ή κάποιος φούρνος. Αλλιώς θα πρέπει να συμβιβαστούμε με κάποια συσκευασμένη επιλογή περιπτέρου, η οποία πιθανότατα θα μας απογοητεύσει με την πατημένη ζύμη και την πενιχρή γέμισή της.
Μια άλλη λύση είναι να τα φτιάξουμε στο σπίτι, αλλά η χειροποίητη σφολιάτα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση, που θέλει μπόλικη γνώση και εμπειρία στη ζαχαροπλαστική.
Αν όμως την πάρουμε έτοιμη; Τότε αυτομάτως τα πράγματα σίγουρα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Άλλωστε πολλά εργαστήρια ζύμης πουλάνε φρεσκότατα, χειροποίητα φύλλα σφολιάτας, και στα ψυγεία και τις καταψύξεις των σουπερμάρκετ βρίσκουμε επίσης καλοφτιαγμένες ζύμες. Προμηθευτείτε λοιπόν τα δέοντα και πάμε να φτιάξουμε μαζί, βήμα βήμα, τα πιο εύκολα σπιτικά κρουασάν σε 3 εκδοχές.

Κρουασάν με τρεις γεμίσεις
Υλικά για 6-8 κρουασάν
- 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας (850 γρ.-1 κιλό)
- 4 κ.σ. σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού
- 4 κ.σ. λευκή πραλίνα
- 4 κ.σ. μαρμελάδα κόκκινων φρούτων
- ½ φλ. αμύγδαλο φιλέ ή σοκολατένια τρούφα
- 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Κόβουμε τα φύλλα σφολιάτας σε ίσα τρίγωνα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Στη βάση κάθε τριγώνου βάζουμε 1-2 κουταλιές πραλίνα ή μαρμελάδα (ή και τα δύο) και τυλίγουμε καλά προς τη γωνία. Πατάμε λίγο να κολλήσει η μύτη και βάζουμε τα κρουασάν σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήνουμε αρκετό κενό ανάμεσά τους για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν. Αλείφουμε καλά με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίζουν πολύ καλά.
Tip: Οι παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι πάρα πολλές, ανάλογα με τα γούστα σας και με τα υλικά που έχετε στο σπίτι. Γεμίστε τα κρουασάν με μαρμελάδα βερίκοκο, κεράσι ή φράουλα, πραλίνα φιστικιού, κρέμα πατισερί ή λεμονιού, ταχίνι, μέλι κ.λπ. Επίσης, πασπαλίστε τα απ’ έξω με τριμμένο φουντούκι, καρύδια, άχνη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο. Ακόμα, μπορείτε να κόψετε μεγαλύτερα τρίγωνα και να βάλετε διπλή γέμιση, π.χ. κρέμα και μαρμελάδα μαζί, πραλίνα και ξηρούς καρπούς, αλλά και να τα κάνετε αλμυρά με ζαμπόν, τυρί, μπεσαμέλ, σάλτσα ντομάτας, ακόμα και λουκάνικο.