Συνταγή για αφράτο κέικ μήλου χωρίς γλουτένη - iefimerida.gr

Συνταγή για αφράτο κέικ μήλου χωρίς γλουτένη

Κέικ μήλου / Φωτογραφία: Shutterstock
Κέικ μήλου / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Το αγαπημένο μας φρουτένιο κέικ στην πιο υγιεινή και ανάλαφρη εκδοχή του.

Τα κέικ τα αγαπάμε πολύ και μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε σε διάφορες εκδοχές. Όμως κάποιες φορές μπορεί να αναγκαστούμε να τα στερηθούμε, μαζί με άλλες παρόμοιες λιχουδιές που περιέχουν αλεύρι, λόγω κάποιων δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν στον οργανισμό μας. Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, για παράδειγμα, είναι μια συνήθης διάγνωση τα τελευταία χρόνια για ενήλικες και παιδιά. Πολλοί βέβαια, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουν κάτι συγκεκριμένο ή διεγνωσμένο επιλέγουν να κόψουν ή έστω να μειώσουν τη γλουτένη για προληπτικούς λόγους στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.   

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα είναι ότι η μη κατανάλωση γλουτένης δεν συνδέεται απαραίτητα με την απαγόρευση κατανάλωσης των αγαπημένων μας εδεσμάτων. Ευτυχώς μπορούμε πλέον να βρούμε μεγάλη ποικιλία γλυκών και αρτοσκευασμάτων με την ένδειξη “gluten free” στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία. Μπορούμε επίσης να τα φτιάξουμε και στο σπίτι με αλεύρι χωρίς γλουτένη το οποίο υπάρχει παντού στην αγορά. Ακριβώς έτσι φτιάχνουμε και το κέικ μήλου που θα δείτε στην παρακάτω συνταγή το οποίο βγαίνει το ίδιο φουσκωτό και μυρωδάτο με το «κανονικό» ακόμη κι αν δεν περιέχει γλουτένη ούτε και βούτυρο.

Κέικ μήλου / Φωτογραφία: Shutterstock
Κέικ μήλου / Φωτογραφία: Shutterstock

Κέικ με φρέσκα μήλα

Υλικά για 1 μέτρια μακρόστενη φόρμα

  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
  • 3 αυγά
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
  • 150 ml γάλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 2 μεγάλα κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Στο μπολ του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε λίγο τη ζάχαρη μαζί με το λάδι. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι (μαζί με το αλάτι και την κανέλα) και το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αδειάζουμε στη φόρμα. Ρίχνουμε από πάνω τα μήλα έτσι ώστε να βυθιστούν στη ζύμη αλλά όχι εντελώς. Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του για να τσεκάρουμε αν ψήθηκε. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο και το ξεφουρνίζουμε. Αν έχει υπολείμματα ζύμης και υγρασία, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα και τσεκάρουμε ξανά.

Tips

-Αντί για σπορέλαιο μπορείτε να φτιάξετε το κέικ με ταχίνι ή κάποιο καρποβούτυρο.

-Μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο κέικ και με άλλα φρούτα της εποχής π.χ. αχλάδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ