Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, βασικού πυλώνα της μεσογειακής διατροφής, ενδέχεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους.
Πρόκειται για το λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα και σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από Ιταλούς επιστήμονες, ανέλυσε δεδομένα από 16.273 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν διαδικτυακό ερωτηματολόγιο με στοιχεία για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το βάρος, την ηλικία, την περίμετρο μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Η κατανάλωση ελαιολάδου κατηγοριοποιήθηκε λιγότερο από 3 ημέρες την εβδομάδα, 3–5 ημέρες την εβδομάδα και 6 ή περισσότερες ημέρες.
Τα ευρήματα της έρευνας για το ελαιόλαδο
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο σχεδόν καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ και μικρότερη περιφέρεια μέσης σε σύγκριση με όσους το κατανάλωναν λιγότερο συχνά.
Μετά από προσαρμογή των αποτελεσμάτων για ηλικία, φύλο και τρόπο ζωής, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά ελαιόλαδο είχαν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν κοιλιακή παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν το τρόφιμο σχεδόν καθημερινά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης ελαιολάδου και της μικρότερης περιφέρειας μέσης παρέμεινε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη συνολική προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή, ένα διατροφικό πρότυπο που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Στη στατιστική ανάλυση, το ελαιόλαδο εμφανίζεται όχι μόνο ως μέρος ενός πιο υγιεινού διατροφικού προτύπου αλλά και ως ανεξάρτητος παράγοντας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 62% της προστατευτικής επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στο κοιλιακό λίπος αποδίδεται στην κατανάλωση ελαιολάδου. Μεταξύ των υποθέσεων που συζητούνται στο άρθρο περιλαμβάνονται η υψηλή συγκέντρωση ελαϊκού οξέος — ενός λιπαρού που συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη — και η παρουσία φαινολικών ενώσεων, όπως η υδροξυτυροσόλη και η ολεοκανθάλη, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους δράσεις.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι συγγραφείς τονίζουν τους περιορισμούς της μελέτης. Πρόκειται για διατομεακή έρευνα, που σημαίνει ότι παρατηρεί συσχετίσεις σε ένα μόνο χρονικό σημείο και όχι κατά τη διάρκεια των ετών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η μελέτη εντοπίζει συσχετίσεις, αλλά δεν μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι το ελαιόλαδο, από μόνο του, μειώνει το κοιλιακό λίπος - μόνο ότι η τακτική κατανάλωσή του σχετίζεται με πιο ευνοϊκούς μεταβολικούς δείκτες.
Επίσης, η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσαν οι συμμετέχοντες κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενου λάθους στις μετρήσεις.
Επίσης, το ερωτηματολόγιο δεν περιείχε κοινωνικοοικονομικά δεδομένα όπως το εισόδημα, το κάπνισμα ή η οικογενειακή κατάσταση και το δείγμα αποτελούνταν κυρίως από Ευρωπαίους συμμετέχοντες
Παρά τους περιορισμούς, οι ερευνητές τονίζουν ότι το μέγεθος του δείγματος και η συνέπεια των ευρημάτων ενισχύουν τη σημασία των αποτελεσμάτων, αν και απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του ελαιολάδου στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.