Όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα κρασί με φίλους τα συνηθισμένα συνοδευτικά στο σπίτι είναι συνήθως ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά. Τι γίνεται όμως αν ο καλεσμένος μας είναι vegetarian;
Οι vegan και vegetarian είναι μια κατηγορία που μεγαλώνει διαρκώς, όσων αφορά στις διατροφικές της επιλογές οπότε σε ένα τραπέζι ο οικοδεσπότης θα πρέπει να σκεφτεί το κατάλληλο pairing φαγητού και κρασιού.
Πλατό και κρασί για vegan και vegetarian
Αρκεί να γνωρίζετε ποια κρασιά ταιριάζουν στα vegan πιάτα και να εντοπίσετε εκείνα τα κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν ή και να απογειώσουν το πιάτο σας. Μάλιστα μεγάλη είναι και η κουβέντα που έχει ανοίξει για vegan κρασιά και Pet Nat, φυσικής οινοποίησης, χωρίς πρόσθετα ή οργανισμούς που χρησιμοποιούνται για τη διαύγασή τους.
Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη διοργάνωση των Μεγάλων Ημερών Νεμέας* 5 με 7 Σεπτεμβρίου, με τις ποικίλες εκδηλώσεις τις γευσιγνωσίες και την έμφαση στο Αγιωργίτικο τη σπουδαία ποικιλία της περιοχής, ο σύνδεσμος οινοποιών Νεμέας προτείνει γαστρονομικές λύσεις που μυρίζουν Ελλάδα και θα απολαύσουν vegetarian καλεσμένοι μας.

Για παράδειγμα:
Μια έξυπνη και εύκολη λύση για τσιμπολόγημα με φίλους ειναι μια vegan πίτσα, Μαργαρίτα, με λαχανικά κομμένη σε μικρά κομματάκια μέσα σε μία πιατέλα ή μία παραδοσιακή χορτόπιτα.
Finger food με τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες και ένα ντιπ με ταχίνι και λεμόνι, λαχανικά που είναι ό,τι πρεπει αυτή την εποχή.
Μία ποικιλία από κεφτέδες, χωρίς αυγό, όπως χορτοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες, σε ένα πλατό που ταιριάζουν άψογα με ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο, ένα λευκό κρασί, Βιδιανό, μία Ρομπόλα και φυσικά μία παγωμένη ρετσίνα.
Μια σαλάτα που είναι κλασικό vegan πιάτο, εμπλουτισμένη με όσπρια ή ζυμαρικά, μπορεί άψογα να συνδυαστεί με ένα λευκό κρασί όπως μία μυρωδάτη Μαλαγουζιά.
Πατάτες φούρνου με μπαχαρικά και κόκκινη σάλτσα που ταιριάζουν απόλυτα με το κόκκινο κρασί, το οποίο φυσικά και μπορούμε να παγώσουμε, όπως ένα Αγιωργίτικο ή ένα Λημνιώνα.

Φτιάξτε μία πιατέλα με ψημένα μανιτάρια.
Κάποια αποξηραμένα φρούτα στο πλατό μπορούν επίσης να συνοδεύσουν και ένα κόκκινο κρασί ή ένα έντονο chardonnay.
Και φυσικά το κλασικό ελληνικό μπριάμ ή η αντίστοιχη ιταλική καπονάτα ή το γαλλικό ρατατούιγ θα ήταν μια λύση παντός καιρού, αφού ανάλογα με το πόση σάλτσα ή οξύτητα περιέχουν μπορούν να συνοδεύσουν μεγάλη ποικιλία κρασιών
Αγιωργίτικο και pairing με vegan διατροφή
Ας δούμε όμως με ποια vegan πιάτα ταιριάζει το Αγιωργίτικο, ένα κόκκινο μυρωδάτο στιβαρό κρασί που πίνεται δροσερό στα καλοκαιρινά τραπέζια.
Αν ανατρέξουμε στην ελληνική κουζίνα, θα διαπιστώσουμε πως στη βάση της είναι χορτοφαγική, αφού έπρεπε να βρεθούν τρόποι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και όσπρια. Αν από ένα κρέας φρικασέ, αλά πολίτα, κοκκινιστό με πατάτες, μελιτζάνες, φασολάκια ή μπάμιες, αφαιρέσουμε το κρέας, θα μείνουν κάποια υπέροχα χορτοφαγικά πιάτα που ταιριάζουν ιδανικά με Αγιωργίτικο, όπως:
- Λαδερά κοκκινιστά με πλούσια σάλτσα ντομάτας
- Μελιτζάνες καπαμά ή μελιτζάνες φούρνου
- Φασόλια γίγαντες φούρνου, αλλά και φασόλια σούπα με έντονη σάλτσα τομάτας
- Πατάτες φούρνου με ελαιόλαδο και ντομάτα
- Πατάτες γιαχνί κοκκινιστές με έντονη τη συμμετοχή της τομάτας
- Ζυμαρικά με πλούσια σάλτσα τομάτας
- Ρεβυθάδα στη γάστρα με κρεμμύδια, λαχανικά και ελαιόλαδο
- Ένα μελωμένο μπριάμ
- Κρεμμύδια στιφάδο, σπιτική χορτόπιτα
Vegan και vegetarian γεύσεις, που θα εκπλήξουν το οινόφιλο κοινό, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας.
*Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας αποτελούν τη σημαντικότερη ετήσια γιορτή κρασιού της περιοχής και έναν από τους κορυφαίους οινικούς θεσμούς της Ελλάδας. Κάθε Σεπτέμβριο, τα οινοποιεία της Νεμέας ανοίγουν τις πόρτες τους, υποδέχονται επισκέπτες και παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους μέσα από γευσιγνωσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεματικά σεμινάρια. Στόχος του θεσμού είναι να αναδείξει τη μοναδική οινική κληρονομιά της Νεμέας και να φέρει τους οινόφιλους πιο κοντά στον τόπο και στους ανθρώπους που τον καλλιεργούν.