Επτά ζαχαροπλαστεία και φούρνοι στην Αθήνα που φτιάχνουν κουραμπιέδες χειροποίητους και πεντανόστιμους.
Οι κουραμπιέδες είναι οι σταρ των Χριστουγέννων. Χιονάτοι, αφράτοι και τραγανοί, με δυνατά αρώματα βουτύρου και έντονη γεύση αμυγδάλου, μας βάζουν στο γιορτινό κλίμα με κάθε μπουκιά. Σε κάποιους αρέσει να τους φτιάχνουν μόνοι τους στο σπίτι με συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς, υπάρχουν όμως και εκείνοι που η διαδικασία τούς φαίνεται ένα «βουνό» που δεν έχουν τη διάθεση και τον χρόνο να το «ανέβουν». Ευτυχώς, η πόλη είναι γεμάτη έμπειρους τεχνίτες που φτιάχνουν τους καλύτερους για να τους αγοράσετε έτοιμους και να τους απολαύσετε χωρίς κόπο.
Βάρσος
Στον Βάρσο φτιάχνουν το δικό τους βούτυρο με γάλα που προμηθεύονται από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς. Γι' αυτό οι κουραμπιέδες τους αποτελούν διαχρονική αξία εδώ και 133 χρόνια. Στρογγυλοί, αρωματικοί και εξαιρετικά αφράτοι, θα τους βρείτε πάντα φρέσκους και τραγανούς.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ.: 210 8012 472
Αρτοποιία Δαρεμά
Αυτοί οι χειροποίητοι κουραμπιέδες έχουν στο κέντρο ένα ολόκληρο αμύγδαλο και γύρω γύρω ζύμη μπισκοτένια και αφράτη, φτιαγμένη με μυρωδάτο αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος. Είναι ψημένοι όσο πρέπει, για να έχουν τραγανή και ταυτόχρονα βελούδινη υφή, ενώ κάθε μπουκιά πλημμυρίζει απόλαυση τον ουρανίσκο.
Λ. Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, τηλ.: 22990 25 744
Choc O Rock Pastry Lab
Μπορεί κάποτε οι κουραμπιέδες της Ρένας Οροκλού να αποτελούσαν ένα είδος «εξτραβαγκάντσας», καθώς ίσως να ήταν και η μοναδική σε όλη την πόλη που τους έφτιαχνε με ρούμι, φουντούκι και σοκολάτα ή με μπαχαρικά και κουρκουμά. Τώρα όμως οι χειροποίητοι κουραμπιέδες της έχουν γίνει σταθερή επιλογή για κάποιους. Φτιάχνει, βέβαια, και πολύ ωραίους κλασικούς, οπότε αξίζει να πάτε μέχρι το ζαχαροπλαστείο της όποια κι αν είναι τα γούστα σας.
Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ.: 211 0122 512
Στάνη
Οι κουραμπιέδες της Στάνης είναι ο ορισμός του κλασικού. Στο ιστορικό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας θα βρείτε κουραμπιέδες που όχι μόνο μοιάζουν, αλλά είναι κιόλας ακριβώς ίδιοι με τους σπιτικούς. Αέρινοι και βελούδινοι, με μπόλικο αμύγδαλο, διαθέτουν ατόφια τη γεύση της παράδοσης.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ.: 210 5233 637
Γαλακτοπωλείο Λακαφώσης
Η οικογένεια Λακαφώση παράγει τα δικά της γαλακτοκομικά και τυριά. Κι ενώ όλο τον χρόνο οι πελάτες της κάνουν ουρά για τα γιαούρτια, τις κρέμες, τα ρυζόγαλα και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο, αυτές τις ημέρες συρρέουν και για τους κουραμπιέδες. Φτιαγμένοι με το δικό τους αιγοπρόβειο βούτυρο, λοιπόν, οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες που φουρνίζουν είναι τόσο μυρωδάτοι και απολαυστικοί, που αξίζει να φτάσετε μέχρι τη Δροσιά για χάρη τους.
Λεωφόρος Σταμάτας 47, Σταμάτα, τηλ.: 210 6217 810
Δήμητρα Γουναρίδη
Μπορεί αυτό το εργαστήριο να είναι γνωστό για τις χειροποίητες πίτες και το φανταστικό τσουρέκι που φτιάχνει καθημερινά. Όμως κάθε Χριστούγεννα οι βιτρίνες του γεμίζουν βουνά από αχνιστούς κουραμπιέδες. Μικροί και αφράτοι, με όση γλύκα χρειάζονται για να μας ευχαριστούν χωρίς να μας λιγώνουν, γίνονται δυο μπουκιές.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία τηλ.: 210 2712 548
Rita’s cookies
Τα κουραμπιεδάκια της Ρίτας είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Είναι μικρά, μακρόστενα και γεμάτα αμύγδαλα. Και, φυσικά, μοσχομυρίζουν φρέσκο βούτυρο. Βγαίνουν σε δύο εκδοχές. Η μία είναι χωρίς ζάχαρη που είναι σχεδόν άγλυκα, σαν μπισκότα και η άλλη είναι τα κλασικά με άφθονη άχνη από πάνω. Τα βγάζει σχεδόν όλο τον χρόνο και γίνονται ανάρπαστα.
Δομοκού 40Α1, Πειραιάς, τηλ.: 210 4912 323