Πήγαμε στην έκθεση «Μικρά Οινοποιεία» και ανακαλύψαμε πέντε «μεγάλα» ροζέ κρασιά - iefimerida.gr

Πήγαμε στην έκθεση «Μικρά Οινοποιεία» και ανακαλύψαμε πέντε «μεγάλα» ροζέ κρασιά

Ροζ, σομόν, βυσσινί, κρασιά, για όλα τα γούστα
Ροζ, σομόν, βυσσινί, κρασιά, για όλα τα γούστα/ shutterstock

Μικρά οινοποιεία από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια βρέθηκαν στην Αθήνα στοιχισμένα ανά περιοχή, σε αίθουσα στο Σεράφειο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μικρά Οινοποιεία, Μεγάλα Κρασιά 2023» για να παρουσιάσουν αυτό που έλεγε ο τίτλος, τα μεγάλα και σπουδαία τους κρασιά.

Και είναι μία πραγματική αποκάλυψη για εκείνους που τα δοκίμασαν. Μικροί οινοποιοί από όλη την Ελλάδα, τη Δράμα, την Κεφαλλονιά, την Κρήτη, τη Λάρισα, με ποικιλίες μοναδικές από τον τόπο τους και αρωματικά, γευστικά, φρουτώδη, ή ξηρά με τανίνες κρασιά, ανάλογα με το γούστο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μοναδικά προϊόντα που παράγουν τα «μικρά οινοποιεία» (βάσει της παραγωγής τους ο τίτλος) δίνουν έμφαση στην πρώτη ύλη, επενδύοντας χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, καταδεικνύουν ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της.

Οσοι βρέθηκαν στο Σεράφειο, δοκίμασαν ξεχωριστά κρασιά, ενώ οι οινοπαραγωγοί εξήγησαν την διαδικασία για τα το κάθε κρασί τους, την πρωτογενή παραγωγή, τις εξαγωγές και μας παρουσίασαν τα επισκέψιμα οινοποιεία τους.

Επιλέξαμε πέντε ροζέ διαμαντάκια μικρών οινοποιείων της Ελλάδας και δοκιμάσαμε τοπικές ποικιλίες όπως το «Παμίδι» μία εξαιρετική ποικιλία της Θράκης και το «ρωμέικο» της Κρήτης. Ωστόσο ο θησαυρός που κρύβουν τα μικρά οινοποιεία της έκθεσης, είναι τεράστιος,

Κτήμα Βουρβουκέλη
Pamidi / Κτήμα Βουρβουκέλη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα

Σε αυτό το κτήμα στη Θράκη εμφιαλώνεται ένα σπουδαίο ροζέ τo Παμίδι από την ομόνυμη ποικιλία. Το Παμίδι ή Παμίτι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις βασικές ποικιλίες της Θράκης. Το χαρακτηριστικό αυτό ερυθρό σταφύλι, διαθέτει ρώγες με ροδόχρωμη φλούδα. Η ξεχωριστή αυτή ποικιλία, με σωστή οινοποίηση, είναι ιδανική για παραγωγή ερυθρωπών οίνων, με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα.

Η όλη οινοποίησή του βασίζεται στην ολιγόωρη διαδικασία εκχύλισης, για την παραλαβή της ιδανικής ποσότητας χρωστικών, ώστε να παραχθεί ένα πολύ απαλό ροζέ κρασί, στην απόχρωση του saumon. Το κρασί εμφανίζεται με ξηρό και αρωματικό ταυτόχρονα στόμα, καλή οξύτητα, με στέρεη γευστική δομή. Το τελείωμά του είναι ευχάριστο και καλής διάρκειας.

κρασι
Veranda/ Κτήμα Ασλάνη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Ασλάνη

Το κτήμα Ασλάνη είναι ένα παραδοσιακό, οικογενειακό οινοποιείο από τη Νέα Μηχανιώνα μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δοκιμάσαμε την υπέροχη Μαλαγουζιά του Κτήματος και σταθήκαμε στο ροζ Veranda. Ενα blend από ξινόμαυρο με merlot που η κάθε ποικιλία δίνει στο κρασί τα χαρακτηριστικά της, το ξινόμαυρο βγάζει όλη τη δροσιά, την οξύτητα αλλά και τα αρώματα των άγριων φρούτων και στο ίδιο ποτήρι, άγουρες ντομάτες και κεράσια από το Merlot.

κρασι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MOSCHOPOLIS winery, Μονοπήγαδο, Θεσσαλονίκη

Το «μ» υπογραφή στο κρασί με την κάθε ποικιλία να έχει πάνω της έναν αριθμό. Τι άραγε είναι αυτό. Το ροζέ του κτήματος ονομάζεται MOSCHOPOLIS 8 και είναι ένα ροζέ από βαρέλι με Ξινόμαυρο και Syrah.

Γιατί «8»; Γιατί ήταν 8 μήνες στο βαρέλι. Ανοιχτό ροδί χρώμα. Το φέρνεις στη μύτη, πρώτα έρχονται τα αρώματα ροδιού και βύσσινου και αρώματα από αγριοφράουλες, ενώ, όσο εξελίσσεται στο ποτήρι, υπάρχουν νύξεις καραμέλας και βανίλιας, δείγμα της ωρίμασης του κρασιού μέσα στα δρύινα βαρέλια. Στο στόμα είναι στρόγγυλο, με βελούδινη αίσθηση. To αλκοόλ βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία με την οξύτητα και το σώμα, πράγμα που δίνει μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς.

Queen, Kτήμα Μιχαηλίδη
Queen, Kτήμα Μιχαηλίδη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Kτήμα Μιχαηλίδη στη Δράμα

Ενα σύγχρονο οινοποιείο στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Η «βασίλισσα» του κτήματος είναι ένα ροζέ από την ποικιλία Syrah. Queen, με το σήμα του συγκροτήματος στην ετικέτα, αν είναι κανείς προσεκτικός. Η οινοποίηση στο συγκεκριμένο κρασί γίνεται ως εξής, προζυμωτική εκχύλιση σε χαμηλές θερμοκρασίες, σύγχρονη λευκή οινοποίηση με πραγματοποίηση της αλκοολικής ζύμωσης σε ελεγχόμενες διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Ενα υψηλής αρωματικής έντασης κρασί, ανοιχτό σομόν, με φρουτώδη γεύση και μακρά επίγευση. Στη μύτη ένα μπουκέτο τροπικών φρούτων εναλλάσσεται με νότες λουλουδιών και εσπεριδοειδών.

Nostos Pink
Nostos Pink
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οινοποιείο Μανουσάκης

Στα νότια του χάρτη, Κτήμα Μανουσάκης, στα Χανιά. Kαι εδώ δοκιμάσαμε μία τοπική ποικιλία, το ρωμαίικο της Κρήτης. Το ρωμέϊκο είναι μία ποικιλία που την συναντάς κυρίως στα Χανιά, δεν έχει έντονο χρώμα και από αυτή προέρχεται και το τοπικό κρασί Μαρουβάς. Τρια σε ένα αρμονικά, σε ένα ποτήρι ροζέ στο Nostos Pink του κτήματος, Grenache Rouge 40%, Romeiko 40%, Syrah 20%. Λαμπερό ροζ χρώμα, με φρέσκο, πιπεράτο άρωμα, όμορφη οξύτητα, ζωντάνια και διάρκεια. Επιπλέον, από το υψηλό αλκοόλ και τις ανεπαίσθητες, αλλά αρκετές για ροζέ, τανίνες του, ένα ωραίο ροζέ κρασί που συνοδεύει και φαγητό.

«Μικρά Οινοποιεία, Μεγάλα Κρασιά 2023» μια οινική έκθεση που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε ολόκληρη την Ελλάδα με τα μοναδικά κρασιά του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) 12 & 13 Φεβρουαρίου 2023 | 11:00-19:00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ