Με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, ψωμί, αυγό και μπόλικα μυρωδικά φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα φουρνιστά μπιφτέκια. Με τις απαραίτητες πατάτες φυσικά.
Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Νόστιμα, χορταστικά και θρεπτικά μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε, με τις απαραίτητες πατάτες δίπλα τους φυσικά. Πρακτικά πρόκειται για το τέλειο γεύμα αφού, εκτός από πλούσιο σε αρώματα και γεύση, αυτό το φαγητό είναι γεμάτο πρωτεΐνες, βιταμίνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ποια είναι όμως η συνταγή για τα τέλεια μπιφτέκια; Πώς τα πλάθουμε και πόση ώρα τα ψήνουμε για να μείνουν ζουμερά; Εκτός από λαδολέμονο και ρίγανη τί άλλο μπορούμε να βάλουμε στο ταψί για να νοστιμίσει η σάλτσα τους;
Στη συνταγή που σας δίνουμε ο κιμάς είναι ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός) για να βγουν τρυφερά και νόστιμα, χωρίς να είναι πολύ λιπαρά. Ζυμώνονται με ντομάτα, ψωμί και μαϊντανό για να είναι ζουμερά, αφράτα και να μοσχοβολάνε. Ενώ οι πατάτες ψήνονται με μουστάρδα, χυμό πορτοκάλι και μέλι, και λιώνουνς τον στόμα.
Μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες
Υλικά για 4 μερίδες
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
- 250 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα
- 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένο και στυμένο πολύ καλά
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- μια πρέζα θυμάρι
- μια πρέζα ρίγανη
- 1 χούφτα φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ξίδι από κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
- 4 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- χυμός από 1 λεμόνι
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
- μια πρέζα ρίγανη
- μια πρέζα θυμάρι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. Ζυμώνουμε δυνατά για αρκετή ώρα ώστε να σπάσουν οι ίνες του κιμά και να ενωθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να σφίξει και να ανταλλάξουν τα υλικά τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και πλάθουμε οκτώ μέτρια μπιφτέκια ίδιου πάχους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις. Σε ένα βαθύ ταψί (ή γάστρα) τοποθετούμε τα μπιφτέκια και γύρω γύρω τις πατάτες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το μέλι, τη ρίγανη, το θυμάρι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα και περιχύνουμε τις πατάτες και τα μπιφτέκια. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (ή με το καπάκι, αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα) και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε ζεστό.