Η Πάρος επανασυστήνει το κρασί της -Ο οινολόγος Δ. Μανσόλας μάς παρουσιάζει το Seiradi, από τον τρύγο στο μπουκάλι - iefimerida.gr

Η Πάρος επανασυστήνει το κρασί της -Ο οινολόγος Δ. Μανσόλας μάς παρουσιάζει το Seiradi, από τον τρύγο στο μπουκάλι

Αμπελώνες Πάρος
Οι αμπελώνες της Πάρου δίνουν το σταφύλι που χρειάζεται για την παραγωγή της νέας σειράς Seiradi του Paros Farming Community.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Δοκιμάσαμε το νέο κρασί της Πάρου, το Seiradi του Paros Farming Comunity και ζητήσαμε από τον γνωστό οινολόγο Δημήτρη Μανσόλα να μας μυήσει στα μυστικά της παραγωγής του και να μας ξεναγήσει από τον αμπελώνα, στην εμφιάλωση. 

Αν και η Πάρος, από τον 7ο π.χ. αιώνα, έχει πίσω της μια μακρά ιστορία στην αμπελουργία, δεν κατάφερε να καθιερωθεί εμπορικά, υιοθετώντας ένα πιο σύγχρονο οινοποιητικό προφίλ. Παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια δίνει ένα ΠΟΠ κρασί δεν έγινε ανταγωνιστική, όπως η Σαντορίνη. Αυτό αλλάζει με ένα νέο, φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει συζητηθεί και οι λάτρεις του κρασιού παρακολουθούν στενά με μεγάλο ενδιαφέρον: Ο ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου έχει πλέον περάσει σε μια νέα εποχή, κάνοντας ένα δυναμικό rebranding ως Paros Farming Community και με την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, λανσάρει τη νέα οινική σειρά «Seiradi». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Κρασί από τη σειρά Seiradi του Paros Farming Community.
Κρασί από τη σειρά Seiradi του Paros Farming Community.

To iefimerida, δοκιμάζοντας το νέο ΠΟΠ κρασί της Πάρου, συνάντησε και συνομίλησε με τον επικεφαλής αυτού του νέου project, τον καταξιωμένο οινολόγο Δημήτρη Μανσόλα, ο οποίος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε τόσο για το Seiradi, όσο και για τη φιλοσοφία οινοποίησης που ακολουθείται για την παραγωγή του, παρουσιάζοντάς μας όλα τα στάδια από το αμπέλι στο μπουκάλι. 

Ο οινολόγος Δημήτρης Μανσόλας σε έναν από τους παριανούς αμπελώνες του Paros Farming Community.
Ο οινολόγος Δημήτρης Μανσόλας σε έναν από τους παριανούς αμπελώνες του Paros Farming Community.

«Σειράδι κυριολεκτικά είναι η διάταξη κάποιων φυτών σε σειρά. Επιλέξαμε αυτόν τον αγροτικό όρο για να ονομάσουμε έτσι το κρασί του Paros Farming Community που ουσιαστικά διαδέχθηκε ως οργανισμός τον ιστορικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου. Με το όνομα αυτό θέλαμε να υπογραμμίσουμε μεταφορικά όλη αυτή την προσπάθεια αναγέννησης του παριανού κρασιού, ακολουθώντας ένα νοητό νήμα που ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», εξηγεί στο iefimerida ο οινολόγος Δημήτρης Μανσόλας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Paros Farming Community αξιοποιεί τις μακραίωνες παραδόσεις της Πάρου στην αμπελουργία για να δημιουργήσει τη νέα σειρά Seiradi by PFC.
Το Paros Farming Community αξιοποιεί τις μακραίωνες παραδόσεις της Πάρου στην αμπελουργία για να δημιουργήσει τη νέα σειρά Seiradi by PFC.

Πώς έγινε η αναγέννηση ενός ιστορικού Αγροτικού Συνεταιρισμού των Κυκλάδων

«Ο Συνεταιρισμός της Πάρου είχε εμπορική παρουσία τόσο στο κομμάτι του τυριού όσο και σε αυτό του κρασιού. Οινοποιεί εδώ και 100 χρονιά, έχοντας μεγάλη ιστορική παρουσία και μάλιστα είχε μεγάλη επιτυχία για πολλές δεκαετίες, τότε που ακόμα, να φανταστείτε, έρχονταν οχηματαγωγά πλοία στο λιμάνι της Παροικιάς και φόρτωναν μεγάλες ποσότητες μούστου και κρασιού για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν όμως άλλαξαν τα δεδομένα της παγκόσμιας οινικής αγοράς, με τη στροφή στο εμφιαλωμένο κρασί από τοπικές ποικιλίες με μια μοντέρνα έκφραση, ο συνεταιρισμός της Πάρου έμεινε λίγο πίσω. Αυτό που κάνουμε εμείς τώρα είναι να επανασυστήσουμε το συνεταιρισμό, βασιζόμενοι στις πραγματικές αξίες ενός συνεταιρισμού -δηλαδή, αλληλεγγύη μεταξύ των μελών, υποστήριξη, αλληλοβοήθεια, εκπαίδευση. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, να καλλιεργήσουμε τα ιστορικά παριανά αμπέλια που ανήκουν στα μέλη του συνεταιρισμού και να οινοποιήσουμε με έναν σύγχρονο ποιοτικό τρόπο, καθιερώνοντας το κρασί με προέλευση από την Πάρο στην αγορά», εξηγεί ο οινολόγος Δημήτρης Μανσόλας. 

Το παριανό αμπέλι.
Το παριανό αμπέλι.

Πρόσφατα, βάσει μιας νέας νομοθετικής αλλαγής που έγινε, επιτράπηκε η είσοδος στους συνεταιρισμούς επενδυτικών κεφαλαίων από ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν μέχρι και το 35% ενός συνεταιρισμού. Έτσι, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου κατάφερε να περάσει στην επόμενη ημέρα και ως PFC (Paros Farming Community), επαναλανσάροντας διεθνώς το κρασί της Πάρου με έναν τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά μέχρι τώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δεξαμενές του νέου υπερσύγρχονου οινοποιείου του Paros Farming Community.
Οι δεξαμενές του νέου υπερσύγρχονου οινοποιείου του Paros Farming Community.

Η εταιρεία Tethys, Family Office του Νικόλαου Θ. Βαρδινογιάννη, επένδυσε 7 εκατομμύρια ευρώ, μέσα από ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο οινοποιητικός και τυροκομικός εξοπλισμός στο νησί. Στόχος είναι η ανάπτυξη του οινο-αγροτουρισμού και η καθιέρωση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών μοντέλων ανάπτυξης, αλλά και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων που θα παράγει ετησίως 450.000 φιάλες κρασιού.

Το πρότζεκτ αναγέννησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου ανέλαβε να υλοποιήσει η εταιρεία Hetero Wines των Δημήτρη Μανσόλα και Μαρίας Ταμιωλάκη. Με τον έμπειρο Γιάννη Κοροβέση σε ηγετικό ρόλο επιχειρησιακής ανάπτυξης και θεμάτων μάρκετινγκ, αλλά και τον Δημήτρη Παπάζογλου και της εταιρείας του, DpS Athens, να οργανώνει το rebranding του Συνεταιρισμού, το brand strategy καθώς και την σχεδιαστική ανάπτυξη του νέου κρασιού, η Paros Farming Community μπαίνει στο παιχνίδι της οινοποιίας δυναμικά, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τη μακραίωνη αμπελουργική παράδοση της Πάρου. 

Η μακέτα του νέου οινοποιείου του Paros Farming Community από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project.
Η μακέτα του νέου οινοποιείου του Paros Farming Community από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ένα μικρό αλλά υπερσύγχρονο οινοποιείο, αλλά και με την ριζική ανακαίνιση των παλιών εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, την οποία έχει αναλάβει η αρχιτεκτονική ομάδα Urban Soul Project, το PFC ξεκίνησε ήδη να παράγει την σειρά Seiradi. 

Ο οινολόγος Δημήτρης Μανσόλας μιλά στο iefimerida

Ποια είναι η ταυτότητα του παριανού κρασιού και τι το διαφοροποιεί οινικά από τα κρασιά της υπόλοιπης Ελλάδας; 

Από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι μιλάμε για διαφορετικά εδαφολογικά χαρακτηριστικά. Οι Κυκλάδες -η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σύρος, η Τήνος κτλ- είναι πιο κοντά εδαφολογικά: όλα αυτά τα μέρη είναι γεωλογικά πολύ μεγάλης ηλικίας και έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Αν θεωρήσουμε ότι η Σαντορίνη -η Θήρα και η μικρή Θήρα- έχουν άκρως ηφαιστειακό υπέδαφος, τέτοιο που να να μυρίζεις το θειάφι όταν είσαι στο νησί, τα γύρω νησιά των Κυκλάδων μπορεί να μην έχουν αυτό το άκρως ηφαιστειακό υπέδαφος, αλλά έχουν πετρώματα παρόμοια: γρανιτικά, σχιστολιθικά, έχεις βασάλτες, έχεις πολύ ενδιαφέροντα πετρώματα, ορυκτά πάνω στα οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε αμπέλι και να έχουμε εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Άρα λοιπόν η διαφορά των Κυκλάδων σε πρώτη ανάγνωση είναι εδαφολογική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Συν το γεγονός ότι στην Πάρο συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλη ιστορία σε δύο ντόπιες ποικιλίες: στη Μονεμβασιά που είναι η λευκή ποικιλία και στη Μανδηλαριά που είναι η ερυθρή. Αυτές τις ποικιλίες τις βρίσκεις και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά στην Πάρο υπάρχουν από πολύ πιο παλιά και σε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις. Γι΄ αυτό και η Πάρος δίνει ΠΟΠ ποικιλία, ενώ αντιστοίχως αν φυτέψεις, για παράδειγμα, Μονεμβασιά στην Τήνο θα σου δώσει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη: Κυκλάδες. Η Πάρος και νομοθετικά δίνει εδώ και χρόνια την ανώτερη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. 

Η Μονεμβασιά, η λευκή ποικιλία της σειράς Seiradi του Paros Farming Community.
Η Μονεμβασιά, η λευκή ποικιλία της σειράς Seiradi του Paros Farming Community.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα χαρακτηρίζατε γευστικά αυτά τα δύο κρασιά της Πάρου;

Έχει να κάνει πάρα πολύ με τον τρόπο που τα προσεγγίζεις αμπελουργικά και οινοποιητικά. Αυτό που έχω διαπιστώσει εδώ και δυόμιση χρόνια που ασχολούμαι με την οινοποίηση και με την αμπελοκαλλιέργεια στο νησί, είναι ότι πρόκειται για πολυδύναμες ποικιλίες. Για να μην μπω σε λεπτομέρειες, μπορούν ανάλογα με την διαχείριση του αμπελώνα και των πρωτοκόλλων οινοποίησης να καταλήξεις σε δύο αποτελέσματα: στα φρέσκα, αρωματικά, φρουτώδη κρασιά που είναι τα πιο εμπορικά και δημοφιλή και στον αντίποδα, αλλάζοντας κάποιες παραμέτρους στην οινοποίηση, μπορείς να καταλήξεις σε πιο επιβλητικά κρασιά παλαίωσης με περισσότερο όγκο στο στόμα, κρασιά πιο γαστρονομικά που δεν μπορείς να τα απολαύσεις μόνα τους σε ένα wine bar, θα χρειαστείς ένα pairing, ένα έδεσμα. 

Η εποχή του τρύγου έρχεται.
Η εποχή του τρύγου έρχεται.

Ποια είναι τα βασικά στάδια στην παραγωγή του συγκεκριμένου παριανού κρασιού, από τον τρύγο μέχρι το αμπέλι; Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία στην οινοποίηση; 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε οινοποιός έχει τα δικά του κριτήρια αμπελουργίας και οινοποίησης. Εγώ και η ομάδα μας, η Hetero Wines που έχουμε αναλάβει την παραγωγή του κρασιού στο Paros Farming Comunity, δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην πρώτη ύλη. Στην ουσία σχεδιάζεται το κρασί πριν έρθει καν στο οινοποιείο. Κάνουμε μια αξιολόγηση των εδαφολογικών τμημάτων του νησιού, έχουμε χωρίσει το νησί σε τρεις διαφορετικές εδαφολογικές ζώνες μέχρι στιγμής. Την κάθε ζώνη την έχουμε αξιολογήσει βάσει των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της, οπότε για τον κάθε κωδικό που θέλουμε να παράγουμε, αντλούμε από αυτές τις διαφορετικές ζώνες το αντίστοιχο ποσοστό πρώτης ύλης που θέλουμε. 

Το Seiradi θέλει να βάλει την Πάρο στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Το Seiradi θέλει να βάλει την Πάρο στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Δεύτερο, πολύ σημαντικό στάδιο, η διαλογή. Δεν μπαίνει το σταφύλι έτσι απλά το σταφύλι στις δεξαμενές. Υπάρχει ομάδα που απομακρύνει όσα σταφύλια δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις μας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτο σημείο, οινοποιητικά, αφήνουμε το κρασί να πάρει το χρόνο του. Δεν επεμβαίνουμε πολύ τεχνολογικά. Επειδή πιστεύουμε πολύ στην μεγάλη ηλικία του αμπελώνα της Πάρου, κάνουμε πολύ απλές οινοποιήσεις. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι πολύ καλός έλεγχος της θερμοκρασίας και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ζύμωσης. Ένα χαρακτηριστικό των κρασιών μας και της φιλοσοφίας μας είναι οι αλκοολικές ζυμώσεις μεγάλης διάρκειας. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ