Με το πιο φρέσκο και οικονομικό λαχανικό της εποχής φτιάχνουμε μια λαχταριστή και χορταστική κολοκυθόπιτα.
Στην Ελλάδα αγαπάμε ιδιαιτέρως τις πίτες χωρίς φύλλο. Αφενός γιατί είμαστε μαθημένοι από την παράδοσή μας να τις απολαμβάνουμε και αφετέρου γιατί μαγειρικά είναι σαφώς πιο εύκολες στην παρασκευή τους. Άλλωστε από όποια γωνιά της χώρας κι αν κρατάει η σκούφια μας σίγουρα έχουμε κάποια γιαγιά, μαμά και θεία που σκαρώνουν στο πι και φι κάποιο είδος γυμνής πίτας. Κι ακόμη κι αν δεν έχουμε, κάποια σχετική συνταγή θα έχει τύχει να πέσει στα χέρια μας από αυτές που χωρίς ιδιαίτερο παίδεμα μας χορταίνουν με τον πιο νόστιμο τρόπο μέσα σε λίγα λεπτά.
Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή που σας προτείνουμε παρακάτω με κολοκυθάκια, ξινόχοντρο και σφέλα. Πρόκειται για μια παραλλαγή της παραδοσιακής ρουμελιώτικης κολοκυθόπιτας που λέγεται Ταρκάσι. Εδώ αντί για φέτα χρησιμοποιούμε σφέλα, δηλαδή το μεσσηνιακό πικάντικο τυρί που είναι γνωστό και ως «φέτα της φωτιάς», ενώ στη θέση του κλασικού ξινού τραχανά βάζουμε την αντίστοιχη κρητική εκδοχή του, τον λεγόμενο ξινόχοντρο.

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με ξινόχοντρο και σφέλα
Υλικά για μια μεσαία στρογγυλή φόρμα (διάμετρος: 24-26 εκ.)
- 250 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στον τρίφτη
- 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 2 φλ. καστικίσιο γάλα
- 4 αυγά
- 4 κ.σ. ξινόχοντρος
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 250 γρ. σφέλα, χοντροτριμμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- Λίγο σουσάμι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε καλά. Τα αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το γάλα, τα αυγά, τον ξινόχοντρο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τον δυόσμο και τη σφέλα. Απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά ο πάτος και η επιφάνεια της πίτας. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να χλιάνει, κόβουμε και σερβίρουμεπασπαλίζοντας με ελάχιστο σουσάμι.
Tips
-Γενικά αποφύγετε να αλατοπιπερώσετε επιπλέον την πίτα γιατί τα κολοκυθάκια είναι ήδη αρκετά αλατισμένα και η σφέλα είναι εξ ορισμού αλμυρή και πικάντικη.
-Βάλτε φαντασία και φτιάξτε τη συγκεκριμένη πίτα με όποιο λευκό τυρί σας αρέσει και έχετε στο ψυγείο. Άλλωστε τα κολοκύθια ταιριάζουν με όλες σχεδόν τις πιθανές επιλογές, από το φίνο φρέσκο ανθότυρο και την πικάντικη κοπανιστή μέχρι τη σκληρή βαρελίσια φέτα.