Έχετε ποτέ ξεστομίσει ένα μυστικό νομίζοντας ότι κανείς δεν σας άκουγε, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί κάποιος ακριβώς στην ώρα του, με εκείνο το χαμόγελο «το ξέρω»; Αυτό ακριβώς σημαίνει η έκφραση «και οι τοίχοι έχουν αυτιά».
Είναι μια υπενθύμιση ότι είναι πάντα καλό να μετράς τα λόγια σου, ακόμα και όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανείς τριγύρω.
Από πού προέρχεται αυτή η έκφραση;
Η πιο διάσημη εκδοχή της προέλευσης της ρήσης χρονολογείται από τη Γαλλία του 16ου αιώνα, πιο συγκεκριμένα στη σκοτεινή περίοδο της ημέρας του Αγίου Βαρθολομαίου, στις 24 Αυγούστου 1572.
Εκείνη την ημερομηνία, χιλιάδες προτεστάντες σφαγιάστηκαν στο Παρίσι, με εντολή που προήλθε απευθείας από τη βασιλική οικογένεια και τον κλήρο.
Το υπεύθυνο πρόσωπο; Η βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων, μια ισχυρή προσωπικότητα στη γαλλική αυλή και δεξιοτέχνης στα παιχνίδια εξουσίας. Μητέρα τριών βασιλιάδων και σύζυγος του Ερρίκου Β', κυβέρνησε παρασκηνιακά για περισσότερα από 30 χρόνια.
Σύμφωνα με το Dictionary of Current Expressions του Ορλάντο Νέβες, η ίδια η Αικατερίνη διέταξε την εγκατάσταση μυστικών ακουστικών σωλήνων στο Παλάτι του Λούβρου, επιτρέποντας στους κατασκόπους να παρακολουθούν πολιτικές συνομιλίες χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Το αποτέλεσμα; Δημιουργήθηκαν φήμες (και φόβοι) ότι ακόμη και οι τοίχοι μπoρούσαν να ακούσουν.
Υπάρχει ένα... ποντίκι σε αυτή την ιστορία
Μια άλλη εκδοχή προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα από μια περσική παροιμία που έλεγε: «Οι τοίχοι έχουν αρουραίους και οι αρουραίοι έχουν αυτιά».
Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η εκδοχή ταξίδεψε σε όλες τις γλώσσες και τους πολιτισμούς, αποκτώντας προσαρμοσμένες εκδοχές και φυσικά πιο σύντομες και δραματικές.
Σήμερα, η σημασία είναι πιο μεταφορική. Σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ακούει αυτό που δεν πρέπει, ακόμα και χωρίς να τον βλέπουν.
Παραδείγματα προς χρήση [με μέτρο!]
- Μίλα πιο σιγά, σε περίπτωση που οι τοίχοι έχουν αυτιά…
- Μην το σκεφτείτε καν να το συζητήσετε εδώ! Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα κουτσομπολιά κυκλοφορούν.
- Στο σπίτι της γιαγιάς, όλοι ψιθυρίζουν. Εκεί, οι τοίχοι έχουν αυτιά και κοφτερή μνήμη!
- Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, απλώς γνέψε καταφατικά. Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έτσι δεν είναι;
- Μου αρέσει να σου μιλάω, αλλά ορκίζομαι ότι μερικές φορές νομίζω ότι οι τοίχοι έχουν αυτιά.
Και στην παιδική λογοτεχνία!
Η έκφραση εμφανίζεται στον τίτλο του παιδικού βιβλίου «As paredes têm ouvidos» (Οι τοίχοι έχουν αυτιά), της Φατίμα Μιγκέζ, το οποίο δίνει μια ποιητική χροιά στη φράση:
«Λένε ότι ''οι τοίχοι έχουν αυτιά'',
αλλά δεν είναι ανθρώπινα αυτιά,
αλλά επινοημένα αυτιά,
με άλλη σημασία…»
Με άλλα λόγια: ακόμα και όταν φαίνεται ότι κανείς δεν δίνει προσοχή, υπάρχει πάντα ένα αυτί, πραγματικό ή συμβολικό, κοντά σας. Γι' αυτό να είστε προσεκτικοί!