Το iefimerida στον τρύγο του κυρ Γιάννη στη Νάουσα -Ο Γιάννης Μπουτάρης μάς ξεναγεί - iefimerida.gr

Το iefimerida στον τρύγο του κυρ Γιάννη στη Νάουσα -Ο Γιάννης Μπουτάρης μάς ξεναγεί

Ο Γιάννης Μπουτάρης συνομιλεί με επισκέπτες
Ο Γιάννης Μπουτάρης συνομιλεί με επισκέπτες στο Κτήμα κυρ Γιάννη στη Νάουσα / Φωτογραφίες: iefimerida

Ένα ζεστό μεσημέρι Σεπτεμβρίου στο Κτήμα κυρ Γιάννη, του Γιάννη Μπουτάρη, στο Γιαννακοχώρι στη Νάουσα.

Ο τρύγος συνεχίζεται, η ομάδα με τους εργάτες μεταφέρει τα σταφύλια, τρακτέρ πάνε και έρχονται, το μπλε τρακτέρ, σήμα κατατεθέν στην ετικέτα που είναι αφιερωμένη στον Έλληνα αμπελουργό, φιγουράρει παρκαρισμένο στο γκαζόν και ο Γιάννης Μπουτάρης στην είσοδο του οινοποιείου συνομιλεί με κόσμο. Μια ομάδα είναι προγραμματισμένο σε λίγο να ξεκινήσει την ξενάγηση στον αμπελώνα και τη γραμμή παραγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ευτυχώς που κάνει τέτοια ζέστη μες στον Σεπτέμβριο» λέει ο Γιάννης Μπουτάρης στο iefimerida, γιατί οι βροχές στις αρχές του μήνα μάς απασχόλησαν.

«Αν θα είναι καλή χρονιά φέτος; Θα δείξει» απαντά ο Γιάννης Μπουτάρης, μιας και ποτέ, όπως λέει, δεν μπορείς να ξέρεις από πριν το κρασί που θα προκύψει.

τρακτερ
Το περίφημο μπλε τρακτέρ του ομώνυμου κρασιού, που είναι αφιερωμένο στον Έλληνα αμπελουργό / Φωτογραφία: iefimerida

Ο τρύγος συνεχίζεται και εδώ, στο κτήμα κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, γίνεται με το χέρι και ρώγα-ρώγα. «Δεν μπαίνουμε στον αμπελώνα να τα τρυγήσουμε όλα με μιας» τονίζει ο Γιάννης Μπουτάρης, «μαζεύουμε μόνο ό,τι είναι έτοιμο για να γίνει κρασί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αμπελια
Οι αμπελώνες του κτήματος κυρ Γιάννη στη Νάουσα / Φωτογραφία: iefimerida

Το 1970 ο Γιάννης Μπουτάρης φυτεύει 400 στρέμματα ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, στο Γιαννακοχώρι, κοντά στην πόλη της Νάουσας. Ο αμπελώνας αυτός στη συνέχεια θα γίνει το Κτήμα κυρ Γιάννη. «Βλέπεις, εκεί απέναντι» λέει με καμάρι, «αυτά τα αμπέλια τα φύτεψα αρχές του '70».

Εδώ, στο Γιαννακοχώρι, θα δει κάποιος όλες τις ερυθρές ποικιλίες του κτήματος, το διάσημο Ξινόμαυρο της περιοχής της Νάουσας και αμπέλια των διεθνών ποικιλιών Merlot και Syrah. Όλα τα λευκά βρίσκονται στο οινοποιείο στο Αμύνταιο.

γιαννης μπουταρης
Αν είναι καλή χρονιά για το κρασί η φετινή; Θα δείξει, λέει ο Γιάννης Μπουτάρης / Φωτογραφία iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλάει με τα παιδιά που ξεναγούν στο κτήμα, επιβλέπει λεπτομέρειες, ο Στέλλιος Μπουτάρης και ο εγγονός Γιάννης κάτω στα βαρέλια, στο ησυχαστήριο του οινοποιείου.

Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

δεντρα
O εξωτερικός χώρος όπου γίνονται γευσιγνωσίες και στο βάθος ο Γιάννης Μπουτάρης συνομιλεί με επισκέπτη / Φωτογραφία: iefimerida

Ξενάγηση στο Κτήμα κυρ Γιάννη

Το Κτήμα κυρ Γιάννη, του Γιάννη Μπουτάρη, είναι ανοιχτό και επισκέψιμο καθημερινά για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ή για στάση για κρασί και φαγητό. Οι ξεναγήσεις γίνονται με τηλεφωνικό ραντεβού και σε μικρές ομάδες μπορεί κάποιος να ανακαλύψει μυστικά κορυφαίων κρασιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον εξωτερικό χώρο, πλάι στους αμπελώνες κιλίμια και μαξιλάρες υποδέχονται τους επισκέπτες, καθώς και τραπέζια κάτω από τα δέντρα. Ο χώρος υποδοχής, με μια τεράστια κάβα και προσεκτικά τοποθετημένα μπουκάλια στα ράφια.

βαρελια
Η Έλσα Τόλιου ξεναγεί τους επισκέπτες στο οινοποιείο / Φωτογραφία: iefimerida

Η Έλσα Τόλιου, με διάθεση και χαμόγελο, μας μιλάει για πρώτα χρόνια του Γιάννη Μπουτάρη στη Νάουσα, τις εξαγωγές, τα περίφημα κρασιά, αλλά και τα μπουκάλια βερμούτ που φέρουν την υπογραφή Μπουτάρη.

Η θερμοκρασία ψυχραίνει καθώς κατεβαίνουμε προς τους χώρους της οινοποίησης, ανοξείδωτες δεξαμενές και πελώρια βαρέλια που κάθε ένα φέρει και ένα όνομα, των εγγονών του Γιάννη Μπουτάρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βαρελι
Βαρέλι για τον εγγονό του Γιάννη Μπουτάρη, Γιάννη / Φωτογραφία: iefimerida

Διασχίζοντας έναν σκοτεινό διάδρομο, με φωτογραφίες της Όλγας Δέικου από τον περσινό τρύγο, καταλήγουμε στα δρύινα βαρέλια όπου αναπαύεται το κρασί. Αμέτρητα βαρέλια και μυρωδιά μεθυστική.

εκθεση
Δεξιά και αριστερά του διαδρόμου μια έκθεση φωτογραφίας της Όλγας Δέικου από τον περσινό τρύγο Φωτογραφία: iefimerida

Σε μια γωνία πίσω από τζάμια, μια ιδιαίτερη κάβα όπου ο Γιάννης Μπουτάρης έχει συγκεντρώσει σπάνιες χρονιές και μοναδικές ποικιλίες με φιάλες που πωλούνται κυρίως στο Διαδίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βαρελια
Μια ιδιαίτερη κάβα σε ειδικό χώρο με σπάνιες φιάλες Κυρ Γιάννη / Φωτογραφία: iefimerida
βαρελια
Eδώ το κρασί αναπαύεται / Φωτογραφία: iefimerida

Πικ νικ στο κτήμα Κυρ Γιάννη

Το καλοκαίρι στο Κτήμα κυρ Γιάννη μπορούσες να απολαύσεις κινηματογράφο κάτω από τα άστρα με συνοδεία κρασιών. Μάλιστα, όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να ζήσετε την υπέροχη εμπειρία του πικ νικ ανάμεσα στους αμπελώνες. Κατά την ξενάγηση στους αμπελώνες και στους χώρους του οινοποιείου, μπορείτε να επιλέξετε και ένα καλάθι με το κρασί ή τα κρασιά της επιλογής σας καθώς και διάφορες λιχουδιές που ταιριάζουν στην περίσταση.

Ωστόσο, μία από τις ωραίες εμπειρίες στο κτήμα, αν το επιτρέπουν η φυσική κατάσταση και η κατανάλωση οίνου, είναι η βόλτα με τα ποδήλατα στα φυσικά μονοπάτια του κτήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κτημα
Πικ νικ στο Κτήμα κυρ Γιάννη / Φωτογραφία: iefimerida

Τη γευσιγνωσία που επιθυμεί ο κάθε ένας την ορίζει μόνος του, ανάλογα με τα κρασιά και την ποσότητα που θέλει να δοκιμάσει και συνοδεύονται από πλατό με τοπικά προϊόντα, ενώ εξαιρετική είναι και η κουζίνα του κυρ Γιάννη για ένα γεύμα με κρασί.

γευσιγνωσία
Γευσιγνωσία των κρασιώ Κυρ Γιάννη, φωτογραφία iefimerida

Όταν ο Μπουτάρης έφτασε στη Νάουσα

Το κρασί στην περιοχή της Νάουσας έχει μια μακρά ιστορία στο βάθος των αιώνων. Τα πρώτα γραπτά κείμενα μαρτυρούν ότι η καλλιέργεια της αμπέλου και η οινοποίηση γίνονταν ήδη από τον 16ο αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1968, ο Γιάννης Μπουτάρης αγόρασε μια έκταση 500 στρεμμάτων γης έξω από Γιαννακοχώρι, ένα χωριό στην περιοχή της Νάουσας. Οι πρώτες φυτεύσεις ξινόμαυρου που έγιναν τη δεκαετία του ’70 σηματοδότησαν την αναβίωση του παλαιού αμπελώνα της Νάουσας και άνοιξαν τον δρόμο για την παραγωγή οίνων terroir, η οποία έφερε επανάσταση στη σκηνή της ελληνικής οινοποιίας τα τελευταία χρόνια. Το ξινόμαυρο είναι μια πολύπλευρη ποικιλία, ικανή να δώσει κρασιά με ένα μεγάλο εύρος στυλ, από blanc de noir μέχρι ροζέ και βαθύ κόκκινο, αφρώδη ή μη, ξηρά ή γλυκά.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τις πρώτες φυτεύσεις, ο αμπελώνας στο Γιαννακοχώρι έγινε το Κτήμα κυρ Γιάννη.

γιαννης μποταρης
O Γιάννης Μπουτάρης υπογράφει το βιβλίο του σε επισκέπτη του κτήματος / Φωτογραφία: iefimerida

Σήμερα, με μια συνολική επιφάνεια που καλύπτει 560 στρέμματα και εκτείνεται σε υψόμετρο μεταξύ 120 και 280 μέτρων -το υψηλότερο σημείο της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα- το Κτήμα κυρΓιάννη είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο (50%), Syrah (15%), Merlot (20%) και Cabernet Sauvignon (10%), ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από διάφορες πειραματικές ποικιλίες. Το σύνολο του αμπελώνα είναι γραμμικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ορεινός όγκος του Βερμίου προστατεύει τα αμπέλια από τους ψυχρούς ανέμους που έρχονται από τον Βορρά τον χειμώνα, και στέλνει ένα ευεργετικό δροσερό αεράκι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο είναι συνήθως ξηρό.

Με μια ποικιλομορφία στο terroir με τους διαφορετικούς τύπους εδάφους, από αργιλοαμώδη ως αμμοαργιλοπηλώδη, και τμήματα με διαφορετική κλίση και έκθεση στον ήλιο, το Κτήμα κυρ Γιάννη έχει χωριστεί σε 40 διαφορετικά κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία καλλιεργείται ξεχωριστά. Η συνύπαρξη τόσων διαφορετικών στοιχείων σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για τον παραγωγό, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολύ σύνθετα και διαφορετικά κρασιά.

κρασια
Κρασιά κυρ Γιάννη στην είσοδο του οινοποιείου / Φωτογραφία: iefimerida

Στο Κτήμα κυρ Γιάννη δεν σταματάει η αναζήτηση

Οι διακρίσεις των κρασιών του κτήματος Κυρ Γιάννη είναι συνεχείς. Φέτος, ισχυρή ήταν η παρουσία του Κτήματος κυρ Γιάννη στον διεθνή διαγωνισμό International Wine Spirits Competition 2022, στον οποίο κατάφερε να αποσπάσει συνολικά 4 βραβεία. Χρυσό μετάλλιο με 95 βαθμούς κατέκτησε η Νάουσα 2018, με το κρασί να χαρακτηρίζεται από την επιτροπή πολύπλοκο, με ζωντανή αρωματική παλέτα και μακρά επίγευση. Ασημένια βραβεία κατακτήθηκαν από το Ασύρτικο 2021 και την Καλή ρίζα 2018, τα οποία συγκέντρωσαν αμφότερα 90 βαθμούς και θετικές κριτικές για τη ζωντανή και πλούσια αρωματική και γευστική παλέτα αντίστοιχα, ενώ με διάκριση έφυγε από τον διαγωνισμό και για το L’esprit du Lac, αποσπώντας χάλκινο μετάλλιο και θετικά σχόλια για τον αρωματικό χαρακτήρα και τη συμπύκνωση φρούτου στο στόμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, στη λίστα των φετινών 50 Great Greek Wines βρέθηκαν και δύο κρασιά του Κτήματος κυρ Γιάννη, η Διάπορος 2017 και η Ράμνιστα 2017, τα οποία ξεχώρισαν ανάμεσα σε 460 ελληνικά κρασιά που δοκιμάστηκαν στον διαγωνισμό.

Κρασιά κυρ Γιάννη / Φωτογραφία: iefimerida
Κρασιά κυρ Γιάννη / Φωτογραφία: iefimerida

Κτήμα κυρ Γιάννη, ΝΑΟΥΣΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙ T +30 23320 51100 / F +30 23320 51140 / info@kiryianni.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ