Στις 13 Ιουλίου 1985, περισσότεροι από 20 κορυφαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Queen, Phil Collins και Sting συμμετείχαν στο Live Aid.
Πρόκειται για την ιστορική συναυλία που προβλήθηκε παγκοσμίως και συγκέντρωσε πάνω από 40 εκατομμύρια λίρες για την ανακούφιση από τον λιμό στην Αιθιοπία. Παρά τη δόξα της στιγμής, πολλοί από τους συντελεστές αντιμετώπισαν τραγικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.
Μπομπ Γκέλντοφ: Τραγικές οικογενειακές απώλειες
Ξεχωρίζει η περίπτωση του Σερ Μπομπ Γκέλντοφ, διοργανωτή του Live Aid και πρωτεργάτη του Band Aid, ο οποίος βίωσε προσωπικές απώλειες που συγκλόνισαν το κοινό. Η σύζυγός του, Πόλα Γέιτς, πέθανε από υπερβολική δόση το 2000, ενώ η κόρη τους Πίτσις, βρήκε επίσης τραγικό θάνατο το 2014 από ναρκωτικά, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά.
Η υπόθεση Yates–Hutchence αποτέλεσε επίκεντρο δημοσιότητας: η Paula εγκατέλειψε τον Geldof για τον τραγουδιστή των INXS, Michael Hutchence, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Tiger Lily. Και οι δύο γονείς της πέθαναν νέοι, με αποτέλεσμα η μικρή να υιοθετηθεί τελικά από τον Geldof.
Παρότι το Live Aid παραμένει σημείο αναφοράς στην ιστορία της μουσικής, η μετέπειτα πορεία ορισμένων πρωταγωνιστών του αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της διασημότητας και της ανθρώπινης δοκιμασίας.
Φιλ Κόλινς: Σοβαρός τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη και τρεις διαλυμένοι γάμοι
Ο Φιλ Κόλινς, ένας από τους πιο ταλαντούχους ντράμερ στην ιστορία της μουσικής, έχει βιώσει σοβαρές ανατροπές τα τελευταία χρόνια. Μετά από δεκαετίες επιτυχίας, ο τραγουδιστής και ντράμερ των Genesis υπέστη σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, ο οποίος τον ανάγκασε να σταματήσει οριστικά τα ντραμ, καθώς έχασε την αίσθηση στα δάχτυλά του.
Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας – που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, διαβήτη τύπου 2, χειρουργικές επεμβάσεις και πτώσεις – ο Κόλινς έχει περάσει και τρεις διαλυμένους γάμους. Η σχέση του με την Οριάν Σεβέι κατέληξε σε ένα ταραχώδες διαζύγιο. Η πρώην σύζυγός του, είχε δηλώσει πως ένιωθε «παγιδευμένη σε χρυσό κλουβί», ενώ ο Phil βυθιζόταν στην αλκοολική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο οποίος έληξε το 2008.
Ωστόσο, το ζευγάρι είχε σύντομη επανασύνδεση το 2016, με την Orianne να δηλώνει στη Mail on Sunday ότι ήταν «βαθιά και αληθινά ερωτευμένοι» ξανά.

Πολ Γιανγκ: Από τη δόξα στην οικογενειακή απώλεια και τη νέα αρχή
Ο Πολ Γιανγκ, ένας από τους πιο επιτυχημένους Βρετανούς καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’80, βρέθηκε στο απόγειο της φήμης του κατά την εμφάνισή του στο Live Aid. Πίσω όμως από τη σκηνή, η προσωπική του ζωή ακολούθησε συγκινητικές και δύσκολες διαδρομές.
Ο γάμος του με τη Στέισι Σμιθ γνώρισε εντάσεις, χωρισμούς και τελικά συμφιλίωση, ακόμη και μετά τη γέννηση ενός παιδιού εκτός γάμου, το οποίο ο Γιανγκ υιοθέτησε ως δικό του. Το 2016, η Στέισι διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο και πέθανε το 2018, αφήνοντας πίσω τέσσερα παιδιά.
Παρά τη στήριξη στην οικογένειά του και την επιστροφή του στη σκηνή, ο Πολ Γιανγκ βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο όταν παντρεύτηκε τη Λόρνα Γιανγκ το 2023, γάμος από τον οποίο απουσίασαν τα παιδιά του, καθώς ακόμα θρηνούν την απώλεια της μητέρας τους.

Τζορτζ Μάικλ: Η αγάπη που δεν ξεπέρασε ποτέ και οι σκιές πίσω από τη λάμψη
Ο θρύλος της ποπ Τζορτζ Μάικλ μπορεί να καταξιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών, όμως πίσω από τη φήμη κρύβονταν ανείπωτος πόνος και βαθιά προσωπική θλίψη.
Η σχέση του με τον Βραζιλιάνο Anselmo Feleppa – τον πρώτο του μεγάλο έρωτα – αποτέλεσε καθοριστική εμπειρία για τη ζωή του. Ο Anselmo του προσέφερε χαρά, αποδοχή και αγάπη, πριν χαθεί πρόωρα το 1993 από AIDS, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Ο Τζορτζ Μάικλ δεν ξεπέρασε ποτέ αυτήν την απώλεια.
Ακολούθησαν χρόνια κατάθλιψης, άγχους και εξαρτήσεων, ιδιαίτερα μετά και τον θάνατο της μητέρας του. Παρά τις μάχες του, μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του και αγωνίστηκε για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το AIDS.
Ο Τζορτζ Μάικλ έφυγε από τη ζωή, ανήμερα Χριστουγέννων το 2016, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο μια τεράστια μουσική κληρονομιά αλλά και μια ιστορία αγάπης, απώλειας και ανθρώπινης ευαλωτότητας.

Sting: Έχασε και τους δύο γονείς του μέσα σε έναν χρόνο
Ο Sting, ο εμβληματικός frontman των The Police, βίωσε δύο βαριές προσωπικές απώλειες σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν έχασε και τους δύο γονείς του από καρκίνο, μέσα σε έναν χρόνο.
Παρότι βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, επέλεξε να μην παρευρεθεί στις κηδείες τους, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα, μια απόφαση που αργότερα παραδέχτηκε πως είχε συναισθηματικό κόστος, καθώς υποτίμησε τη σημασία του πένθους.
Στην αυτοβιογραφία του, ο Sting αποκαλύπτει σύνθετες οικογενειακές σχέσεις: ένα δύσκολο παρελθόν με τον πατέρα του και τη μητέρα του, την οποία είδε κάποτε να τον απατά. Τα βιώματα εκείνα τον στιγμάτισαν και του άφησαν συναισθηματικά τραύματα από την παιδική του ηλικία.
Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος δηλώνει πλέον ευτυχισμένος, παραδεχόμενος ότι η φιλοδοξία και η ανάγκη για αποδοχή ήταν η κινητήριος δύναμή του.
Midge Ure: Η σιωπηλή μάχη με τον αλκοολισμό
Ο Midge Ure, ιδρυτικό μέλος του Band Aid και συμπαραγωγός του εμβληματικού Do They Know It’s Christmas?, παραδέχτηκε πως βυθίστηκε στον αλκοολισμό μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2001. Αν και σημείωσε τεράστια επιτυχία με τους Ultravox και τους Visage, παραδέχεται ότι ο εθισμός του παραλίγο να τον καταστρέψει. Αυτό που τον συγκρατεί πλέον, όπως ο ίδιος εξομολογείται, είναι η οικογένειά του: «Ο εθισμός δεν χτυπά μόνο εσένα – πονάει και τους γύρω σου».

Rick Parfitt: Σηπτική καταπληξία και προδοσία
Ο κιθαρίστας των Status Quo, Rick Parfitt, υπήρξε σύμβολο του «sex, drugs & rock ’n’ roll», ξοδεύοντας εκατομμύρια σε ουσίες και αλκοόλ. Παρά την επιτυχία, η ζωή του κατέρρευσε. Πέθανε ανήμερα Χριστουγέννων του 2016 από σηψαιμία, ενώ ο γιος του ισχυρίστηκε πως ο πατέρας του είχε παραμεληθεί από τα μέλη του συγκροτήματος στα τελευταία του χρόνια. Ο ίδιος ο Parfitt είχε περιγράψει τον εαυτό του ως «τέρας» στα ‘70s και ‘80s, ενώ πάλευε με τους δικούς του δαίμονες.

Alison Moyet: Η «φυλακή» της αγοραφοβίας
Η Alison Moyet, που γνώρισε επιτυχία με τους Yazoo και καριέρα με πάνω από 25 εκατομμύρια πωλήσεις, αποκάλυψε πως τα θέματα εικόνας σώματος και η κατάθλιψη την οδήγησαν σε αγοραφοβία. Για σχεδόν δέκα χρόνια, δεν έβγαινε από το σπίτι, συχνά κρυβόταν σε ντουλάπια για να αποφύγει τα βλέμματα. Στα τέλη των '90s συγκρούστηκε με τη δισκογραφική της και αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τη μουσική βιομηχανία, φτάνοντας στο σημείο να καταστρέψει όλα τα χρυσά της δισκάκια (τιμητικά βραβεία για τις πωλήσεις της).

Martin Kemp: Ζώντας με τον φόβο του τέλους
Ο Martin Kemp των Spandau Ballet αντιμετώπισε δύο εγκεφαλικούς όγκους στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ο ίδιος πίστεψε ότι δεν θα τα καταφέρει και πέρασε δύο χρόνια ζώντας με τη βεβαιότητα του θανάτου. Όπως δήλωσε στον γιο του, Roman, κάθε μέρα που ζει σήμερα είναι «ένα μπόνους». Παρά τη σκληρή εμπειρία, διατήρησε τη δύναμη και την αισιοδοξία του, δηλώνοντας: «Αν φτάσω τα 80, θα είμαι ευγνώμων. Ό,τι έχω ζήσει από τότε, είναι κέρδος».
