Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να γίνει superfood -Πώς να διαλέξετε την καλύτερη - iefimerida.gr

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να γίνει superfood -Πώς να διαλέξετε την καλύτερη

Μαύρη σοκολάτα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα από τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως superfood και δεν μπορεί να λείπει από τη διατροφή είναι η μαύρη σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, καθώς είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών. Η επιλογή μιας μαύρης σοκολάτας, όμως, δεν μπορεί να γίνει τυχαία και οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσέχετε 8 στοιχεία πριν την αγοράσετε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα health.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιλέξτε σοκολάτες με 70% κακάο ή περισσότερο

Το ποσοστό του κακάου δείχνει και το πόσο υγιεινή είναι. Όταν μία μαύρη σοκολάτα αναγράφει 70% αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος χώρος για πρόσθετα όπως ζάχαρη. Παράλληλα, μια σοκολάτα με περισσότερο κακάο έχει και υψηλότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.

Όχι στην πολλή ζάχαρη

Όταν αγοράζετε μια μαύρη σοκολάτα, κοιτάξτε το ποσοστό της ζάχαρης και επιλέξτε εκείνη με την λιγότερη. «Ακόμη και η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι μια κρυφή βόμβα ζάχαρης», λέει η Μίσι Τσέις Λάπιν.

Τα 8γρ. ζάχαρης ανά μερίδα θεωρείται ένα καλό όριο, ενώ μπορείτε να επιλέξετε μια μαύρη σοκολάτα με κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως χουρμάδες.

Τσεκάρετε τη λίστα των συστατικών

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να δείτε είναι το κακάο. «Μερικές από τις καλύτερες σοκολάτες έχουν μόνο δύο ή τρία συστατικά: κακάο, βούτυρο κακάο και ίσως μια δόση γλυκαντικού ή βανίλια. Όσο πιο σύντομη είναι η λίστα, τόσο πιο πιθανό είναι να αγοράζετε πραγματική σοκολάτα και όχι ένα επεξεργασμένο υποκατάστατο», αναφέρει η Μέγκαν Ράτλιφ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσοχή στα βαρέα μέταλλα

Ορισμένες σοκολάτες περιέχουν μικρές ποσότητες καδμίου και μολύβδου, και η μαύρη σοκολάτα τείνει να είναι η πιο επιβλαβής.

Δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα σας δεν περιέχει βαρέα μέταλλα, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως να καταναλώνετε σοκολάτα ως περιστασιακή απόλαυση και να προτιμάτε σοκολάτες με ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο (μια μαύρη σοκολάτα 70% έναντι μιας 80%).

Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες καλό θα ήταν να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Αποφύγετε τη μαύρη σοκολάτα με γάλα

Η μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας δεν περιέχει συνήθως γάλα, αλλά ορισμένες μπορεί να την έχουν ως συστατικό. Οι έρευνες δεν είναι σαφείς, καθώς ορισμένες διαπιστώνουν ότι το γάλα μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική ικανότητα της σοκολάτας έως και 30%. Σε άλλες, νεότερες έρευνες, φαίνεται ότι το γάλα δεν είχε καμία επίδραση στη φαινολική περιεκτικότητα ή την αντιοξειδωτική ικανότητα της σοκολάτας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον νου σας στις φυτικές ίνες

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, καθώς περίπου 100 γρ. μπορεί να περιέχουν11 γραμμάρια φυτικών ινών

Προσοχή στα έξτρα συστατικά

Καλό θα ήταν η μαύρη σοκολάτα να μην περιέχει επιπλέον συστατικά, όπως φυστικοβούτυρο ή καραμέλα, καθώς αυξάνεται η περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ποντάρετε στα βιολογικά προϊόντα

Το κακάο καλλιεργείται συχνά σε τροπικές περιοχές με έντονη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της επιβάρυνσης. «Αναζητήστε τη σφραγίδα βιολογικής καλλιέργειας του USDA ή τη φράση βιολογικό», σχολιάζει η Σαμάνθα Πέτερσον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μαύρη σοκολάτα οφέλη συμβουλές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ