Η Ainsley Durose, μέσα από τη μικροσκοπική κουζίνα του διαμερίσματος της στο Παρίσι, έχει γίνει viral για τα εξαιρετικά γλυκά που φτιάχνει, όπως εκλέρ και τάρτες.
Ο λογαριασμός της Ainsley Durose στα social δεν έχει καμία σχέση με των συνηθισμένων influencer που προβάλουν μια πανάκριβη ζωή, μαγειρεύουν σε κουζίνες με πανάκριβο γρανίτη, τεραστίων διαστάσεων και πωλούν προϊόντα ομορφιάς. Μέσα σε μια μικροσκοπική κουζίνα ετοιμάζει φανταστικά γαλλικά γλυκά, που παρασκευάζονται εύκολα και σε κάνουν να θέλεις να δοκιμάσεις τις συνταγές της, ενώ οι βόλτες σε υπαίθριες αγορές για αντικείμενα μιας άλλης εποχής και οι βόλτες σε πιο άγνωστα μέρη στο Παρίσι είναι όσα θα δείτε στον λογαριασμό της, που βρίσκεται μία ανάσα πριν συμπληρώσει ένα εκατομμύριο followers.
Ακόμα και ο γάμος της, που έγινε σε ένα κάστρο στην εξοχή της Γαλλίας, κρατώντας τρεις ημέρες ήταν πολύ λιτός, με την ίδια να παρασκευάζει τις γαμήλιες τούρτες και να εξηγεί γιατί προτίμησε να ράψει το νυφικό της μια φίλη της μαμάς της από την Αμερική.
Η Ainsley Durose μοιράζεται με τους followers πολύ οικονομικές προτάσεις για εξόδους, δίνει tips για το πώς έκανε το γάμο των ονείρων της χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία παραδέχοντας πως το οικογενειακό budget ήταν ιδιαίτερο σφικτό, ενώ δε διστάζει να αναφέρει ότι έχει ξοδέψει μόλις 1 ευρώ για να αποκτήσει ένα βικτωριανό κουταλάκι του γλυκού που βρήκε σε υπαίθρια αγορά.
Παρατηρώντας τον λογαριασμό της Ainsley Durose στα social, αρχικά σε «τραβούν» οι συνταγές των γαλλικών γλυκών που παρασκευάζει κάνοντας τες να φαίνονται τόσο εύκολες που ακόμα και να μην έχεις την καλύτερη σχέση με τη ζαχαροπλαστική μπαίνεις στον πειρασμό να τις δοκιμάσεις. Όπως και εγώ, που η ζαχαροπλαστική με αφήνει κάπως αδιάφορη, σε σχέση με τη μαγειρική, ο τρόπος που φτιάχνει τα εκλέρ και τις τάρτες με φράουλα με έκαναν να ακολουθήσω τις συνταγές της βήμα – βήμα. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε, δεν υπάρχουν δύσκολες τεχνικές, και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες μπορείς να βγάλεις γλυκό σαν επαγγελματίας pastry chef.
Από την Αμερική στο Παρίσι για να γίνει pastry chef
Αν και έχει τη φιγούρα Γαλλίδας, που ζούσε στα χρόνια του ρομαντισμού, η Ainsley Durose γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική έχοντας ως όνειρο να γίνει pastry chef και να ζήσει στο Παρίσι. Η ίδια έχει αναφέρει σε σχετική ανάρτηση της: «Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, με 2 βαλίτσες και μερικές εκατοντάδες δολάρια, έφτασα στο Παρίσι για να πάω στο Le Cordon Bleu με σκοπό να φτιάξω μια ζωή εδώ (στο Παρίσι) για να μείνω, και με κάποιο τρόπο, τα κατάφερα! Σίγουρα δεν ήταν εύκολο, αλλά παρόλα αυτά με ανταμείβει! Τώρα έχω οικογένεια, φίλους, βιοπορίζομαι και ένα σπίτι εδώ».
Σε μια άλλη ανάρτηση είχε, επίσης, σχολιάσει για το όνειρο της να ζήσει στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και για την γαλλική κουζίνα που φημίζεται για τις περίπλοκες τεχνικές της. «Η παρακολούθηση της Julia Child ήταν η εκδοχή των παιδικών μου κινούμενων σχεδίων όταν μεγάλωνα, είναι η μόνιμη έμπνευσή μου και μέρος του λόγου για τον οποίο πήγα στο Παρίσι για να σπουδάσω στο Le Cordon Bleu και τώρα ζω στο Παρίσι.
Αυτό το κέικ «Βασίλισσα του Σαβά» είναι ένα από τα αγαπημένα κέικ της Julia και αφού το δοκιμάσετε, θα καταλάβετε γιατί! Είναι και πλούσιο και σοκολατένιο αλλά και ελαφρύ και τρυφερό ταυτόχρονα, με κάποιο τρόπο, με μια υπέροχη γεύση αμυγδάλου και ρούμι. Είναι απλό, απαιτεί λίγο χρόνο και χρησιμοποιεί ελάχιστα υλικά.

Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το γαλλικό φαγητό είναι περίπλοκο, αλλά όλα καταλήγουν σε καλά και απλά υλικά που μαγειρεύονται με προσοχή. Γι' αυτό αγαπώ τόσο πολύ το coq au vin. Το κοτόπουλο που μαγειρεύεται αργά σε σάλτσα κρασιού το κάνει να λιώνει πραγματικά στο στόμα σας. Μου αρέσει να το σερβίρω με πολέντα που δεν είναι ο παραδοσιακός τρόπος που σερβίρεται στη Γαλλία, αλλά νομίζω ότι είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ κρεμώδους και όχι πολύ βαριάς όπως παραδοσιακά σερβίρεται με πατάτες.
Στη συνέχεια, έπρεπε φυσικά να ολοκληρώσουμε το δείπνο με τυρί και το ψωμί μου και στη συνέχεια επιδόρπιο, μους σοκολάτας».
Παρατηρώντας τις δημοσιεύσεις της Αμερικανίδας pastry chef, που ζει στο Παρίσι, θα δείτε πώς το αλεύρι, το βούτυρο, το γάλα, η ζάχαρη και τα αυγά μεταμορφώνονται σε αφράτα ζυμάρια γίνονται τάρτες με φρούτα εποχής, ενώ θα βρείτε εύκολες συνταγές για σοκολατένια γλυκά. Η ίδια δείχνει σε βίντεο όλη την παρασκευή και αφήνει πάντα στα σχόλια τις συνταγές. Όλα τα ετοιμάζει στη μικροσκοπική κουζίνα, που είναι το βασίλειο της, και μετά από λίγες ώρες θα έχετε το τέλειο γλυκό για να συνοδέψετε τον καφέ σας ή το αφέψημα σας, αλλά και ένα εκλεκτό επιδόρπιο για μετά το δείπνο σας.
Το βιβλίο με γαλλικές συνταγές που εκδόθηκε τον περασμένο αιώνα
Τον τελευταίο καιρό η Ainsley Durose βρήκε έναν πολύτιμο θησαυρό που δεν είναι άλλος από το βιβλίο μαγειρικής της προγιαγιάς του Γάλλου συζύγου της. «Όταν ο Λεβ μου έδειξε το βιβλίο μαγειρικής της προγιαγιάς του, μαγεύτηκα αμέσως από όλες τις συνταγές, καθώς σπούδαζα ιστορία της διατροφής στο πανεπιστήμιο, οπότε το να βλέπω τι έφτιαχνε ο Λεβ όταν μεγάλωσε στη Βρετάνη με συναρπάζει εντελώς.
Οι συνταγές σε αυτό το βιβλίο μαγειρικής δεν είναι σαν τις σημερινές συνταγές όμως - οι χρόνοι ψησίματος και μαγειρέματος δεν είναι ακριβείς, οι θερμοκρασίες σπάνια δίνονται, ωστόσο κάθε συνταγή είναι μια όμορφη απόδειξη της γαλλικής κουζίνας στην απλότητά της και την προσοχή της σε κάθε συστατικό και την εποχικότητά του.
Αυτό το βιβλίο La Veritable Cuisine de Famille par Tante Marie εκδόθηκε αρχικά το 1925 (του Lev είναι η έκδοση του 1959), και έχει πάνω από 1.000 συνταγές που είναι «tres simples, economiques, indignant les quantites», και έχει επίσης 500 μενού, τα οποία χρησιμοποίησα για αυτό το γεύμα!
Στο πίσω μέρος του βιβλίου, δίνει μενού ανά μήνα, με βάση το τι είναι εποχιακά διαθέσιμο, οπότε επέλεξα ένα από τα πολλά μενού του Ιουνίου - το οποίο είναι πλούσιο με όλο το μεγαλείο των λαχανικών που έχει να προσφέρει η αρχή του καλοκαιριού! Αυτό το μενού περιλαμβάνει ψητή πάπια με σάλτσα από ντομάτα και ελιές, ντομάτες γεμιστές με λαχανικά, φέβες με σάλτσα πουλέτ και τάρτα κεράσι».
Αν και επαγγελματίας pastry chef η Ainsley Durose θα πειραματιστεί με αλμυρές συνταγές που σερβίρονταν στα σπίτια των Γάλλων τον περασμένο αιώνα. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο συνταγών τα φαγητά είναι σε κατηγορίες ανάλογα την επχή. Κάτι που σημαίνει ότι εκείνα τα χρόνια, η εποχικότητα της πρώτης ύλης, έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τραπέζι.
Ο γάμος σε κάστρο στη γαλλική εξοχή
Πρόσφατα η pastry chef έδειξε στιγμιότυπα από το γάμο της στη γαλλική εξοχή που τελέστηκε σε ένα κάστρο έχοντας το ζευγάρι την οικογένεια τους και λίγους φίλους. Όπως ανέφερε η ίδια το budget ήταν πολύ περιορισμένο και έδωσε χρηστικά tips. «Ακόμα και με περιορισμένο προϋπολογισμό, αυτός ήταν πραγματικά ο γάμος των ονείρων μας.
Ο Lev και εγώ θέλαμε έναν πολύ οικείο γάμο, περιτριγυρισμένο από τους πιο στενούς συγγενείς και φίλους, όπου θα μπορούσαμε να μείνουμε όλοι μαζί και να απολαύσουμε όλες τις πτυχές του γάμου. Έτσι, νοικιάσαμε έναν πύργο για 3 ημέρες, όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε την τελετή και τη δεξίωση και όπου θα μπορούσαν να μείνουν όλοι οι καλεσμένοι μας. Εγώ που είμαι ζαχαροπλάστης και ο Λεβ που είναι ένας Γάλλος που είναι πάντα στην κουζίνα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα που βρισκόταν στο κέντρο του chateau όπου εγώ θα μπορούσα να φτιάχνω τις γαμήλιες τούρτες μας και ο Λεβ θα μπορούσε να βοηθήσει τον φίλο μας και σεφ που έφτιαχνε το δείπνο για τον γάμο. Ήταν τόσο υπέροχες στιγμές που μπορούσαμε».
Η pastry chef ανέλαβε η ίδια να παρασκευάσει τις γαμήλιες τούρτες. «Στην πραγματικότητα είμαι πολύ χαρούμενη που αποφάσισα να φτιάξω τις δικές μου τούρτες, καθώς ήταν ένας τρόπος για μένα να επικεντρωθώ εντελώς σε κάτι άλλο σε μια κατά τα άλλα πολύ αγχωτική μέρα. Οπότε το να μπορώ να είμαι στο στοιχείο μου και να ψήνω και να είμαι γύρω από αυτούς που με ενδιαφέρουν περισσότερο στην πιο όμορφη κουζίνα στον πιο ειδυλλιακό πύργο στη νότια Γαλλία είναι ακριβώς αυτό που πάντα ονειρευόμουν.
Για τις γαμήλιες τούρτες μας, έφτιαξα την παραδοσιακή γαλλική γαμήλια τούρτα, ένα crouqembouche, το οποίο είναι ένας πύργος από ζύμη choux γεμισμένη με κρέμα και βουτηγμένη σε καραμέλα. Στη συνέχεια, έφτιαξα μια παραδοσιακή τούρτα 3 επιπέδων, με το ένα επίπεδο να είναι μια τούρτα σοκολάτας με χτυπημένη γκανάς και μια τραγανή γέμιση πραλίνας, και για τα 2 ανώτερα επίπεδα έφτιαξα μια αμυγδαλωτή τζενιόζα με γαλλική βουτυρόκρεμα μασκαρπόνε, γέμιση βερίκοκου και κονφίτουρ νουά με αμυγδαλωτό crumble crunch. Και μετά, φυσικά, το 2 επιπέδων fraisier επειδή αυτό είναι το αγαπημένο επιδόρπιο του Lev και εμένα και επειδή ήταν η εποχή της φράουλας στο Plougaastel, την περιοχή της Γαλλίας όπου μεγάλωσε ο Lev, ήταν απαραίτητο να φτιάξω ένα fraisier με τις φράουλες που έφερε η οικογένεια του Lev. Στη συνέχεια έφτιαξα caneles ως μπομπονιέρες γάμου, αφού παντρευτήκαμε στην περιοχή από την οποία προέρχονται τα caneles.

Οι βόλτες στις υπαίθριες αγορές
Παρακολουθώντας τα social της pastry chef είναι ένας τέλειος οδηγός για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη μη τουριστική πλευρά στο Παρίσι. Πηγαίνει βόλτες σε όμορφες γειτονιές, σε πάρκα και φυσικά εξερευνάει υπαίθριες αγορές με vintage θησαυρούς. «Ήρθα λοιπόν στο Παρίσι για τη ζαχαροπλαστική, αλλά έμεινα για τις υπαίθριες αγορές, Παρόλο που δεν αγοράζω πάντα κάτι, μου αρέσει να πηγαίνω σε αυτές κάθε Σαββατοκύριακο απλά και μόνο για να βρίσκομαι γύρω από όλους τους vintage θησαυρούς και επίσης για να βρίσκομαι γύρω από εκείνους που τους αγαπούν και τους εκτιμούν.
Η σημερινή αγορά στο τέλος της Rue Monge δεν ήταν διαφορετική! Έχω λίγο πιο σφιχτό προϋπολογισμό, οπότε το μόνο πράγμα που πήρα ήταν ένα vintage κουτάλι αψέντι για 1€
Αλλά το πραγματικό στολίδι της αγοράς ήταν όλα τα χαριτωμένα ζευγάρια που χόρευαν 🥹 αυτός είναι ο λόγος που το Παρίσι είναι τόσο μαγικό, πηγαίνεις από όμορφες vintage αγορές σε ανθρώπους που απολαμβάνουν τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπούν. Ναι, ναι, είναι φτηνιάρικο, αλλά αυτή η πόλη θα σου το κάνει».