10+1 κρασιά για το τραπέζι της 25ης -Γηγενείς ποικιλίες, στιλπνά, φρέσκα, fume - iefimerida.gr

10+1 κρασιά για το τραπέζι της 25ης -Γηγενείς ποικιλίες, στιλπνά, φρέσκα, fume

Λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί
Λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί για το τραπέζι μας, φωτογραφία shutterstock

Με ψάρια λευκό, με κρέατα κόκκινο κρασί έλεγε ο λαός κάτι που πλέον ανατρέπεται ανάλογα με τις γαστριμαργικές αναζητήσεις και τα γούστα του καθενός.

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου επιβάλει μπακαλιάρο και λευκό κρασί θα μπορούσε να πει κάποιος, ωστόσο ένα δροσερό μεστό κόκκινο (ναι μπορεί να είναι δροσερό το κόκκινο) μια πιπεράτη ρετσίνα, η ένα φρέσκο με οξύτητες ροζέ κρασί μπορεί να «εξαφανίσει» τη λιπαρότητα του τηγανιού από τον ουρανίσκο και να αναδείξει το φαγητό μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισκεφτήκαμε το Οινόραμα, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις κρασιού, και δοκιμάσαμε κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες, γηγενείς, άγνωστες, ποικιλίες και γευστικές προσπάθειες μικρών παραγωγών. Δοκιμάσαμε πολλά, ο ελληνικός αμπελώνας είναι ανεξάντλητος και κρύβει διαμάντια και ενδεικτικά προτείνουμε κρασιά με χαρακτήρα για το τραπέζι μας.

Κτήμα Οινογένεσις στη Δράμα

Δοκιμάζοντας το «Δέκα» του Κτήματος Οινογένεσις στη Δράμα με χαρακτηριστικό του στην ετικέτα το λατινικό Χ αποκαλύπτεται ένας θησαυρός στο ποτήρι. Κόκκινο ή λευκό ό,τι τραβάει ο ουρανίσκος σας.

To κόκκινο «Δέκα» συνδυάζει μοναδικά τη γαλλική φινέτσα του Merlot με το ρωμαλέο και πολύπλοκο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου.
Merlot (50%) και Ξινόμαυρο (50%)  με νότες μοσχοκάρυδου, βανίλιας, αναγνωρίζεις το κεράσι, δαμάσκηνο, το καρύδι, το φουντούκι, τον καφέ και το κακάο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Μπάκης Τσάλκος μαέστρος του κρασιού εκεί στη Δράμα δημιούργησε ένα ξανθοπράσινο λευκό με πλούσια μύτη από ώριμα κίτρινα φρούτα και γευστικές εναλλαγές ανάμεσα σε κυδώνια, βανίλια και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς σε ισορροπία με το λιπαρό στόμα έρχεται να δώσει την απαραίτητη δυναμικότητα στη γεύση και ευχάριστη επίγευση.

«Alba di Munte»
«Alba di Munte»

Κατωγι Αβέρωφ

Από το 1959 το Κατώγι Αβέρωφ καλλιεργεί στο Μέτσοβο τους πιο ορεινούς αμπελώνες στην Ελλάδα και προσφέρει μοναδικές οινικές εμπειρίες, συνδυάζοντας την τέχνη και την φιλοξενία. Ενα Κτήμα που το χαρακτηρίζει το κλασικό ερυθρό πολυποικιλιακό, πολυβραβευμένο «Κατώγι» ωστόσο αν κάποιος δοκιμάσει το «Alba di Munte» δεν μπορεί παρά να «κολλήσει». Λευκός Ξηρός, προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Μέτσοβο και ποικιλία Traminer. Λαμπερό ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Παρουσιάζει ιδιαίτερα γοητευτική μύτη με έντονα αρώματα λευκών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων, πλούσιο στο στόμα με ευχάριστη οξύτητα και έντονη επίγευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαιτερη και η οινοποίησή του, προζυμωτική κρυοεκχύλιση με χρήση ξηρού πάγου για πληρη αποκλεισμό του οξυγόνου και θερμοκρασίες κοντά στους 0˚C για μεγιστοποίηση της εκχύλισης των αρωματικών συστατικών που βρίσκονται στους φλοιούς. Aκολουθεί ελαφρά πίεση του σταφυλοπολτού σε πνευματικό πιεστήριο και αυστηρή απολάσπωση με τη βοήθεια ψύξης. Το γλεύκος εμβολιάζεται με επιλεγμένο στέλεχος σακχαρομύκητα και η ζύμωση λαμβάνει χώρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για διαφύλαξη των αρωμάτων. Ο νέος οίνος παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για να εμπλουτιστεί με τα συστατικά της αυτόλυσης των ζυμών, και να αποκτήσει μεγαλύτερη αρωματική πολυπλοκότητα και λιπαρότητα στο στόμα.

Κτήμα Κυρ Γιάννη στη Νάουσα

Οι διακρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη για το διάσημο Κτήμα στη Νάουσα, μόλις πρόσφατα στον 23ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, 19 μετάλλια απονεμήθηκαν στην ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ συνολικά, αναδεικνύοντας την πλούσια γκάμα των κρασιών του Κτήματος.

Επιλέγουμε τη νέα πρόταση του Κτήματος. Εχει τον τίτλο ΑΓΚΑΘΩΤΟ και είναι το πρώτο ροζέ του Κτήματος Κυρ-Γιάννη από τον αμπελώνα της Νάουσας, ένα μικρό αμπελοτεμάχιο στη Γάστρα. Με τη δύναμη του Ξινόμαυρου, δίνει ένα single vineyard κρασί με έντονο χαρακτήρα. Χρώμα απαλό σομόν με πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη αναδύονται βοτανικά αρώματα λεβάντας ενώ ο χαρακτήρας του βαρελιού είναι διακριτικός. Στο στόμα, έρχονται να προστεθούν νότες ελιάς, αχλαδιού και βανίλιας. Οξύτητα τονισμένη που δίνει νεύρο, διακριτική αίσθηση ταννινών και μακρά επίγευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτημα Θεόπετρα στα Μετέωρα

Ξινόμαυρο Ροζε του Κτήματος, ταιριάζει με ψάρια και κόκκινες σάλτσες , λαμπερό απαλό ροζ-σομόν χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα από γκρέιπφρουτ, λευκού ροδάκινου, βερίκοκου και φράουλας. Στο στόμα αρωματικό, με στρογγυλό σώμα και επίγευση από βότανα. Πώς γίνεται η οινοποίηση; Προζυμωτική εκχύλιση των σταφυλιών για 4 ώρες και παραλαβή μούστου με τη μέθοδο της αφαίμαξης. Αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παλαίωση με τις οινολάσπες (sur lies) για 40 μέρες.

κρασι
Ρετσίνα Λαφαζάνη

Κτήμα Λαφαζάνη

Ψαράκι και ρετσίνα, συνδυασμός που δεν χάνει! Στο Κτημα Λαφαζάνη θα βρούμε μία ρετσίνα με αψάδα και αρώματα. Χρώμα απαλό κίτρινο, άριστος συνδυασμός των αρωμάτων και της γεύσης των σταφυλιών με την ρητίνη, μάς δίνει μια πλούσια ρετσίνα νέας γενιάς με 11,5% αλκοόλ. Ενα κρασί για το τραπέζι μας από ποικιλίες Ροδίτη και Σαββατιανό και αμπελώνες της Κορινθίας και της Αττικής. Η οινοποιεία Λαφαζάνη διαθέτει 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, ο οποίος περιβάλλει το Οινοποιείο στην Νεμέα ενώ συνεργάζεται με επιλεγμένους οινοποιούς από όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τέχνη Οίνου» στη Δράμα

ANAFORA, το μονοποικιλιακό κρασί από την ποικιλία Λιμνιώνα του Κτήματος «Τέχνη Οίνου» στη Δράμα, από βιολογικό αμπελώνα, 12 μήνες σε βαρέλι.

Η Λημνιώνα Anafora έρχεται να μας γνωρίσει τη σπουδαία ποικιλία της Θεσσαλίας, μια ποικιλία των βουνών, η οποία καλλιεργείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στους κρύους αμπελώνες της Δράμας, δίνοντας ένα χαρακτήρα εκφραστικό, χυμώδες και ευέλικτο κρασί, με έμφαση στο φρούτο. Ζωηρό κόκκινο χρώμα με πορφυρές ανταύγειες και στη μύτη συνυπάρχουν αρώματα κόκκινων κερασιών, μούρων, κόκκινου φραγκοστάφυλου, καπνιστού ζαμπόν, πούρου, φουντουκιού, βανίλιας.

ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΝΟΣ vatistas
ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΝΟΣ vatistas
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οινοποιείο Βατίστας

Ακόμα μία ιδιαίτερη ποικιλία της χώρας μας τραβάει την ποροσοχή, ο Πετρουλιανός, που καλλιεργεί το οινοποιείο Βατίστα δίπλα στην Μονεμβασιά, αξίζει την προσοχή όσων επιλέγουν να πιούν ένα λευκό, μα χαρακτήρα, κρασί. Μία μοναδική γηγενής λευκή ποικιλία με κιτρινοπράσινο χρώμα, ισορροπημένη γεύση και ευχάριστη επίγευση. Στην πρώτο γουλιά αφήνει ίχνη από πράσινο μήλο, ροδάκινο, ανανά και αμυγδαλόπαστα.

Mavro
Mavro, Petrakopoulos

Κτήμα Petrakopoulos στην Κεφαλλονια

Η Κεφαλλονιά δεν είναι μόνο Ρομπόλα, που φυσικά είναι υπέροχη. Μία γευστική έκπληξη, ενα κόκκινο κρασί 100% μαυροδάφνη, από ένα κτήμα στην Κεφαλλονιά το Mavro του Petrakopoulou. Φρούτα, βότανα και μπαχαρικά δίνουν έναν πολύ πληθωρικό χαρακτήρα που εξελίσσεται ακόμα περισσότερο αν το φυλάξουμε σε ιδανικές συνθήκες. Η ζύμωση του μούστου περιλαμβάνει μακρά εκχύλιση των φλοιών, με συχνό και προσεκτικό εμβαπτισμό. Το φρέσκο κρασί ωριμάζει σε Γαλλικά, δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Για την καλύτερη διατήρηση του χαρακτήρα του ο τελικός οίνος εμφιαλώνεται αφιλτράριστος.

κρασι
Pronomio από το Κτήμα Παρπαρούση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Kτήμα Παρπαρούση στην Πάτρα

Ενα βαθυκόκκινο κρασί με ρουμπινί ανταύγειες, αρώματα κόκκινων φρούτων, καπνού και μπαχαρικών με νότες βανίλιας. Γεμάτο σώμα, βελούδινες τανίνες, μακριά επίγευση, το Pronomio. Αγιωργίτικο 95%, Μαυροδάφνη 3%, Μαυρούδια 2%, συνδυασμός με μοναδικό αποτέλεσμα. To συγκεκριμένο κρασί δημιουργήθηκε το 2018, ως Limited Edition, με αφορμή τα 45 χρόνια του κτήματος και έκτοτε κυκλοφορεί ως Pronomio. Το οινοποιείο βρίσκεται στα Μποζαίτικα της Πάτρας.

Θυμιόπουλος στην Ημαθία

Το οινοποιείο βρίσκεται στην άκρη του χωριού Τρίλοφο στην Ημαθία και ανάμεσα στις ετικέτες του, οι λάτρεις του ροζέ δεν μπορούν παρά να υποκείψουν στο Ξινόμαυρο του Κτήματος. Ιδιαίτερη η οινοποίηση με την εκχύλιση να διαρκεί για 10 ώρες. Η ζύμωση ξεκινάει με γηγενείς ζύμες και διαρκεί για 5 έως 6 μήνες. Αποζυμώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 5ης χρήσης όπου και παραμένει για 5 μήνες. Τυπικά αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, άγριας φράουλας, βανίλιας και βατόμουρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ