Η Ικαρία και η Σαρδηνία κατατάσσονται στις Μπλε Ζώνες του κόσμου χάρη στη μεσογειακή διατροφή. Θα μπορούσε όμως μια κουζίνα της Αφρικής να χαρακτηριστεί πιο υγιής;
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής, με τα φρέσκα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά και τα υγιή λιπαρά. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως οι κάτοικοι δύο μεσογειακών περιοχών πιστεύεται ότι ζουν πολύ περισσότερο από το μέσο όσο και ανήκουν στις Μπλε Ζώνες.
Πρόκειται για περιοχές που εξυμνούνται για τη μακροζωία με χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών και σημαντικό αριθμό κατοίκων που ζουν πάνω από τα 90.
Η διατροφή του Κιλιμάντζαρο κάνει τους Τανζανούς πιο υγιείς
Τώρα όμως, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι κάτοικοι της Τανζανίας, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αφρικής που συνορεύει με την Κένυα, είναι πολύ πιο υγιείς από τα δυτικά έθνη, λόγω της διατροφής τους που βασίζεται σε μη επεξεργασμένα, παραδοσιακά τρόφιμα. Η διατροφή αυτή επικεντρώνεται σε τρόφιμα όπως οι μπάμιες, οι μπανάνες Αντιλλών και τα φασόλια, καθώς και σε ποτά όπως το mbege, που παρασκευάζεται με τη χρήση ζυμωμένης μπανάνας και σιταριού.

Η έρευνα διαπίστωσε πως οι άνδρες που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή Κιλιμάντζαρο, όπως λέγεται, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, με τους ειδικούς της μελέτης να πιστεύουν ότι η έλλειψη επεξεργασμένων τροφών είναι αυτή που μειώνει τους κινδύνους χρόνιων ασθενειών και ενδεχομένως παρατείνει τη διάρκεια ζωής.
Ο Δρ Quirijn de Mast, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η μελέτη μας αναδεικνύει τα οφέλη αυτών των παραδοσιακών τροφίμων για τη φλεγμονή και τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα. Ταυτόχρονα, δείχνουμε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή».
Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές επιστράτευσαν 77 υγιείς άνδρες από την Τανζανία με μέσο όρο ηλικίας 25 ετών.
Από αυτούς, οι 23 που ακολουθούσαν κανονικά τη δίαιτα του Κιλιμάντζαρο, κλήθηκαν να στραφούν σε μια τυπική δυτική διατροφή για δύο εβδομάδες, η οποία περιλάμβανε τρόφιμα όπως επεξεργασμένα λουκάνικα, λευκό ψωμί και πατάτες τηγανιτές.
Την ίδια ώρα, 22 που έτρωγαν συνήθως δυτικά γεύματα ακολούθησαν το πρόγραμμα Kilimanjaro για δύο εβδομάδες. Αυτό περιελάμβανε την κατανάλωση καλαμποκιού, μπάμιες, μπανανών, φασολιών και αβοκάντο.
Άλλοι 22 που ακολουθούσαν τη δυτική διατροφή κλήθηκαν επίσης να πίνουν μια μερίδα mbege κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Οι υπόλοιποι που διατήρησαν την κανονική τους διατροφή χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.
Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πέρασαν από τη δίαιτα του Κιλιμάντζαρο στη δυτική διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος ήταν επίσης λιγότερο αποτελεσματικά στην απόκρουση παθογόνων μικροοργανισμών. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι η δυτική δίαιτα εμφάνισε «συστηματική φλεγμονή και μεταβολική απορρύθμιση».
Εκείνοι που πέρασαν στο διατροφικό πλάνο του Κιλιμάντζαρο, ωστόσο, είδαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι αλλαγές στα επίπεδα φλεγμονής ήταν ακόμη ανιχνεύσιμες μέσω δειγμάτων αίματος για τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος της μελέτης, γεγονός που υποδηλώνει τα μακροχρόνια οφέλη της διατροφής της Τανζανίας.