Σε μια ολάνθιστη αυλή στην καρδιά της Πλάκας, βρίσκεται φωλιασμένος ο Zohós, το εστιατόριο του Electra Palace που σερβίρει μοντέρνους μεζέδες και θα γίνει το απόλυτο στέκι του φετινού καλοκαιριού.
Πήρε το πρωτότυπο όνομά του από το φυτό «ζοχός», ένα άγριο λαχανικό που είναι γνωστό για τη θρεπτική του αξία από την αρχαιότητα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι καταφέρνει να φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πόσο εύφορο ή βραχώδες είναι το έδαφος.
Η ευφάνταστη πινακίδα του, που σε καλωσορίζει στον υπέροχο χώρο, διαθέτει το φύλλωμα του ζοχού και γράφει «wild greek gastronomy». Και είναι αυτό ακριβώς.

Ο χώρος και η ατμόσφαιρα του Zohós
Ο ανθισμένος κήπος του είναι ό,τι πρέπει για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, κάτω από τον έναστρο, αττικό ουρανό. Ωστόσο, η χαλαρή ατμόσφαιρα και οι μοναδικές ελληνικές γεύσεις σε μεταφέρουν μακριά από την πολύβουη πόλη, σε κάποιο νησί της Ελλάδας.
Στην αυλή του Zohós, επικρατεί το πράσινο των φυτών, που πλαισιώνουν υπέροχα και διακριτικά τον εξωτερικό χώρο, όπως και οι ζεστές, neutral αποχρώσεις και τα ρουστίκ deco items. Η διακόσμηση είναι απλή, λιτή και μίνιμαλ και αποπνέει ηρεμία, χαλαρότητα και θερινή ραστώνη, ιδανική για ένα βράδυ ξεγνοιασιάς και γαστρονομικής αναζήτησης.

Τι δοκιμάζουμε στην αυλή του Zohós
Η φιλοσοφία της κουζίνας του Zohós είναι το «sharing is caring», δηλαδή πιάτα στη μέση για να μοιραστείς και να απολαύσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, όπως ακριβώς ένα κυριακάτικο, ελληνικό τραπέζι.
Οι πεντανόστιμοι μεζέδες είναι ελληνικοί, κλασσικοί, παραδοσιακοί αλλά και μοντέρνοι, δημιουργικοί, ευφάνταστοι, αυτό που λέμε «with a twist».
Το μενού ανανεώνεται τακτικά με πιάτα εμπνευσμένα από φρέσκα εποχιακά υλικά και προϊόντα της χώρας μας.

Ξεκίνα με ζεστό, ζυμωτό ψωμάκι που μόλις έχει φουρνιστεί και ένα υπέροχο μπαχαράτο βούτυρο, αφού απολαύσεις το «καλωσόρισμα του σεφ» που είναι μια υπέροχη γευστική έκπληξη για τον ουρανίσκο. Μια δροσερή σαλάτα επιβάλλεται και μια πολύ καλή και ιδιαίτερη επιλογή είναι η κρητική σαλάτα με καρδιά μαρουλιού, φασολάκια, πατάτες και καπνιστή σαρδέλα.
Must try είναι η κροκέτα με καπνιστό χέλι, μαγιονέζα µε λεμόνι τουρσί και ελληνικό χαβιάρι όπως και η τραγανή πατάτα με σύγκλινο Μάνης, κέτσαπ λιαστής ντομάτας και τυρί ενώ αξίζει να δοκιμάσεις το τραγανό σαγανάκι, τα χορτοπιτάκια και την καλοκαιρινή μελιτζανοσαλάτα για να απλώσεις πάνω γενναιόδωρα στο ψωμάκι σου!
Διαθέτει μια μεγάλη επιλογή από πιάτα με θαλασσινά και ψαρικά που μυρίζουν θάλασσα και ελληνικό καλοκαίρι όπως γαρίδες, καλαμάρι ψητό, μια θεϊκή σκορπίνα to die for, μύδια και μπακαλιάρο.
Φυσικά, θα βρεις και κρεατοφαγικά πιάτα όπως αφράτα κεφτεδάκια όπως της μαμάς για να τσιμπολογάς με την παρέα σου, κοτόπουλο-λουκούμι όπως δεν το έχεις ξαναφάει, αλλά μάγουλα μόσχου που λιώνουν στο στόμα.
Θα συνοδεύσεις τα γευστικά πιάτα σου με εκλεκτά κρασιά καθώς ο Zohós διαθέτει μια πλήρως ενημερωμένη κάβα (που μπορείς να δεις στο εσωτερικό) με ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Αν, πάλι, είσαι cocktail lover, θα βρεις μια λίστα με ευφάνταστα, δροσιστικά κοκτέιλ και μοκτέιλ. Must try είναι το κοκτέιλ Zohós με τζιν κουμκουάτ, σιρόπι άγριου ζοχού, μέλι, θυμάρι και περγαμόντο, μια γεύση που σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει πουθενά αλλού.
Last but not least, φυσικά, τα θεϊκά γλυκά του. Όπως και το κυρίως μενού, έτσι και οι επιλογές στα γλυκά ανανεώνονται συχνά, ανάλογα με την εποχή. Είναι ιδιαίτερα και «πειραγμένα», καθώς συνδυάζουν γλυκιά επίγευση όπως σοκολάτα ή φρούτα με ξινούς και αλμυρούς τόνους, όπως λεμόνι, αλμυρή καραμέλα ακόμη και... ελιά! Πάρε 2-3 για να δοκιμάσεις στη μέση με την παρέα σου και θα μας θυμηθείς.

Ο executive chef τωνElectra Hotels Σάκης Βενέτης μίλησε στο Iefimerida.gr για τη φιλοσοφία του πίσω από τον Zohós...
Ποια είναι η φιλοσοφία σας πίσω από τα πιάτα του Zohós;
Στο Zohós, η φιλοσοφία μας εστιάζει στην αναγέννηση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Όπως ο ζοχός, το ανθεκτικό χόρτο που ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα, έτσι και η κουζίνα μας αντλεί δύναμη από τη γη, τους ανθρώπους και τον αδιάκοπο κύκλο της φύσης. Επιλέγουμε πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς που μοιράζονται το πάθος μας για την ποιότητα. Κάθε πιάτο είναι ένας φόρος τιμής στις ρίζες μας, μια εξερεύνηση του νέου μέσα από το αυθεντικό.
Τι υλικά χρησιμοποιείτε και από πού αντλείτε έμπνευση;
Χρησιμοποιούμε φρέσκα, εποχιακά υλικά από τοπικούς παραγωγούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες που μοιράζονται το πάθος μας για την ποιότητα. Εφαρμόζουμε τη nose-to-tail φιλοσοφία αξιοποιώντας κάθε μέρος των υλικών για να ελαχιστοποιήσουμε τα απόβλητα και να προωθήσουμε τη βιωσιμότητα. Η έμπνευσή μας προέρχεται από την ποικιλομορφία της ελληνικής φύσης και την παράδοση, την οποία επαναπροσδιορίζουμε με σύγχρονες τεχνικές και δημιουργικότητα.
Έχετε κάποιο αγαπημένο υλικό ή πιάτο;
Ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα είναι η χορτόπιτα – άγρια χόρτα τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο με μια πινελιά από πετιμέζι ροδιού. Αυτό το πιάτο ενσωματώνει την ουσία της ελληνικής παράδοσης με μια σύγχρονη προσέγγιση, αναδεικνύοντας την απλότητα και τη γεύση των φρέσκων, τοπικών υλικών.

Τι εμπειρία (και γεύση) θέλετε να πάρει μαζί του ο πελάτης φεύγοντας από το εστιατόριο;
Επιδιώκουμε κάθε επισκέπτης να βιώσει μια αυθεντική και αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει τη ζεστασιά της ελληνικής φιλοξενίας με τη δημιουργικότητα της σύγχρονης κουζίνας. Μέσα από το μοίρασμα των πιάτων, τις έντονες γεύσεις και την προσεγμένη ατμόσφαιρα, θέλουμε οι πελάτες μας να αισθανθούν τη χαρά της κοινής απόλαυσης και να φύγουν με αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν για καιρό.
Zohós, Electra Palace Athens
Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Αθήνα