Συνταγή: Ψητά μπούτια κοτόπουλου σε 20΄-Τα απλά μυστικά για τρυφερό ψαχνό, τραγανή πέτσα - iefimerida.gr

Συνταγή: Ψητά μπούτια κοτόπουλου σε 20΄-Τα απλά μυστικά για τρυφερό ψαχνό, τραγανή πέτσα

Κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock
Κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Λαχταριστά κοπανάκια κοτόπουλου ψημένα στον φούρνο. Μια εύκολη σως αρκεί για να τα απογειώσει.

Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Όταν όμως επιλέγουμε να το ψήσουμε ολόκληρο, συνήθως με πατάτες στον φούρνο, τις περισσότερες φορές όλοι πέφτουν πάνω στα μπούτια και στις φτερούγες που, κακά τα ψέματα, είναι τα πιο νόστιμα. Το υπόλοιπο λοιπόν συχνά μένει «παραπονεμένο». Μια καλή λύση για να γλιτώσουμε χρόνο, κόστος αλλά και φύρα ή άνοστα leftovers είναι να ψήσουμε μόνο μπούτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, αν επιλέξουμε τα κοπανάκια, δηλαδή το κάτω μέρος των ποδιών του κοτόπουλου, θα είναι σίγουρα όλοι ευχαριστημένοι. Αρκεί να ακολουθήσουμε την κατάλληλη συνταγή ώστε να βγουν ζουμερά και κρατσανιστά ταυτόχρονα και φυσικά να μοσχοβολάνε σαν να έχουν ψηθεί στα κάρβουνα ή σε ψησταριά.

Κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock
Κοπανάκια κοτόπουλου στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock

Ψητά κοπανάκια κοτόπουλου με αρωματική σως μαγιονέζας

Υλικά για 4 μερίδες

8 κοπανάκια

Για τη μαρινάδα

  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, λιωμένο στο μούλτι
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στο μούλτι
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 4 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα ή μια πρέζα αποξηραμένο βασιλικό, τριμμένο
  • χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως

  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
    2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
    1 κ.γ. κέτσαπ
    4 φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα ή μια πρέζα αποξηραμένο βασιλικό, τριμμένο
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Βυθίζουμε μέσα τα κοπανάκια και τα αναποδογυρίζουμε ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και βάζουμε εκεί τα κοπανάκια αφού τα στραγγίξουμε από τη μαρινάδα, χωρίς όμως να τα σκουπίσουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά της σως και μπόλικο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε τα κοπανάκια ζεστά μαζί με τη σως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φρέσκα μοσχολέμονα (λάιμ) / Φωτογραφία: Shutterstock
Φρέσκα μοσχολέμονα (λάιμ) / Φωτογραφία: Shutterstock

Tips για τέλειο αποτέλεσμα

Για να μη στεγνώσουν: Ψήνουμε στον φούρνο και συγκεκριμένα στις αντιστάσεις ώστε τα κοπανάκια να ψηθούν ομοιόμορφα, να κρατήσουν μέσα την υγρασία τους και να γίνουν τραγανά εξωτερικά. Το γκριλ και ο αέρας στεγνώνουν το ψαχνό και κάνουν την πέτσα να αρπάζει εύκολα οπότε καλό είναι να τα αποφύγετε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, το μαρινάρισμα βοηθάει πολύ στο να παραμείνουν ζουμερά και φυσικά να γίνουν πιο νόστιμα.   

Για έξτρα αρώματα: Το λεμόνι πάει τέλεια με το κοτόπουλο. Ωστόσο, δεν φτάνει μόνο ο χυμός για να το νοστιμίσει και να το αρωματίσει. Αυτό που θα κάνει το φαγητό σας να μοσχοβολάει είναι το ξύσμα οπότε φροντίστε να βάλετε μπόλικο και στο κοτόπουλο αλλά και στη σως. Μια εναλλακτική που θα δώσει ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι το μοσχολέμονο (λάιμ), δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε ευχάριστα με τη διαφορά. Επίσης, φροντίστε όσο μπορείτε να χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά αντί για αποξηραμένα καθώς είναι απείρως πιο δυνατά σε άρωμα και γεύση και δίνουν ιδιαίτερη ζωντάνια στο φαγητό. Μια ακόμα ξεχωριστή πινελιά είναι το ροζ πιπέρι το οποίο ναι μεν δεν καίει σχεδόν καθόλου αλλά αρωματίζει με φίνο τρόπο τα φαγητά και ειδικά το κοτόπουλο που έχει εξ ορισμού πιο ήπια γεύση από τα άλλα κρέατα. Πασπαλίστε το με λίγους, χοντροσπασμένους κόκκους μετά το ψήσιμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ