Φτιάχνουμε κλασικούς και αγαπημένους κουραμπιέδες με παραδοσιακή συνταγή.
Στην Ελλάδα φτιάχνουμε κουραμπιέδες όλο τον χρόνο. Ειδικά σε κάποιες περιοχές της βόρειας και της δυτικής χώρας αλλά και σε κάποια νησιά δεν γίνεται γάμος, γιορτή και πανηγύρι χωρίς κουραμπιέδες. Ωστόσο, οι χριστουγεννιάτικοι έχουν άλλη χάρη. Όχι γιατί φτιάχνονται διαφορετικά, αλλά επειδή σηματοδοτούν την πιο γιορτινή και φωτεινή περίοδο του χρόνου. Το σπίτι μοσχοβολάει βούτυρο, καβουρδισμένο αμύγδαλο και ροδόνερο. Αρωματικοί, φουσκωτοί και φουλ βουτυράτοι, αχνίζονται και στολίζουν τις πιατέλες σαν χιονισμένα βουνά.
Για να τους φτιάξετε λοιπόν και φέτος τέλειους σάς δίνουμε μια κλασική συνταγή, βγαλμένη κατευθείαν από την παράδοση, και όλα τα μυστικά βέβαια.
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και ολόκληρα αμύγδαλα
Υλικά για 2 κιλά
- 300 γρ. φρέσκο βούτυρο, πρόβειο ή αγελαδινό
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη
- σπόροι από έναν λοβό βανίλιας ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, ολόκληρα
- ροδόνερο ή ανθόνερο
- 2 κούπες άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα (με το σύρμα) για τουλάχιστον 10 λεπτά (όσο περισσότερο το χτυπήσουμε τόσο καλύτερα θα μαλακώσει το βούτυρο, θα λιώσει καλά η ζάχαρη και θα αφρατέψει το μείγμα). Σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε το φτερό (το Κ). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα (από δυνατή σε μέτρια) και προσθέτουμε τη βανίλια, λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το κονιάκ και τα αμύγδαλα. Χτυπάμε λίγο, για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στρώνουμε 2 ταψιά με λαδόκολλα και πλάθουμε μπαλάκια των 25 γρ. το καθένα. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση ώστε να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά για τουλάχιστον 2 ώρες. Ραντίζουμε με ροδόνερο ή ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη.
Tips
-Για να αχνιστούν καλά βάλτε άχνη σε μια λεκάνη και ρίξτε τους κουραμπιέδες μέσα. Ανακατέψτε τους πολύ ελαφρά με τα χέρια σας να καλυφθούν εντελώς και μετά τοποθετήστε τους σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με επιπλέον άχνη από πάνω.
-Για ευκολία στο ράντισμα βάλτε το ροδόνερο (ή ανθόνερο) σε ένα δοχείο ψεκασμού-σπρέι (θα βρείτε στα καταστήματα με είδη κουζίνας).