Κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να προσέξει τη διατροφή του έχει συνήθως μια ερώτηση: Τι να φάει για σνακ και αν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα αλμυρό κρακ και ένα παγωτό, τι να διαλέξει;
Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο διατροφολόγος, Τζουζέπε Σκοπελίτι, γνωστός στα social media με το προφίλ «Στο τραπέζι με τον διατροφολόγο». Σε πρόσφατο βίντεο στο TikTok μίλησε για τα απογευματινά σνακ συγκρίνοντας ένα μίνι παγωτό και ένα μικρό πακέτο με κράκερ που έχουν περίπου 140 θερμίδες.
Μπορεί κάποιοι κοιτώντας τις θερμίδες να σκεφτούν ότι δεν υπάρχει διαφορά, ωστόσο, δεν είναι μόνο η ποσότητα. Ο Σκοπελέτι υπενθυμίζει ότι το παγωτό είναι ένα γλυκό και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο χωρίς να δαιμονοποιείται.
Παγωτό ή κράκερ;
Όπως λέει, σύμφωνα με το ιταλικό forumagricolturasociale, αν συμπεριληφθεί στο πλαίσιο μιας διατροφής μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερο από ένα αλμυρό σνακ. Αυτό συμβαίνει επειδή εμπλέκει επίσης το συναισθηματικό κομμάτι και τη γεύση, συμβάλλοντας στην προσωπική ικανοποίηση χωρίς απαραίτητα να αλλάζει την ισορροπία της διατροφής.
Ο διατροφολόγος δείχνοντας το παγωτό και τα κράκερ αναφέρει ότι «ένα μικρό παγωτό, όπως αυτό που βλέπετε στο βίντεο, μπορεί εύκολα να καταναλωθεί ως σνακ, ακόμη και αν είστε σε δίαιτα», εξηγεί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συχνότητας. Ο Σκοπελίτι καλεί να μην υπάρχει υπερβολή και ένα παγωτάκι θεωρείται καλή επιλογή στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, το παγωτό παρέχει απλά σάκχαρα, γάλα και μικρή ποσότητα λίπους, στοιχεία που δεν πρέπει να αποκλείονται δραστικά από τη διατροφή αλλά να ενσωματώνονται έξυπνα. «Δεν αλλάζει την ισορροπία της ημέρας», επαναλαμβάνει.
Ο διατροφολόγος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι παγωτό από… παγωτό έχει διαφορά, καθώς άλλο είναι ένα φρούτων και άλλο ένα τυποποιημένο.
Τα παγωτά φρούτων, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν λιγότερα λιπαρά αλλά περισσότερη ζάχαρη. Τα παγωτά κρέμας, από την άλλη πλευρά, έχουν υψηλότερα λιπαρά αλλά είναι και πιο χορταστικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή ενός μίνι παγωτού σε ξυλάκι, μπορεί να αποτελεί ιδανική επιλογή.
Το μυστικό, σύμφωνα με τον διατροφολόγο, είναι η εναλλαγή των σνακ. Η διατροφική ευελιξία είναι το πραγματικό κλειδί για μια βιώσιμη διατροφή σε βάθος χρόνου.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην δαιμονοποιούμε ένα τρόφιμο, αλλά να μάθουμε να το γνωρίζουμε, να το διαχειριζόμαστε και να το τοποθετούμε σε ένα συνεκτικό πλαίσιο», αναφέρει μεταξύ άλλων.