Η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Κάρολου, ήταν πάντα από τα πιο ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας κατέχοντας ένα ξεχωριστό ρόλο στο Παλάτι.
Η πριγκίπισσα Άννα, μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ, και αδερφή του βασιλιά Καρόλου έπαιζε πάντα ένα σημαντικό ρόλο στο Παλάτι παρόλο που η ίδια κρατούσε πάντα ένα πολύ πιο χαμηλό τόνων προφίλ.
Από τη γέννηση της μέχρι σήμερα η πριγκίπισσα Άννα υπηρετεί αθόρυβα το Στέμμα, πιστή δίπλα στην οικογένεια της και ακολουθώντας το δικό της δρόμο. Άλλωστε, πρόκειται για μια δυνατή προσωπικότητα που δε δίστασε να σπάσει Πρωτόκολλα, ωστόσο πάντα αφοσιωμένη στα βασιλικά της καθήκοντα στα οποία εκπαιδεύτηκε από την παιδική της ηλικία.
Όταν η πριγκίπισσα Άννα γεννήθηκε η μητέρα της βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε ανέβει ακόμα στο θρόνο -ήταν η διάδοχος. Σε ηλικία μόλις δύο ετών η ζωή της άλλαξε, καθώς η μητέρα της ανέβηκε στο θρόνο της Αγγλίας. Η ίδια δεν παρακολούθησε από κοντά την ενθρόνιση της μητέρας της μιας και ήταν πολύ μικρή σε ηλικία.

Αντίθετα με την αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος εμπνεύστηκε τον τίτλο «Ρεζέρβα», από τη θέση που κατείχε ως αδερφός του μελλοντικού βασιλιά της Αγγλίας, η πριγκίπισσα Άννα ένιωθε πάντα ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας. Με την στάση της, όλα αυτά τα χρόνια, έχει δείξει ότι στήριξε τόσο τη μητέρα της, βασίλισσα Ελισάβετ όσο και τον αδερφό της βασιλιά Κάρολο υπηρετώντας πιστά το «Στέμμα». Ο ρόλος της ήταν πάντα ξεκάθαρος, τον αποδέχτηκε πλήρως καταφέρνοντας να διεκδικήσει πολλούς αγώνες για ίσιες ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της δυναμικής πορείας της ήταν όταν η βασίλισσα τη διόρισε στο Order of the Garter, το παλαιότερο και πιο υψηλόβαθμο ιπποτικό βρετανικό τάγμα η ίδια ζήτησε να εγκατασταθεί ως βασιλικός ιππότης, προκειμένου να καταταγεί ισότιμα με τα αδέλφια της. Αυτό είχε ως συνέπεια ότι οι κανονικές γυναίκες μπορούν πλέον να είναι ιππότες του τάγματος, όχι μόνο οι βασιλικές. Από την άλλη, ως βασιλική ιππότης στάθηκε δίπλα στον αδερφό της βασιλιά Κάρολο στην ενθρόνιση του.

Να σημειώσουμε ότι από το 1987 η πριγκίπισσα Άννα έχει λάβει τον τιμητικό τίτλο της «Princess Royal» -τον συγκεκριμένο τίτλο τον λαμβάνει πάντα η κόρη του μονάρχη. Έτσι, όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ανέβει στο θρόνο τον τίτλο της «Princess Royal» θα λάβει η πριγκίπισσα Σάρλοτ μόνο αν η πριγκίπισσα Άννα έχει πεθάνει.
Παρόλο που η ίδια υπηρετεί πιστά το Στέμμα δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σπάσει το Πρωτόκολλο, ενώ όλη της η πορεία επιβεβαιώνει ότι Βασιλική Πριγκίπισσα άνοιγε δικού της δρόμους και μόνο ως «Ρεζέρβα» δεν έχει χαρακτηριστεί η πορεία της.
Άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της και οι φορές που «έσπασε» το Πρωτόκολλο
Η πριγκίπισσα Άννα είναι Ολυμπιονίκης στο άθλημα της ιππασίας
Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας έχει παράδοση στην ιππασία -το αγαπημένο σπορ της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είχε και τα δικά της άλογα. Αυτή την παράδοση συνέχισε τόσο η πριγκίπισσα Άννα όσο και η κόρη της κι εγγονή της βασίλισσας Ελισάβετ, Ζάρα Τίνταλ.
Η πριγκίπισσα Άννα ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο άθλημα της ιππασίας, καταφέροντας να αποσπάσει ολυμπιακά μετάλλια. Το 1971 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και το 1975 δύο αργυρά μετάλλια.


Κάποια χρόνια αργότερα, η πριγκίπισσα Άννα διορίστηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ το 2012 η κόρη της Ζάρα Τίνταλ έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία, ακολουθώντας τα χνάρια της πριγκίπισσας μητέρας της στην ιππασία.
Η πριγκίπισσα Άννα έχει παντρευτεί δύο φορές και δεν έδωσε βασιλικούς τίτλους στα παιδιά της
Το κοινό, ειδικά το βρετανικό, αγαπάει τους παραμυθένιους βασιλικούς γάμους και δεν θα μπορούσε να μην ενθουσιαστεί με το γάμο της πριγκίπισσας Άννα -αγαπημένη κόρη της βασίλισσας του.
Στις 13 Νοεμβρίου του 1973 η πριγκίπισσα Άννα παντρεύτηκε τον αξιωματικό του στρατού λοχαγό Μαρκ Φίλιπς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Μάλιστα τον πριγκιπικό γάμο παρακολούθησαν περίπου 500 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αφού καλύφθηκε τηλεοπτικά όπως συμβαίνει με όλους τους γάμους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Ο πρώτος γάμος της πριγκίπισσας Άννα έχει και μια ιστορική σημασία: μετά από 200 χρόνια γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας σπάει το Πρωτόκολλο, καθώς παντρεύτηκε με κοινό θνητό και όχι με γόνο βασιλικής οικογένειας. Η πριγκίπισσα Άννα ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρα.
Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Πίτερ και τη Ζάρα και είκοσι χρόνια αργότερα αποφάσισε να προχωρήσει σε διαζύγιο. Συγκεκριμένα συνέβη τον Απρίλιο του 1992 μια δεκαετία ιδιαίτερα δύσκολη για την βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί δημόσια και το διαζύγιο του τότε πρίγκιπα Καρόλου, μελλοντικού Βασιλιά, με την Νταϊάνα.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η πριγκίπισσα Άννα παντρεύτηκε τον Τίμοθι Λόρενς, αξιωματικό του ναυτικού, πλέον είναι αντιναύαρχος, και έναν από τους πρώην βοηθούς της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο ίδιος κρατά πάντα διακριτική στάση και βρίσκεται πολύ κοντά με τη βασιλική οικογένεια αν και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας.
Σε αντίθεση με τον πρίγκιπα Χάρι που αν και παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα ήθελε τα παιδιά του να έχουν τους βασιλικούς τίτλους, η πριγκίπισσα Άννα ως το πιο ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έδωσε ποτέ στα παιδιά της.
Για άλλη μια φορά, η πριγκίπισσα Άννα η επαναστάτρια της βασιλικής οικογένειας, όπως τη χαρακτηρίζουν τα ξένα ΜΜΕ, έσπασε το Πρωτόκολλο μη δίνοντας βασιλικούς τίτλους στα δύο της παιδιά. Η ίδια προτίμησε τα παιδιά της να ζήσουν πιο ανέμελα παιδικά χρόνια μένοντας μακριά από τις υποχρεώσεις του «Στέμματος».

Ζει σε αρχοντικό του 18ου αιώνα στο Gloucestershire
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας ζουν σε Παλάτια , ωστόσο η πριγκίπισσα Άννα, που δεν της αρέσει να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας όταν δεν εργάζεται για το Στέμμα, προτιμά να ζει μια ήσυχη ζωή μακριά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Ζει στο Gatcombe Park, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα που βρίσκεται σε 730 στρέμματα πάρκου στο Gloucestershire στη νοτιοδυτική Αγγλία. Εκεί απολαμβάνει να κάνει μέχρι σήμερα ιπασσία και να είναι κοντά στη φύση που τόσο αγαπάει. Εκτρέφει τα δικά της άλογα , όπως η βασίλισσα Ελισάβετ, και έχει μάθει στα εγγόνια της να ιππεύουν.
Όταν η πριγκίπισσα Άννα ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με απαγωγέα
Το 1974 η πριγκίπισσα Άννα επέστρεφε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ με τον σύζυγο της όταν ξαφνικά ο σοφέρ του ζευγαριού σταμάτησε στο Mall του Λονδίνου, καθώς ένα άλλο αυτοκίνητο εμπόδιζε τη διέλευση στο δρόμο. Ένας άνδρας ονόματι Ίαν Μπολ βγήκε από το αυτοκίνητό του, πυροβόλησε τον σοφέρ και έναν υπάλληλο ασφαλείας και απαίτησε από την πριγκίπισσα Άννα να βγει από το αυτοκίνητο. Εκείνη απάντησε «Αποκλείεται».
Το περιστατικό διηγήθηκε η ίδια, το 2020, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ και ανέφερε ότι πιθανότητα έδειξε ψυχραιμία κάτι που έχει διδαχθεί από τις προπονήσεις της ιππασίας.
Η πριγκίπισσα Άννα είναι το πιο σκληρά εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανία
Από τις πιο γνωστές πληροφορίες για την πριγκίπισσα Άννα είναι ότι ανήκει στα πιο σκληρά εργαζόμενα άτομα της βασιλικής οικογένειας με τους αριθμούς να μαρτυρούν τις επίσημες παρουσίες της. Μεταξύ 2016 και 2019, πραγματοποίησε συνολικά 1.945 υποχρεώσεις, με ένα γεμάτο πρόγραμμα που μερικές φορές έφτανε τις τέσσερις ή πέντε εκδηλώσεις την ημέρα.


Η ίδια είναι προστάτιδα περισσοτέρων από 300 φιλανθρωπικών και στρατιωτικών οργανώσεων, ενώ όταν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγαν Μαρκλ παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα η πριγκίπισσα Άννα ανέλαβε πολλές από τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, το 2021 πραγματοποίησε τις περισσότερες βασιλικές υποχρεώσεις από κάθε άλλο μέλος της οικογένειας.

Παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα όπου υπηρετεί με πίστη και διακριτικότητα το Στέμμα.
Έχει πολλούς τιμητικούς στρατιωτικούς τίτλους
Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν υπηρετήσει σε διάφορους κλάδους του στρατού (ακόμη και η νεαρή βασίλισσα Ελισάβετ!), αλλά η πριγκίπισσα Άννα δεν είναι ανάμεσά τους. Της έχουν απονεμηθεί, ωστόσο, μερικοί τιμητικοί στρατιωτικοί τίτλοι. «Η πριγκίπισσα Άννα σπάει το καλούπι του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα βασιλική», λέει ο Gullace. «Ήταν η πρώτη γυναίκα που περπάτησε στη βασιλική νεκρική πομπή, και το έκανε με ναυτική στολή, με παντελόνια και όλα τα σχετικά».
Αυτή είναι μια στολή που λίγες βασιλικές γυναίκες έχουν φορέσει ποτέ. Το 1993, το Βασιλικό Ναυτικό την έκανε αντιναύαρχο. Και το 2009, προήχθη σε αντιναύαρχο, έναν τίτλο που κατέχει και ο σύζυγός της. Πλέον, όμως, τον ξεπερνάει- το 2012 προήχθη σε ναύαρχο.
Δεν είναι μόνο για τη θάλασσα.Η πριγκίπισσα κατέχει επίσης τον βαθμό του στρατηγού στον βρετανικό στρατό και του αρχιστράτηγου της αεροπορίας στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων τίτλων σε όλη τη βρετανική Κοινοπολιτεία. Έτσι, αν ποτέ συναντήσετε τη βασιλική πριγκίπισσα, μην ξεχάσετε να χαιρετήσετε.


Φασιανός με τηγανιτές πατάτες η αγαπημένη της συνταγή
Όταν έκλεισε τα 70 της χρόνια η πριγκίπισσα Άννα επιμελήθηκε την έκδοση του βρετανικού περιοδικού Country Life. Τότε αποκάλυψε την αγαπημένη της συνταγή για κυνήγι που είναι ο φασιανός με τηγανιτές πατάτες.
Φωτογραφίες: AP Images