Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των μυών και τη συνολική υγεία, τι συμβαίνει όμως αν κάποιος καταναλώνει υπερβολική ποσότητα;
Ο δρ Τζόζεφ Αντούν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μακροζωίας L-Nutra, δήλωσε στη New York Post: «Η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης, ιδιαίτερα από ζωικές πηγές, αυξάνει τα επίπεδα του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1)».
Τι συμβαίνει αν καταναλώνετε υπερβολική πρωτεΐνη
Ο IGF-1 είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως στο ήπαρ, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. «Ενώ η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη στην παιδική ηλικία, η χρόνια αυξημένη IGF-1 στους ενήλικες έχει συνδεθεί με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης και επομένως με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, κυρίως καρκίνου».

Ο Αντούν, μάλιστα, αποκαλεί τον χρόνια αυξημένο IGF-1 «διαβήτη της πρωτεΐνης», επειδή «γερνάει υπερβολικά το σώμα πολύ περισσότερο απ' ό,τι, απαιτούν οι μύες».
Πόση πρωτεΐνη είναι λοιπόν η υπερβολική;
Εξαρτάται από την ηλικία και τους στόχους σας. Αν είστε νεότεροι από 65 ετών, ο Αντούν προτείνει να στοχεύετε σε 0,31 έως 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά.
Για λόγους αναφοράς, αυτό θα ήταν 46,5 έως 54 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάποιον που ζυγίζει 68 κιλά - ή περίπου επτά μεγάλα αυγά, 200 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου ή 2 φλιτζάνια μαγειρεμένες φακές.

«Εάν είστε άνω των 65 ετών, αυξήστε ελαφρώς την πρόσληψη πρωτεΐνης εάν χάνετε μυϊκή μάζα ή βάρος», συμβουλεύει. «Για άτομα άνω των 65 ετών που παρουσιάζουν απώλεια μυών, δύναμης ή βάρους, συνιστάται η αύξηση της πρωτεΐνης από πηγές όπως τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί και το γιαούρτι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα» εξηγεί.