12 κρασιά που άλλαξαν το ελληνικό οινικό τοπίο μέσα από τα GGW -Επιλέγει η MW Julia Harding, κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο - iefimerida.gr

12 κρασιά που άλλαξαν το ελληνικό οινικό τοπίο μέσα από τα GGW -Επιλέγει η MW Julia Harding, κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο

MW Julia Harding
MW Julia Harding, μορφή στο χώρο του κρασιού, μια από τις σημαντικότερες οινικές προσωπικότητες στον κόσμο

Ενα αφρώδες, μία ρετσίνα, ένα orange, Σαντορινιά Ασύρτικα, ερυθρά. Ετικέτες που αλλάζουν και χαρακτηρίζουν το ελληνικό κρασί, από διαφορετικές ποικιλίες και terroir.

Κρασιά που διακρίθηκαν στη λίστα του Great Greek Wines, το θεσμό που έφερε στην Ελλάδα κορυφαίους Master of Wine και ειδικούς του κρασιού από όλο τον κόσμο ώστε να επιλέξουν και να ξεχωρίσουν τα καλύτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MW Julia Harding, κορυφαία στον χώρο του οίνου, υμνεί το ελληνικό κρασί

Ανάμεσά τους η MW Julia Harding, μορφή στο χώρο του κρασιού, μια από τις σημαντικότερες οινικές προσωπικότητες στον κόσμο, με σεβασμό και γνώση για το ελληνικό κρασί και τους αμπελουργούς.

Η Julia Harding, που έχει επισκεφτεί τα τελευταία 25 χρόνια, πολλά οινοποιεία στη χώρα μας κουβεντιάζοντας με τους οινοποιούς για το κρασί τους, επέλεξε μαζί με τον MW Γιάννη Καρακάση 12 ετικέτες, από τα κορυφαία του GGW. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, αυτή η λίστα δεν είναι απόλυτη, αλλά μία επιλογή από τα κρασιά τα οποία άλλαξαν με τον τρόπο τους το ελληνικό κρασί. Οπως διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καρακάσης, η λίστα αναφέρεται κυρίως σε κρασιά που αναδείχτηκαν μέσα από τα GGW καθώς και από μία επιλογή κλασικότερων οίνων.

Στη λίστα αναφέρονται περισσότερα λευκά και αυτό γιατί τα λευκά της Ελλάδας είναι κορυφαία, το Ασύρτικο είναι βασιλιάς, και οι αμπελουργοί ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στην οινοποιηση λευκών κρασιών που είναι πιο εύκολη. Τα σπουδαία κόκκινα χρειάζονται μεγαλύτερο κόπο, απαιτούν χρόνο και έχουν φύρα.

12 κρασιά που άλλαξαν το ελληνικό κρασί...

..ή όπως είπε η Julia Harding «12 wines that changed Greek wine from the GGW».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μία κλειστή γευστική δοκιμή, με τη συμμετοχή γευσιγνωστών, οινοποιών και δημοσιογράφων, γευτήκαμε τα 12 σπουδαία κρασιά, από αμπελοτόπια σε όλη την Ελλάδα, με τιμές από 12 μέχρι και 175 ευρώ!

Τα κρασιά αναφέρονται με τη σειρά που έγινε η δοκιμή τους, τα χαρακτηριστικά τους και τον λόγο που έχουν μία θέση στη συγκεκριμένη λίστα.

Julia Harding, Γιάννης Καρακάσης
Julia Harding, Γιάννης Καρακάσης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το πρώτο κρασί η Julia Harding μίλησε για «επανάσταση» αφού μπορείς να γευτείς μία elegant ρετσίνα από Ασύρτικο.

Pytis Ritinitis Ρετσίνα οινοποιείο Τρουπή

Μία ρετσίνα από τη Μαντινεία και 100% Ασύρτικη ποικιλία. Εδω υπάρχει μία κορυφαία ιδέα στο brand, όπως είπε ο Γιάννης Καρακάσης. Ο Τρουπής δεν βάζει στην ετικέτα το όνομα Ρετσίνα αλλά Ρητινίτης. Ντελικάτα αρώματα, νύξεις μαστίχας, στα 15 ευρώ η φιάλη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Cuvee Vouno, Σαββατιανό, Mylonas

Ενα κρασί από την Αττική. The best value for money περιοχή. Ενα Σαββατιανό με τις μυρωδιές του φρούτου σε μία πολύ «σοβαρή» εκδοχή. Αρκεί κανείς να φανταστεί ότι η συγκεκριμένη ποικιλία συνήθως κοστίζει 7 με 10 ευρώ και το Cuvee Vouno «φλερτάρει» με τα 20 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Terrasea Mικρά Θήρα

Με την υπογραφή των Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή. Ενα Ασυρτικο από σταφύλια που καλλιεργούνται στην άνυδρη Θηρασιά, απέναντι από τη Σαντορίνη. Λαμπερό χρώμα, εκφραστική μύτη και χαρακτηριστική αλμύρα και ορυκτότητα της ποικιλίας. Θα το βρείτε γύρω στα 60 ευρώ.

Kamaras του Κτήματος Καραμολέγκος 

Ασύρτικο από το Ακρωτήρι, νότιο τμήμα της Σαντορίνης με λιγότερη αλατότητα, γεμάτο σώμα, spicy, κομψό με λιπαρότητα και οξύτητες και
επίγευση μακράς διαρκείας. Στα 70 ευρω, με ποιότητα που δικαιολογεί την τιμή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Cuvee Evdemon Κτήμα Αργυρού

Ασύρτικο 100% με 15% αλκοολ! που ωστόσο δεν το αντιλαμβάνεσαι. Οπως ανέφερε η Julia Harding «είναι το τρίτο Ασύρτικο που επιλέξαμε αλλά ως δημοσιογράφος (μεταξύ άλλων) θεωρώ πως πρόκειται για τρια συναρπαστικά δείγματα της ποικιλίας, από τη Σαντορίνη». Στα 60 ευρώ το μπουκάλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Sant'Or Σανταμεριάνα Orange, PGI Aχαϊα

Ενα orange κρασί από την ποικιλία Σανταμεριάνα και το χωριό Σαντομέρι στην Αχαΐα. Κρασί από αμφορέα και ένα οινοποιείο με «πράσινη» φιλοσοφία που έχει επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, απέσπασε βραβείο SUSTAINABILITY στα GGW και η φιάλη του ζυγίζει μόλις 1.158 γρ. Στα 18 ευρώ

Αθανασίου Θρόνος Νεμέα

Η Νεμέα και η νέα γενιά παραγωγών θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον, αναφέρει ο Γιάννης Καρακάσης. Το ερυθρό κρασί, είχε επικρατήσει, οτι δεν είναι για καλοκαίρι ωστόσο αυτό αλλάζει. Φρέσκο κόκκινο, ένα Αγιωργίτικο 100% στα 12 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λημνιώνα Ζαφειράκη, Ερυθρός

Elegant, μυρωδάτο, χωρίς πολλές τανίνες, ποικιλία κυρίως της Θεσσαλία που ευδοκιμεί και σε άλλες περιοχές. Ενα ωραίο κόκκινο, με φρεσκάδα, για ψάρι και κυρίως χταπόδι. Στα 30 ευρώ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block, Μπάρμπα Γιάννης

100% Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο και το ερώτημα είναι ένα. «Θα μπορούσε το Ξινόμαυρο να είναι το 'κόκκινο' Ασύρτικο;». Δαμάσκηνα, τομάτες, φράουλες, τανίνες, ένα μεγάλο κρασί με απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση. Στα 24 ευρώ.

Νάουσα Μαρκοβίτης 2017

Ξινόμαυρο από τη Νάουσα. Ενα κρασί που εκφράζεται μέσα από μια φινετσάτη απόδοση στις τανίνες, με κομψότητα έναντι προφανούς δύναμης και με το κόκκινο φρούτο σταθερά να πρωταγωνιστεί. Στα 21 ευρώ η φιάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Clos Stegasta Μαυροτράγανο - Τ-ΟΙΝΟΣ

Τηνιακοί αμπελώνες απο την ποικιλία Μαυροτράγανο με πορφυρό χρώμα και μεθυστική μύτη. Δοκιμάσαμε ένα μπουκάλι του 2022 με αλκοόλ 14,5%. Κοστίζει 115 ευρώ η φιάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aggelis, Λυραράκης, Λιάτικο Ερυθρό

Ενα κρασί από την Κρήτη με τα αρώματα και την κρυφή γλύκα του Λιάτικου, μαλακές τανίνες και αργό τελείωμα στο στόμα. Στα 27 ευρώ το μπουκάλι.

Julia Harding «12 wines that changed Greek wine from the GGW»
Julia Harding «12 wines that changed Greek wine from the GGW»

Το masterclass πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στο πλαίσιο της διοργάνωσης GGW2025.

«12 κρασιά που άλλαξαν το ελληνικό κρασί»
«12 κρασιά που άλλαξαν το ελληνικό κρασί»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο MW Γιάννης Καρακάσης σημειώνει «Το Great Greek Wines είναι η σύγχρονη αποτύπωση του ελληνικού κρασιού. Δεν είναι απλώς μια γιορτή ή ένας διαγωνισμός, αλλά ένα μοντέρνο, στοχευμένο εργαλείο ανάδειξης της αριστείας. Με επαγγελματισμό, συνέπεια και διεθνή προσανατολισμό, φιλοδοξούμε, μαζί με τον Γρηγόρη Μιχαήλο, να αναδείξουμε τους κορυφαίους παραγωγούς της χώρας και να τους προσφέρουμε νέα προοπτική στις αγορές του εξωτερικού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ