Πώς καταφέρνουν να έχουν πνευματική διαύγεια άνθρωποι στα 70 και τα 80; Σε άρθρο της στο geedediting η Eliza Hartley λέει ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή.
Το μυστικό, φαίνεται, βρίσκεται στις βραδινές τους συνήθειες. Αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν μια ρουτίνα που διατηρεί το μυαλό τους οξύ και το πνεύμα τους νεανικό.
Αποσύνδεση από την τεχνολογία
Στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας, είναι εύκολο να παγιδευτούμε στην ατελείωτη περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ηλικιωμένοι με πνευματική οξύτητα κατανοούν τη σημασία της αποσύνδεσης από την τεχνολογία το βράδυ. Το μπλε φως των οθονών μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και τη γνωστική υγεία. Αντί αυτού, επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία, να ακούν χαλαρωτική μουσική ή απλώς να απολαμβάνουν στιγμές αναστοχασμού.
Διαλογισμός ενσυνειδητότητας
Η πρακτική του διαλογισμού επιτρέπει την αποσυμφόρηση του νου, ενισχύοντας τη νοητική διαύγεια και την εστίαση. Αφιερώνοντας χρόνο σε αυτή την τεχνική διαλογισμού οι ηλικιωμένοι διατηρούν την πνευματική τους διάυγεια.
Ενσωμάτωση ενσυνειδητότητας στις καθημερινές δραστηριότητες
Η ενσυνειδητότητα δεν περιορίζεται στον διαλογισμό. Αφορά το να είσαι παρών σε κάθε στιγμή, σε κάθε δραστηριότητα που κάνεις. Μετατρέποντας απλές καθημερινές εργασίες σε στιγμές ενσυνειδητότητας κατά τις οποίες συγκεντρωνόμαστε απόλυτα σε αυτό που κάνουμε χωρίς να αφήνουμε το μυαλό να περιπλανιέται σε σκέψεις, μπορούμε να παραμείνουμε πνευματικά οξυδερκείς καθώς γερνάμε.
Προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο
Ο ποιοτικός ύπνος είναι αδιαπραγμάτευτος για τη διατήρηση της πνευματικής διάυγειας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας, σχηματίζει μνήμες και επαναφορτίζεται για την επόμενη μέρα. Αν καθορίσετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργήσετε ένα περιβάλλον φιλικό προς τον ύπνο, θα παρατηρήσετε σημαντικές βελτιώσεις στη γνωστική σας λειτουργία και τη συνολική σας διάθεση.
Αγκαλιάζοντας τη μοναξιά
Όσοι παραμένουν διανοητικά οξυδερκείς μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, συχνά εκτιμούν τη μοναξιά τους. Η επιδίωξη στιγμών μοναχικότητας δεν σημαίνει απομόνωση, αλλά αφιέρωση χρόνου μακριά από το θόρυβο και τους περισπασμούς. Αυτές οι στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αυτοεπίγνωση, δημιουργικότητα και νοητική διαύγεια.
Υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Οι άνθρωποι που παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς στα 70 και 80 τους χρόνια συχνά δίνουν προσοχή στη διατροφή τους, ειδικά στα βραδινά τους γεύματα. Καταλαβαίνουν ότι αυτό που καταναλώνουν μπορεί είτε να τροφοδοτήσει είτε να εμποδίσει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Τείνουν να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου. Επίσης, φροντίζουν να δειπνούν νωρίς και να αποφεύγουν τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο.
Δια βίου μάθηση
Οι άνθρωποι που παραμένουν πνευματικά οξυδερκείς στα 70 και 80 τους χρόνια δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν. Κατανοούν ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται τακτική άσκηση για να παραμένει σε φόρμα. Συχνά περνούν τα βράδια τους διαβάζοντας, λύνοντας γρίφους, μαθαίνοντας μια νέα γλώσσα ή ακολουθώντας ένα χόμπι. Αυτή η συνεχής ενασχόληση διεγείρει τον εγκέφαλό τους, βοηθώντας στη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων και της μνήμης.