Μάικλ Τζάκσον: Τα 83 λεπτά που οδήγησαν στον θάνατο του βασιλιά της ποπ - iefimerida.gr

Μάικλ Τζάκσον: Τα 83 λεπτά που οδήγησαν στον θάνατο του βασιλιά της ποπ

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον
Δέκα χρόνια από τον θάνατο του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον / Φωτογραφία: Getty Images

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ημέρα που ο κόσμος αποχαιρέτισε έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, τον Μάικλ Τζάκσον. Τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατό του στις 25 Ιουνίου του 2009.

Ο Μάικλ Τζάκσον θα έφευγε από τις πρόβες στο Λος Αντζελες λίγο μετά τα μεσάνυχτα της ημέρας που άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με το βιβλίο «83 λεπτά: Ο γιατρός, η ζημιά και ο σοκαριστικός θάνατος του Μάικλ Τζάκσον», ο βασιλιάς της ποπ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αϋπνίας και για χρόνια δεν μπορούσε να κοιμηθεί χωρίς να κάνει χρήση ηρεμιστικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τις πρόβες του Μάικλ Τζάκσον για την περιοδεία This Is It, που θα έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιουλίου. Ο τραγουδιστής πέθανε στις 25 Ιουνίου του 2009

Ο γιατρός του Κόνραντ Μάρεϊ, τον οποίο είχε προσλάβει αντί του αστρονομικού ποσού των 150.000 δολαρίων τον μήνα ώστε να τον κουράρει εν όψει των ζωντανών εμφανίσεών του, περίμενε τον Μάικλ Τζάκσον στην έπαυλή του. Στο δωμάτιο του τραγουδιστή υπήρχαν αμέτρητα μπουκάλια με χάπια, σύριγγες, φιαλίδια και μπουκάλες οξυγόνου.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μάρεϊ, τη νύχτα του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον, του είχε χορηγήσει προποφόλη – ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχεία δράσης – αγωγή που λάμβανε επί δύο μήνες κάθε βράδυ ως τις 22 Ιουνίου για να μπορέσει να κοιμηθεί.

Εκείνη την ημέρα όμως, ο Μάικλ Τζάκσον αδυνατούσε να ηρεμήσει. Ο γιατρός του χορηγούσε μια σειρά από άλλα ηρεμιστικά σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει να κοιμηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με όσα καταθέτει ο Μάρεϊ, ο Μάικλ Τζάκσον βρισκόταν σε υπερένταση εν όψει των εμφανίσεών του μετά από αρκετό καιρό. «Πρέπει να είμαι έτοιμος για την συναυλία στην Αγγλία» του έλεγε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μνημείο του Μάικλ Τζάκσον έξω από την κατοικία  του. Εφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουνίου 2009
Το μνημείο του Μάικλ Τζάκσον έξω από την κατοικία του. Εφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουνίου 2009 / Φωτογραφία: Getty Images

Η επίμονη αϋπνία και ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον

Η ώρα είχε φτάσει 10 το πρωί και ο Μάικλ Τζάκσον δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ο γιατρός του θα δήλωνε αργότερα στην αστυνομία πως ο τραγουδιστής τον εκλιπαρούσε να του χορηγήσει κι άλλα ηρεμιστικά. «Σε παρακαλώ δώσε μου λίγο γάλα για να μπορέσω να κοιμηθώ» του έλεγε, αναφερόμενος στην προποφόλη που έχει λευκό χρώμα. Ο γιατρός ενέδωσε στις εκκλήσεις του και χορήγησε στον Μάικλ Τζάκσον μια ακόμη ενδοφλέβια - την τελευταία – δόση, 40 λεπτά μετά τις 10.

Ο Μάρεϊ υποστηρίζει πως διέθετε στο δωμάτιο καρδιογράφο και όλα τα ιατρικά μηχανήματα προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του Μάικλ Τζάκσον. Περιγράφοντας τα τελευταία δραματικά λεπτά του, αναφέρει πως έφυγε από το προσκέφαλό του για λίγα λεπτά προκειμένου να επισκεφθεί την τουαλέτα και όταν επέστρεψε εκείνος δεν ανέπνεε.

O προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον, Κόνραντ Μάρεϊ αντιμετώπισε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
O προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον, Κόνραντ Μάρεϊ αντιμετώπισε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τον θάνατο του τραγουδιστή / Φωτογραφία: Getty Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανικός και τρόμος για τα παιδιά του Μάικλ Τζάκσον

Ακολούθησαν στιγμές πανικού, με τον γιατρό να επιχειρεί ανάνηψη του Μάικλ Τζάκσον, γεγονός που όπως υποστηρίζει δεν του επέτρεπε να καλέσει άμεσα ασθενοφόρο, αφού εφάρμοζε ΚΑΡΠΑ στον ασθενή. Τελικά, απευθύνθηκε σε έναν από τους σωματοφύλακες του Μάικλ Τζάκσον τον Αλμπέρτο Αλβάρες. Ο άνδρας της προσωπικής φρουρά του τραγουδιστή κατέθεσε αργότερα στις Αρχές πως ο γιατρός τον διέταξε να καθαρίσει τα φιαλίδια και να ξεφορτωθεί τα μπουκάλια με τα χάπια πριν καλέσει τις πρώτες βοήθειες. Το πρώτο τηλεφώνημα δεν έγινε παρά στις 12.21, σχεδόν 2 ώρες δηλαδή μετά τις πρώτες επιπλοκές. Εξάλλου, ο γιατρός του Μάικλ Τζάκσον καταδικάστηκε για τις ενέργειές του εκείνο το βράδυ σε τέσσερα χρόνια φυλακή.

Τα παιδιά του Μάικλ Τζάκσον, Πάρις και Πρινς, κατελήφθησαν από πανικό, καθώς στην έπαυλη επικρατούσε το πανδαιμόνιο. Η προσωπική φρουρά του τραγουδιστή συνόδευσε τους άνδρες των Πρώτων Βοηθειών στο δωμάτιο. Εκείνοι δεν κατάλαβαν πως επρόκειτο για τον Μάικλ Τζάκσον, αφού ο άνδρας που αντίκριζαν ήταν κάτωχρος και πολύ αδυνατισμένος. Εμοιαζε όπως δήλωσαν, με άνθρωπο σε προχωρημένο στάδιο βαριάς ασθένειας.

Θαυμαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο στις 25 Ιουνίου του 2009, όταν έγινε γνωστό πως εκεί νοσηλεύεται ο Μάικλ Τζάκσον
Θαυμαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο στις 25 Ιουνίου του 2009, όταν έγινε γνωστό πως εκεί νοσηλεύεται ο Μάικλ Τζάκσον / Φωτογραφία: Getty Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεταγωγή στο νοσοκομείο και η είδηση για τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον

Ο Μάικλ Τζάκσον μεταφέρεται στο νοσοκομείο UCLA, όπου συνεχίζουν οι προσπάθειες ανάνηψης. Ο θάνατός του θα διαπιστωθεί στις 14.44 τοπική ώρα. Το δίκτυο TMZ είναι το πρώτο που λαμβάνει πληροφορίες για την επιδείνωση της υγεία του και το πρώτο μέσο που ανακοινώνει τον θάνατό του.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC, το διαδίκτυο αδυνατούσε να διαχειριστεί τον όγκο των χρηστών που αναζητούσαν τον Ιούνιο του 2009 πληροφορίες για τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον. Η αναζήτηση στο Google ήταν τέτοια, που ο κολοσσός απέτρεπε την εμφάνιση αποτελεσμάτων, θεωρώντας την μαζική χρήση του όρου Μάικλ Τζάκσον ως απόπειρα κυβερνοεπίθεσης. Παράλληλα κατέρρευσαν το Twitter, η ιστοσελίδα της εφημεριας Los Angeles Times, η ιστοσελίδα TMZ, ακόμη και η Wikipedia.

Λουλούδια και κεριά στο αστέρι του Μάικλ Τζάκσον στη λεωφόρο της Δόξας
Λουλούδια και κεριά στο αστέρι του Μάικλ Τζάκσον στη λεωφόρο της Δόξας / Φωτογραφία: Getty Images
Κινηματογράφος στο Λος Αντζελες γράφει «Αντίο Μάικλ Τζάκσον, θα μας λείψεις» ανήμερα του θανάτου του τραγουδιστή
Κινηματογράφος στο Λος Αντζελες γράφει «Αντίο Μάικλ Τζάκσον, θα μας λείψεις» ανήμερα του θανάτου του τραγουδιστή / Φωτογραφία: Getty Images
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ