Ο πολιτικός μηχανικός που έγινε ambassadοr της τεκίλας του Nobu Matsuhisa στην Ελλάδα -Εργοτάξια και υψηλή γαστρονομία - iefimerida.gr

Ο πολιτικός μηχανικός που έγινε ambassadοr της τεκίλας του Nobu Matsuhisa στην Ελλάδα -Εργοτάξια και υψηλή γαστρονομία

Χρήστος Γκύρτης
O Χρήστος Γκύρτης (αριστερά), o πολιτικός μηχανικός που έγινε ο επίσημος ambassador της τεκίλας του Nobu στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Ο Χρήστος Γκύρτης από τα εργοτάξια μεγάλων έργων με τα οποία ασχολείται ως πολιτικός μηχανικός, βρέθηκε να είναι ο ambassador της τεκίλας του διάσημου διεθνώς σεφ Nobu Matsuhisa

Τι φέρνει στο νου του κάποιος ακούγοντας την ιδιότητα ενός πολιτικού μηχανικού; Γραφεία κατασκευαστικών εταιρειών, κατόψεις, μελέτες στατικότητας κτιρίων, γέφυρες, οδικές αρτηρίες, σκονισμένες μπουλντόζες, συστήματα τροφοδοσίας νερού, οικοδομές και νεόδμητες κτιριακές εγκαταστάσεις... Σίγουρα πάντως στο κάδρο δεν θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι θα υπήρχε μια premium τεκίλα, εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ταξίδια στα πιο εντυπωσιακά θέρετρα του ευρωπαϊκού νότου, λαμπερά events στη Μύκονο, κι ένας θρυλικός Ιάπωνας σεφ που τον έχει εξυμνήσει η Μαντόνα και ο οποίος ξεκινώντας το 1987 από ένα sushi restaurant στο Λος Άντζελες κατέκτησε κυριολεκτικά όλο τον κόσμο, παντρεύοντας την ιαπωνική και περουβιανή κουζίνα και δημιουργώντας τελικά μια fusion γαστρονομική αυτοκρατορία που μετρά πάνω από 40 εστιατόρια στις πέντε ηπείρους της Γης. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O chef Nobu Matsuhisa με τους ιδρυτές της Qui Tequila που τον βοήθησε να δημιουργήσει τη δική του τεκίλα Nobu:   Mike, Medhat και Peter.
O chef Nobu Matsuhisa με τους ιδρυτές της Qui Tequila που τον βοήθησε να δημιουργήσει τη δική του τεκίλα Nobu: Mike, Medhat και Peter.

Κι όμως η καθημερινότητα του Χρήστου Γκύρτη τα περιλαμβάνει όλα αυτά. Από το νωρίς πρωί πριν ακόμα χαράξει μέχρι το βράδυ, οι μέρες του πολυάσχολου αυτού άνδρα είναι γεμάτες τόσο με τις υποχρεώσεις ενός ενεργού πολιτικού μηχανικού που ασκεί το επάγγελμά του κανονικά, όσο και με τις πιο λαμπερές απολαύσεις (ταξίδια, πάρτι, κοσμοπολίτικα δείπνα, δεξιώσεις, private events) που συνεπάγεται η παράπλευρη δραστηριότητά του ως πρεσβευτή στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη για την τεκίλα Qui, στην ομπρέλα της οποίας ανήκει και η τεκίλα που έχει δημιουργήσει ο θρυλικός σεφ, ο σταρ της υψηλής γαστρονομίας, Nobu Matsuhisa. 

Η τεκίλα του Nobu / Φωτογραφία: quitequila/Instagram
Η τεκίλα του Nobu / Φωτογραφία: quitequila/Instagram

Το iefimerida συνάντησε τον Χρήστο Γκύρτη σε γνωστό εστιατόριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας και συνομίλησε μαζί του, μαθαίνοντας όλη την ιστορία για το πως τελικά συνδυάζονται τα εργοτάξια και η υψηλή γαστρονομία. Πώς ένας bartender στα μπαρ της Μυκόνου τα καλοκαίρια του '90 έγινε ο στενός συνεργάτης ενός αμερικανικού premium brand και ενός θρυλικού σε όλο τον κόσμο σεφ; 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Χρήστος Γκύρτης (πρώτος αριστερά) με τους ιδρυτές της Qui Tequila: Mike, Medhat και Peter στη Μύκονο.
Ο Χρήστος Γκύρτης (πρώτος αριστερά) με τους ιδρυτές της Qui Tequila: Mike, Medhat και Peter στη Μύκονο.

Πώς ένας πολιτικός μηχανικός, λοιπόν, που το πρωί επιβλέπει μεγάλης κλίμακας έργα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τεκίλα του Nobu, ως ambassador σε όλη την Ευρώπη; Πώς παντρεύεται το εργοτάξιο με την υψηλή γαστρονομία; Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τον ευρύτερο χώρο της εστίασης; 

Η αλήθεια είναι πως, σε πρώτη ματιά, οι δύο αυτές ιδιότητες μοιάζουν ασύμβατες. Η σύνδεση έρχεται από τα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Το καλοκαίρι του 1990, όντας φοιτητής, πήρα την απόφαση να εργαστώ για το χαρτζιλίκι μου στη Μύκονο, ως bartender για τη σεζόν. Η επιλογή αυτή με οδήγησε να περάσω ολόκληρη τη δεκαετία του '90 στο νησί, διανύοντας μια ποικιλία επαγγελματικών σταδίων: bartender, σερβιτόρος, πόρτα, υπεύθυνος εστιατορίου και συνιδιοκτήτης εστιατορίου. Εκείνη την εποχή, η Μύκονος προσέλκυε κυρίως Αμερικανούς επισκέπτες, λιγότερους Ευρωπαίους και ελάχιστους Έλληνες. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές νοοτροπίες και λογικές, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών στη Μύκονο, γνώρισα τον Medhat, σημερινό CEO της Qui Tequila, ο οποίος τότε ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίων στο Manhattan. Ξεκινήσαμε ως πελάτης και bartender, αλλά η σχέση μας εξελίχθηκε σε αδερφική φιλία και συγγένεια (τον πάντρεψα!) με διάρκεια τριάντα και πλέον χρόνων.

Ο chef Nobu Matsuhisa με την τεκίλα Nobu που δημιούργησε ο ίδιος με το brand Qui.
Ο chef Nobu Matsuhisa με την τεκίλα Nobu που δημιούργησε ο ίδιος με το brand Qui.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θρυλικός σεφ, ο σούπερ σταρ της fusion γαστρονομίας, Nobu Matsuhisa γιατί επέλεξε από όλα τα ποτά μια τεκίλα για να δημιουργήσει το δικό του ποτό με το όνομά του;

Η τεκίλα είναι το αγαπημένο ποτό του. Γιατί όπως συνηθίζει ο ίδιος να λέει: «Η τεκίλα έχει την ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Happy drink, happy food, happy face, happy Tequila!». Η ιστορία έχε ως εξής: Πριν από δώδεκα χρόνια, ο Medhat, μαζί με τους Mike και Peter, ξεκίνησαν το ταξίδι της Qui Tequila. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την εξέλιξη της εταιρείας, από ένα brand εστιασμένο στην αμερικανική αγορά, σε ένα brand που, μετά τη συνεργασία με τον όμιλο Nobu, έπρεπε να παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα ξενοδοχεία και εστιατόρια Nobu και Matsuhisa. Η συνεργασία του σεφ Nobu με την Qui ξεκίνησε λίγους μήνες πριν το τέλος του 2022, όταν, μέσω ενός συνεργάτη του, δοκίμασε την «7 years old Qui Select». Μέσα σε 48 ώρες από την πρώτη δοκιμή, ο σεφ Nobu ζήτησε να έρθει σε επαφή με τους δημιουργούς της Qui. Η συνεργασία Nobu x Qui Tequila επισημοποιήθηκε σύντομα, και τον Ιανουάριο του 2023 παρουσιάστηκε η «Nobu 2008 Reserve by Qui Tequila». Ο σεφ Nobu παρουσιάζοντάς την διεθνώς στο κοινό τόνισε: «Η τεκίλα αυτή αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία μου για την ποιότητα, την τεχνική και την καινοτομία. Μαζί, δημιουργήσαμε μια τεκίλα που είναι πραγματικά εξαιρετική και μοναδική». 

Από όλα τα ποτά ο Nobu Matsuhisa επιλέγει την τεκίλα ως αγαπημένη του για να αναδείξει τα πιάτα του / Φωτογραφία: quitequila/Instagram
Από όλα τα ποτά ο Nobu Matsuhisa επιλέγει την τεκίλα ως αγαπημένη του για να αναδείξει τα πιάτα του / Φωτογραφία: quitequila/Instagram

Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε την τεκίλα του Nobu, πώς θα το κάνατε; Ποια είναι η γευστική της ταυτότητα και με τι τροφές ταιριάζει ιδανικά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γευστική παλέτα της «Nobu 2008 Reserve by Qui Tequila» περιλαμβάνει γεύσεις καβουρδισμένου αμύγδαλου και σφενδάμου, που συνδυάζονται με αρώματα ξύλου, καπνού, καραμέλας και βανίλιας. Ο σεφ Nobu την προτείνει ως «siping tequila», ιδανική για να συνοδεύσει όλα τα πιάτα του, όπως ceviche, tiraditos, sashimi, nigiri κ.τ.λ

Από barteder στη Μύκονο, πολιτικός μηχανικός και μετά ambassador της τεκίλας του Nobu

Εσείς πώς «μπλέξατε» σε αυτή την απίθανη ιστορία και από πολιτικός μηχανικός γίνατε ο ambassador της τεκίλας του Nobu στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη; Δεν διστάσατε να συνδυάσετε δυο τόσο αντίθετες ιδιότητες σε μια πιεσμένη καθημερινότητα; 

Αρχικά, ομολογώ, είχα αμφιβολίες. Μετά την επιτυχημένη συνεργασία με τον όμιλο Nobu και την παρουσίαση της “Nobu 2008 Reserve by Qui Tequila” στην αμερικανική αγορά, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον Medhat. Μου εξήγησε τους λόγους και μου πρότεινε να αναλάβω την ευρωπαϊκή πορεία της Qui. Προβληματίστηκα. Πώς θα μπορούσα χρονικά να παντρέψω δύο τόσο διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες; Όμως, οι συζητήσεις με τους Medhat, Mike και Pete, καθώς και η αστείρευτη ενέργεια και το όραμα τους με έπεισαν. Τελικά, συμφώνησα και, ειλικρινά, χαίρομαι πολύ που το έκανα! Μέσω της Qui, ξαναβρήκα τον ενθουσιασμό που προσφέρει η άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, μιλώντας με πάθος για κάτι που αγαπώ.

O Χρήστος Γκύρτης.
O Χρήστος Γκύρτης.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ήταν η γνωριμία σας με τον Nobu Matsuhisa; Πώς είναι από κοντά ως άνθρωπος, πίσω από το star quality και όλη αυτή τη μεγάλη επιτυχία που τον έχει κάνει θρύλο; 

Τον γνώρισα πρώτη φορά στα τέλη Ιουνίου του 2023 στο πάρτι παρουσίασης της Nobu Tequila στο Nobu Hotel του Λονδίνου. Εκείνη την ημέρα ξεκίνησε και η ευρωπαϊκή πορεία της Qui. Σε κάθε έκφραση του Nobu, από τον τρόπο που μιλά και φέρεται στους συνεργάτες του μέχρι το φαγητό που σερβίρει στα εστιατόριά του, διακρίνεται η έννοια της «οικογένειας». Ως σεφ δεν προσφέρει απλά νόστιμα πιάτα στους πελάτες του, σερβίρει το καλύτερο φαγητό που θα μπορούσε να γευτεί κάποιος, ως καλεσμένος στο σπίτι του! Κι αυτή θεωρώ ότι είναι η μεγάλη του επιτυχία.

Ο Χρήστος Γκύρτης με την παρέα του στη Μύκονο.
Ο Χρήστος Γκύρτης με την παρέα του στη Μύκονο.

Τρέχοντας το brand σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στη Μύκονο και την υπόλοιπη Ελλάδα, ποιες είναι οι πιο ωραίες στιγμές που έχετε να θυμηθείτε από τα γαστρονομικά ταξίδια σας; 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την παρουσίαση της τεκίλας του Nobu στο Λονδίνο, όλη η ομάδα της Qui ακολούθησε τον σεφ στους Ευρωπαϊκούς και όχι μόνο προορισμούς που έχει παρουσία ο όμιλος: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Κύπρος, Ντουμπάϊ, Μύκονος, Αθήνα... Μια απίστευτη γαστρονομική διαδρομή με πραγματικά αξέχαστες στιγμές στην παρέα μιας γαστρονομικής ιδιοφυΐας!

Γνωρίζοντας τη Μύκονο από νεαρή ηλικία, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα αγαπημένα σας πράγματα στο νησί; 

Είναι τα ίδια ακριβώς πράγματα που θυμάμαι ακόμα έντονα από τα καλοκαίρια που έζησα εκεί τη δεκαετία του '90: τις βόλτες στα Ματογιάννια, που περπατώντας άκουγες συζητήσεις μόνο στα αγγλικά, να μαζευόμαστε με την παρέα για κολύμπι και φαγητό στην αγαπημένη παραλία του Αγίου Σωστή, στο καταπληκτικό ταβερνάκι του Μιχάλη και της Κίκης που υπάρχει έως σήμερα με το ίδιο μενού, τις βουτιές από τα βραχάκια της Κάπαρης και τα φαγητά στην ταβέρνα του Γλύπτη Χρήστου στον Αγιάννη, που λειτουργούσε και ως εργαστήριο γλυπτικής και δυστυχώς δεν υπάρχει ποια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ