Κόμπι Μπράιαντ: Θρήνος για την απώλεια του Black Mamba- Τα πέντε δαχτυλίδια, το Οσκαρ και το τέλος - iefimerida.gr

Κόμπι Μπράιαντ: Θρήνος για την απώλεια του Black Mamba- Τα πέντε δαχτυλίδια, το Οσκαρ και το τέλος

Ο Κόμπι Μπράιαντ
Ξαφνικά έφυγε από την ζωή ο θρύλος του μπάσκετ, Κόμπι Μπράιαντ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού και ειδικά του μπάσκετ, τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο σπουδαίος αστέρας του NBA, «έφυγε» από τη ζωή χθες, σε ηλικία 41 ετών, μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάννα, μετά από την πτώση ελικοπτέρου που τους μετέφερε, μαζί με άλλα επτά άτομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περιοχή όπου έπεσε το ελικόπτερο, επικρατούσε ομίχλη, με μάρτυρες να αναφέρουν πως πετούσε χαμηλά και στροβίλιζε, πριν πέσει στο έδαφος και ακολουθήσει έκρηξη, που κόστισε τη ζωή στους εννέα επιβαίνοντες.

Μάλιστα, από ηχητικό ντοκουμέντο, διαπιστώνεται ότι ο ελεγκτής προειδοποίησε το ελικόπτερο πως «πετάτε πολύ χαμηλά!».

Όπως είναι λογικό, η απώλεια του Κόμπι Μπράιαντ έχει προκαλέσει τεράστια θλίψη σε όλη την υφήλιο, με τους Αμερικανούς να εκδηλώνουν την λατρεία τους με κάθε τρόπο στον αθλητή, που ο κορυφαίος όλων των εποχών, Μάικλ Τζόρνταν, χαρακτήρισε ως τον «διάδοχό» του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση του θανάτου του, προκάλεσε έναν χαμό μηνυμάτων στα σόσιαλ, τόσο από θαυμαστές του, όσο και από προσωπικότητες του αθλητισμού, του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και του πολιτικού κόσμου.

Κόμπι Μπράιαντ: Η ιστορία του ονόματος του και τα πρώτα βήματα στο μπάσκετ

Ο Κόμπι «Μπιν» Μπράιαντ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, ήταν παιδί του πρώην μπασκετμπολίστα Τζο Μπράιαντ και της Πάμελα Κοξ Μπράιαντ. Το όνομα Κόμπε το πήρε από τη διάσημη και ακριβή γιαπωνέζικη μπριζόλα Kobe, η οποία και βρισκόταν σε μενού καταλόγου εστιατορίου. Το «Μπιν» το πήρε ως χαϊδευτικό του Jellybean.

Γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια, αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία, όπου ο πατέρας του έπαιξε μπάσκετ στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Από τα 3 του χρόνια πήρε μια μπάλα στα χέρια και άρχισε να παίζει, δηλώνοντας φαν των Λέικερς από μικρή ηλικία. Της ομάδας που τελικά φόρεσε την φανέλα σε όλη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα.

Ο Κόμπι Μπράιαντ με σμόκιν
Ο πατέρας του Black Mamba του έδωσε το όνομα από την πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας / Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόμπι Μπράιαντ: Το ντραφτ και η ανταλλαγή που άλλαξε την ιστορία

Σε ένα ιστορικό ντραφτ του 1996, ο Κόμπι Μπράιαντ επιλέχθηκε χαμηλά, στο Νο13, καθώς μόλις είχε βγει από το γυμνάσιο και δεν είχε πάει κολέγιο. Ήταν μικρός σε ηλικία, αλλά το ταλέντο του ήταν ήδη γνωστό στις ΗΠΑ. Οι Σάρλοτ Χόρνετς τον επέλεξαν, αλλά τον έκαναν ανταλλαγή με τους Λος Αντζελες Λέικερς, για να πάρουν τον Σέρβο σέντερ, Βλάντε Ντίβατς, για να γίνει ο πρώτος γκαρντ στην ιστορία που μεταπηδά απευθείας από το γυμνάσιο στο NBA.

Κόμπι Μπράιαντ: Τα πέντε πρωταθλήματα και η κόντρα με τον Σακίλ Ο’ Νιλ

Μετά από τα πρώτα χρόνια χωρίς τίτλους, ο Κόμπι Μπράιαντ είδε τον Σακίλ Ο’ Νιλ να φτάνει στο Λος Αντζελες. Μαζί έκαναν ένα αχτύπητο δίδυμο, κατακτώντας τρία σερί πρωταθλήματα (2000-2002).

Η σχέση τους είχε περάσει από χίλια κύματα, με τον… αστικό μύθο να λέει ότι μέχρι και απειλές για την ζωή του δέχτηκε από τον Σακίλ, καθώς οι δυο τους είχαν μεγάλη διαμάχη σχεδόν καθημερινά, για τον τρόπο που προσέγγιζαν την ομάδα και το παιχνίδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οταν ο Ο’ Νιλ έφυγε, οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν και ο Μπράιαντ κατέκτησε άλλα δύο πρωταθλήματα με την ομάδα των «λιμνανθρώπων».

Σακίλ Ο' Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ σκεπτικοί στον πάγκο
Από χίλια κύματα πέρασε η σχέση του Κόμπι Μπράιαντ με τον Σακίλ Ο' Νιλ / Φωτογραφία: AP

Κόμπι Μπράιαντ: Τα «σύννεφα» στην οικογένεια

Ο Κόμπι Μπράιαντ γνώρισε στα 21 του, την μετέπειτα σύζυγό του, Βανέσα Λέιν, που τότε ήταν 17 χρονών. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, αλλά η σχέση τους ταρακουνήθηκε για τα καλά.

Η Βανέσα Μπράιαντ έκανε αίτηση διαζυγίου το 2011, αναφέροντας «αγεφύρωτες διαφορές» ως αιτία διαζυγίου. Ωστόσο, το 2013 το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τη διαδικασία του διαζυγίου, και μάλιστα μετά την επανασύνδεσή τους απέκτησαν άλλες δύο κόρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόμπι Μπράιαντ: Οι τραυματισμοί και το τέλος καριέρας

Τα τελευταία τρία χρόνια της καριέρας του, ο Κόμπι Μπράιαντ είχε αρκετούς τραυματισμούς. Ενας, ο πιο σοβαρός, στον αχίλλειο, που τον άφησε για μήνες έξω. Δεν ήθελε όμως να αποσυρθεί έτσι. Επέστρεψε και το 2016 έπαιξε το τελευταίο του ματς σαν να ήταν το… πρώτο του. Απέναντι στην Γιούτα Τζαζ, ο Μπράιαντ σημείωσε 60 πόντους, σε ηλικία 37 ετών και 234 ημερών. Κανείς άλλος σε τόσο μεγάλη ηλικία, δεν είχε σημειώσει τόσους πόντους. Και μάλιστα στο «αντίο» του στα κορτ.

Ο Κόμπι Μπράιαντ χαιρετάει τον κόσμο
Με 60 πόντους είπε αντίο στο μπάσκετ ο Κόμπι Μπράιαντ / Φωτογραφία: AP

Το ντοκιμαντέρ και το Οσκαρ του Κόμπι Μπράιαντ

Μετά την απόσυρσή του, ο Κόμπι Μπράιαντ αποφάσισε να ασχοληθεί με τα ντοκιμαντέρ. Ένα από αυτά, έφερε και την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Η animation ταινία «Dear Basketball» που αφορούσε ουσιαστικά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, κέρδισε το Οσκαρ της καλύτερης ταινίας του είδους (σε μικρής διάρκειας ταινία) για το 2018, βάζοντάς τον σε μία ξεχωριστή λίστα ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόμπι Μπράιαντ: Τα επιτεύγματά του

  • 5 φορές πρωταθλητής NBA (2000–2002, 2009, 2010)
  • 2 φορές MVP των τελικών (2009, 2010)
  • 1 φορά MVP του NBA (2008)
  • 18 φορές στην NBA All-Star (1998, 2000–2016)
  • 4 φορές MVP στο All-Star Game (2002, 2007, 2009, 2011)
  • 11 φορές επιλέχτηκε στην κορυφαία ομάδα της σεζόν (2002–2004, 2006–2013)
  • 9 φορές στην κορυφαία αμυντική ομάδα της σεζόν (2000, 2003, 2004, 2006–2011)
  • 2 φορές πρώτος σκόρερ στο NBA (2006, 2007)
  • Νικητής στον διαγωνισμό καρφωμάτων
  • 2 χρυσά μετάλλια με τις ΗΠΑ σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 2012)
  • 4ος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA με 33.643 πόντους
  • Εβαλε 81 πόντους σε ένα παιχνίδι, δεύτερο κορυφαίο ρεκόρ στην ιστορία του NBA
  • 1 Οσκαρ για την animation ταινία μικρού μήκους «Dear Basketball»
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ