Η Λακωνική Μάνη είναι ένα από τα πιο επιβλητικά και αυθεντικά μέρη της Ελλάδας, ένας ανεξερεύνητος θησαυρός της Πελοποννήσου που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ξεχωριστό τουριστικό προορισμό.
Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, εκεί όπου οι απόκρημνες κορυφές του Ταϋγέτου καταλήγουν σε σμιλευμένους κόλπους και άγριους γκρεμούς που βυθίζονται στον Λακωνικό κόλπο. Με πυργόσπιτα, πέτρινους παραδοσιακούς οικισμούς, φαράγγια και ανεμοδαρμένα τοπία, η Μάνη κρατά πεισματικά την ταυτότητά της - απρόθυμη να παραδοθεί στον μαζικό τουρισμό.
Πέρα από τη μοναδική της φυσιογνωμία, η Μάνη κουβαλά και μια βαριά ιστορική κληρονομιά: περήφανη, ανυπότακτη και βαθιά δεμένη με τον τόπο. Κάθε χωριό της έχει να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες - από ηρωικές μάχες μέχρι χαμένες βυζαντινές εκκλησίες και καλά κρυμμένες παραλίες.
Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η κουζίνα: η μανιάτικη γαστρονομία είναι ένας ύμνος στην απλότητα και την αυθεντική νοστιμιά. Το σύγκλινο, τα λαλάγγια, οι τραβηχτές πίτες και τα άγρια χόρτα με ελαιόλαδο είναι μόνο λίγα από τα πιάτα που φανερώνουν τη βαθιά σύνδεση της τοπικής κουλτούρας με τη γη.
Και επειδή κανένα ταξίδι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς καλό φαγητό, συγκεντρώσαμε 6 στάσεις που αξίζει να κάνεις για αυθεντικές γεύσεις, τοπικά προϊόντα και μανιάτικη φιλοξενία.
Από παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι δημιουργικές κουζίνες με θέα στο πέλαγος, αυτές οι επιλογές θα σε οδηγήσουν στην καρδιά της γεύσης της Λακωνικής Μάνης.
6 στάσεις για φαγητό στη Λακωνική Μάνη:
Kyrimai Restaurant
Το ιστορικό ξενοδοχείο Kyrimai (Κυρίμαι) βρίσκεται στο ατμοσφαιρικό λιμάνι του Γερολιμένα στη Μάνη. Το αρχοντικό κτίσμα εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Πελοποννήσου και έχει βραβευτεί πολλές φορές για τη φιλοξενία και την ομορφιά του.
Το εστιατόριό του, το Kyrimai Restaurant, δεν θα μπορούσε να προσφέρει κάτι λιγότερο. Σερβίρει μοναδικές τοπικές γεύσεις σε τραπέζια που βρίσκονται σε μία ξύλινη αποβάθρα πάνω στο νερό, ενώ τον χειμώνα μετακομίζει σε μία εσωτερική αριστοκρατική, πέτρινη σάλα, που κάποτε ήταν το κατάστημα του Θεόδωρου Κυρίμη. Εκεί θα δοκιμάσετε την αυθεντική μανιάτικη γαστρονομία με μία πιο μοντέρνα προσέγγιση.

Θα δοκιμάσεις τοπική γραβιέρα, το δικό του λάδι, λουκάνικο Μάνης, σύγκλινο και φρέσκα ζυμαρικά Μάνης (γκόγκες) ενώ διαθέτει μια ενημερωμένη wine list με ετικέτες από μικρούς παραγωγούς από Λακωνία, την Πελοπόννησο και από άλλους ελληνικούς αμπελώνες. Το μανιάτικο πρωινό σερβίρεται επίσης εκεί, πάνω στο κύμα, με θέα στον επιβλητικό Κάβο Γκρόσο.
Γερολιμένας
Matapan
Το Matapan είναι ένα γραφικό wine bistro restaurant στα Άλικα της Μάνης που έχει κερδίσει τις καρδιές των food lovers που σπεύδουν να το επισκεφθούν από όλη τη χώρα. Πήρε το όνομά του από το ακρωτήριο Ματαπά (Ταίναρο) και στεγάζεται σε έναν από τους διατηρημένους, πετρόκτιστους πύργους της περιοχής με μια ολάνθιστη αυλή.
Ξεκίνα με ένα ποτήρι ή μπουκάλι κρασί και ένα πλατώ τυριών και αλλαντικών, που θα μοιραστείς με την παρέα σου. Στη συνέχεια, δοκίμασε δροσερές σαλάτες όπως burrata με ντοματίνια, φράουλες, φιστίκι Αιγίνης και πετιμέζι, λεμονάτο chevice και ένα καρπάτσιο μοσχάρι που θα σε εντυπωσιάσει.

Συνέχισε με μια ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη αλλά και λαχταριστά ζυμαρικά ή ριζότο με θαλασσινά. Κλείσε το γεύμα σου κάτω από τον έναστρο ουρανό με ένα δροσερό γλυκό όπως βελούδινο τιραμισού ή cheesecake. Είναι υπέροχο για ρομαντικά ραντεβού την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Επαρχιακή Οδός Γερολιμένα-Βάθειας, Άλικα
Aspasia
Σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Μάνης, το Σταυρί βρίσκεται η Aspasia της Σταυριανής Ζερβακάκου. Η Μανιάτισσα σεφ επιστρέφει στις ρίζες της και μαγειρεύει εμπνευσμένη από τον τόπο και τα βιώματά της.
Τα κομψά τραπεζοκαθίσματα με τα μαρμάρινα τραπέζια και τις μεταλλικές καρέκλες απλώνονται σε μια πέτρινη, ατμοσφαιρική βεράντα, που σε ταξιδεύει μακριά.

Η ελληνική κουζίνα της διαθέτει μια εκλεκτή πρώτη ύλη και συνδυάζει φρέσκα, τοπικά και εποχιακά προϊόντα ενώ το μενού αλλάζει συνεχώς. Τα πιάτα περιλαμβάνουν εκλεκτό κρέας και ψάρι, όπως χιώτικα κουλουρίδια μαγειρεμένα σε ζωμό ψαριού και γαρίδας, γάμπαρη σωτέ, σαλάμι Λευκάδος, μανιάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι, μπούκοβο και φρέσκιες μυρωδιές, που συνδυάζονται άψογα με διαλεγμένες ετικέτες κρασιών του ελληνικού αμπελώνα.
Στο τέλος, για σβήσιμο, επιβάλλεται μια μανιάτικη γαλατόπιτα, απαλή και βελούδινη.
Σταυρί
Ελαία
Η Ελαία στην Τσικαλιά είναι η απόλυτη καλοκαιρινή ταβέρνα με ατελείωτη θέση στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου.
Το πέτρινο κτίσμα βρίσκεται ακριβώς στην άκρη του δρόμου, όπου μπαίνεις και βγαίνεις σε μια υπέροχη βεράντα με θέα-πιάτο. Εντυπωσιακές είναι οι ζωγραφισμένες τοιχογραφίες με τσολιάδες.

Θα βρεις όλους τους απαραίτητους μεζέδες της ταβέρνας, όπως τζατζίκι, χωριάτικη, τιροπιτάρι, πατάτες, κρεατικά, αλλά και τοπικά εδέσματα όπως, τραβηχτές, oμελέτα με Σύγκλινο και παραδοσιακό μανιάτικο πασπαλά.
Τσικαλιά
Ο Τάκης
Ο εμβληματικός Τάκης στο Λιμένι είναι must στάση στο roadtrip στη Λακωνική Μάνη, μετά το μπάνιο σου στην φημισμένη θάλασσα. Δίπλα στον επιβλητικό Πύργο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αυτή η ιστορική ψαροταβέρνα αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό.
Ιδρύθηκε το 1986 και σήμερα ο γιος του ιδρυτή, Πόθος Καλαποθάκης, συνεχίζει την παράδοση. Χτισμένη στο πιο χαμηλό σημείο της προβλήτας, προσφέρει μια αυθεντική μανιάτικη εμπειρία με υπέροχη θέα ακριβώς δίπλα στα καταγάλανα νερά.

Η περίφημη κολοχτύπα από τον κόλπο της Αρεόπολης και τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που καθαρίζονται επιτόπου από τους ψαράδες αποτελούν τα πιάτα-σταρ του Τάκη. Έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως η βασίλισσα της Ισπανίας, η βασίλισσα της Δανίας αλλά και η Ρίτα Γουίλσον.
Λιμένι
Το Μαυρομιχαλαίικο
Στο κεντρικό λιθόστρωτο πεζόδρομο της Αρεόπολης θα βρεις το Μαυρομιχαλαίικο, το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο θα σε εισάγει για τα καλά στην κουζίνα της Μάνης. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό πετρόκτιστο κτίριο του 1818, παλιά οικία του Νικόλα Μαυρομιχάλη, μουσικού, και του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, τέως υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Το πέτρινο εσωτερικό του με τα πολλά ξύλινα πράσινα τραπέζια θυμίζει οινομαγειρείο, ενώ οι λιθόκτιστες καμάρες και η παλιά, ατμοσφαιρική διακόσμηση σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Αν προτιμάς θέα μπορείς να ανέβεις στην ανακαινισμένη ταράτσα του, με θέα που φτάνει έως τη θάλασσα.

Η κουζίνα του βασίζεται στα τοπικά προϊόντα και υλικά και στο σπιτικό τρόπο μαγειρέματος από την μητέρα του Πέτρου, σημερινού ιδιοκτήτη. Θα δοκιμάσεις δροσερή σαλάτα με πορτοκάλι, ομελέτα με σύγκλινο, μανιάτικο ντάκο, χοιρινές κρασάτες μπουκίτσες με σταφίδες και χυμό πορτοκάλι, κοκκινιστά κεφτεδάκια με χοντροκομμένες πατάτες, τυρόπιτα με μέλι κ.α.
Καπετάν Ματαπά 53, Αρεόπολη