Μάθετε τα πάντα για το seitan -Την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για vegan και όσους αποφεύγουν το κρέας - iefimerida.gr

Μάθετε τα πάντα για το seitan -Την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για vegan και όσους αποφεύγουν το κρέας

Τι είναι το Seitan
Seitan σερβιρισμένο με σάλτσα σόγιας/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί βρίσκουν το Σεπτέμβριο μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν δίαιτα και να προσέξουν λίγο παραπάνω τη διατροφή τους χωρίς τους πειρασμούς των διακοπών ακολουθώντας το διατροφικό πρότυπο της νηστείας.

Αλλοι ακολουθούν αυτό το μοντέλο πιο συχνά στη ζωή τους, είτε γιατί θεωρούν το κρέας μια βλαβερή τροφή, είτε από αγάπη προς τα ζώα. Όπως και να έχει όμως, όταν το κρέας απέχει από τη διατροφή, στερούμε από τον οργανισμό μας την απαραίτητη πρωτεΐνη, η οποία δίνει ενέργεια στο σώμα μας και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη, στο χτίσιμο των μυών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρέας, θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα (τα μικρά δομικά στοιχεία που συνθέτουν μια πρωτεΐνη) για τον οργανισμό, παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν τροφές, που μπορούν να σας φέρουν τα απαραίτητα αμινοξέα στη διατροφή και τον οργανισμό σας. Ενα από αυτά είναι και το seitan που κάνει θραύση στο TikTok.

Τι είναι το seitan;

Το seitan, αρχικά γνωστό ως γλουτένη σιταριού, εiναι μια τροφή φτιαγμένη από γλουτένη, χωρίς όμως να έχει πολλά κοινά με το ψωμί. Ουσιαστικά παρασκευάζεται ξεπλένοντας με νερό τη ζύμη από αλεύρι σιταριού, μέχρι να φύγουν οι κόκκοι άμυλου, αφήνοντας την κολλώδη, αδιάλυτη γλουτένη, συνήθως ανακατεμένη με βότανα και μπαχαρικά, σαν μια ελαστική μάζα, η οποία έπειτα αφυδατώνεται, για να αξιοποιηθεί.

Προήλθε από την Κίνα του 6ου αιώνα, αλλά είναι επίσης δημοφιλές σε άλλες κουζίνες της Ασίας και πιο πρόσφατα, στις δυτικές δίαιτες. Στα παντοπωλεία, μπορείτε να το βρείτε στο ψυγείο, μαζί με άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γεύση έχει το seitan;

Ενώ το τόφου είναι ήπιο, το seitan είναι λίγο πιο γευστικό. Εχει μια αλμυρή, ελαφριά γεύση, σαν μανιτάρι. Έχει επίσης τη μαγική ικανότητα να απορροφά τις γεύσεις με τις οποίες συνδυάζεται, καθιστώντας το ιδανικό για μαρινάδες και πικάντικα παρασκευάσματα.

Υπάρχουν θρεπτικά οφέλη;

Ναι, το seitan είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε θερμίδες. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών , μια μερίδα φλιτζάνι seitan περιέχει 240 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους, 8 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 46 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και έχει μικρές ποσότητες ασβεστίου. Αλλά επειδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, καλό είναι να συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη (όπως τα φασόλια) για να καλύπτονται οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνες.

Μπορώ να φτιάξω μόνος μου seitan στο σπίτι;

Ναι, μπορείτε να φτιάξετε seitan στο σπίτι (αν και η αγορά του είναι πολύ πιο εύκολη). Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι γλουτένη ζωτικού σίτου
  • 1⁄4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου, προαιρετικά
  • 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού, προαιρετικά
  • 1 φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1⁄4 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας

Ολα αυτά τα υλικά τα ανακατεύετε σαν να φτιάχνετε ζύμη. Στη συνέχεια τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ γεμάτο με δροσερό νερό και ζυμώστε. Συνεχίστε να πλένετε τη ζύμη, αντικαθιστώντας το δροσερό νερό με φρέσκο ​​όσο προχωράτε, μέχρι το νερό να είναι σχεδόν διαυγές και η ζύμη να είναι σφιχτή. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα σουρωτήρι, αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Μετά μαγειρέψτε το seitan, όπως θέλετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μαγειρεύεται το seitan

Το seitan μπορεί να σοταριστεί, να τηγανιστεί, να μπει στον φούρνο, να μαγειρευτεί στον ατμό και να ψηθεί όπως άλλα κρέατα και εναλλακτικές λύσεις κρέατος. Μπορείτε να το τηγανίσετε με μια σάλτσα σόγιας, να το τηγανίσετε με ανάμεικτα λαχανικά ή να το ψήσετε στη σχάρα και να προσθέσετε από πάνω μια σάλτσα μπάρμπεκιου. Μπορείτε ακόμη και να το κόψετε σε μικρά κομμάτια και να το τηγανίσετε. Συχνά αντιμετωπίζεται σαν τόφου στις συνταγές, αλλά σε αντίθεση με το τόφου, το seitan πρέπει να μαγειρευτεί πριν καταναλωθεί. Θα πρέπει επίσης να φυλάσσεται στο ψυγείο (και μπορεί ακόμη και να καταψυχθεί έως και τρεις μήνες).

Φωτογραφίες: Shutterstock

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Διατροφή vegan υποκατάστατο κρέας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ