Το ελαιόλαδο θέλει σκοτάδι, δροσιά και ξηρό περιβάλλον για να διατηρηθεί αναλλοίωτο.
Σύμφωνα με επιστήμονες διεθνούς κύρους το ελαιόλαδο είναι μια από τις πολυτιμότερες τροφές του πλανήτη. Στην Ελλάδα μάλιστα είμαστε τυχεροί αφού το έχουμε σε αφθονία και παρά τη μεγάλο άνοδο της τιμής του τα τελευταία χρόνια εξακολουθούμε να παράγουμε κορυφαίας ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να μαγειρεύουμε σχεδόν αποκλειστικά με αυτό. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να το παράγουμε και να το έχουμε στα σπίτια μας αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και το πως του φερόμαστε ώστε να παραμένει το ίδιο πολύτιμο από την ώρα της παραγωγής μέχρι τη στιγμή που μπαίνει στο πιάτο μας.
Ένας φυσικός χυμός που «μπαγιατεύει» καθημερινά
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Κατσούλη, οινοχόο, γευσιγνώστρια και διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου «Athena IOOC» η ποιότητά του ελαιόλαδου ξεκινάει να φθίνει από τη στιγμή που βγαίνει από τον διαχωριστήρα του ελαιοτριβείου. Άλλωστε πρόκειται για έναν φυσικό χυμό φρούτου στον οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια παρεμβολής στην ποιοτική κατάσταση σύμφωνα με την οποία κατατάσσεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το συντηρούμε σωστά προστατεύοντας το.
«Οι εχθροί του ελαιόλαδου είναι η θερμοκρασία, το οξυγόνο, το φως και φυσικά ο χρόνος.» σύμφωνα με τον σομελιέ λαδιού και ιδιοκτήτη της Markellos Olive, Nίκο Μάρκελλο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να το βάζουμε σε πλαστικά μπουκάλια αλλά και να το αποθηκεύουμε κάτω από τον νεροχύτη. Τα μόνα ενδεδειγμένα δοχεία για το ελαιόλαδο είναι τα σκούρα γυάλινα μπουκάλια που σφραγίζουν πολύ καλά και φυσικά οι μεταλλικοί τενεκέδες που επίσης κλείνουν ερμητικά.
Ακόμα κι έτσι όμως το ελαιόλαδο έχει την τάση να απορροφά ό,τι μυρωδιές υπάρχουν γύρω του, ειδικά όταν στο μέρος που είναι τοποθετημένο υπάρχει υγρασία. Το ντουλάπι του νεροχύτη ας πούμε είναι μόνιμα υγρό και επίσης το ελαιόλαδο που βρίσκεται εκεί κατά κανόνα συνυπάρχει με απορρυπαντικά, σφουγγαράκια, γάντια κουζίνας, λαχανικά όπως σκόρδα, κρεμμύδια και πατάτες με τα οποία ανταλλάσσει αρώματα. Ακόμα, πρόκειται για ένα σημείο που μπορεί να το χτυπάει ο ήλιος ή η θερμοκρασία του να ανεβοκατεβαίνει από τη ροή ζεστού και κρύου νερού στους σωλήνες που βρίσκονται γύρω γύρω ή από τον φούρνο και τις εστίες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα του.
Και μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι εφόσον είναι αεροστεγώς κλειστά τα δοχεία το ελαιόλαδο δεν κινδυνεύει. Θυμηθείτε ότι τον ντενεκέ τον ανοιγοκλείνουμε συχνά για να αντλήσουμε μικρές ποσότητες ελαιόλαδου και να τις μεταγγίσουμε σε μπουκάλια τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα. Επίσης, πρακτικά τον αφήνουμε μονίμως ανοιχτό εφόσον εφαρμόζουμε επάνω την γνωστή πλαστική αντλία (με τη φούσκα) η οποία κλείνει υποτυπωδώς με ένα μικρό πλαστικό καπάκι.
Πως αποθηκεύουμε σωστά το ελαιόλαδο
Για να αποφύγουμε λοιπόν όλα τα παραπάνω φροντίζουμε να βάλουμε τον τενεκέ ή τα μπουκάλια σε ένα άλλο ντουλάπι που να είναι σκοτεινό, δροσερό (κάτω των 18 °C) και ξηρό. Πολλοί καταφεύγουν, και ορθώς, στη λύση κάποιας υπόγειας αποθήκης όπου υπάρχουν ιδανικές συνθήκες. Βέβαια, και εκεί ακόμη το ελαιόλαδο δεν μπορεί να μείνει για πάντα. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι στα σφραγισμένα δοχεία το ελαιόλαδο διατηρείται μέχρι και 16 μήνες (κατά μέσο όρο) ενώ μετά το άνοιγμα καλό θα είναι να καταναλωθεί μέσα σε ένα δίμηνο (το πολύ).
Μια άλλη καλή λύση είναι να το βάλετε στο ψυγείο σε γυάλινα, σκούρα μπουκάλια φυσικά. Ειδικά για το ανοιχτό μπουκάλι που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητα η επιλογή του ψυγείου ή έστω ενός ντουλαπιού-τροφοδότη είναι και η πιο βολική. Κι αν παγώσει, που είναι πολύ πιθανόν, μην αγχωθείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό καθώς κάποια στοιχεία του (ανάλογα την ποικιλία) έχουν την τάση να στερεοποιούνται. Για να το αποφύγετε αυτό, τοποθετήστε το μπουκάλι στην πόρτα του ψυγείου που η θερμοκρασία δεν είναι και τόσο χαμηλή. Για να έρθει και πάλι στη φυσιολογική του υφή το ελαιόλαδο βγάλτε το στον πάγκο και αφήστε το λίγη ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε.
Για να είμαστε ακριβείς βέβαια πρέπει να πούμε ότι το πάγωμα αλλά και το ανεβοκατέβασμα της θερμοκρασίας υποβαθμίζουν τα αρώματα και τις γεύσεις του άρα η πιο βολική και ασφαλής λύση ουσιαστικά παραμένει το σωστό ντουλάπι που περιγράψαμε παραπάνω. Εκτός αν έχετε τη διάθεση και τον χρόνο να καταφύγετε στην ακραία περίπτωση των ελάχιστης χωρητικότητας μπουκαλιών που περιέχουν ατομικές μερίδες (25 ml και 50 ml) ή είναι μιας χρήσης καθώς προορίζονται για ένα μαγείρεμα (100 ml, 250 ml) κ.ο.κ.