Πέντε νόστιμες στάσεις κοντά στα πιο δημοφιλή εμπορικά σημεία της Αθήνας για να χαλαρώσουμε αφού ψωνίσουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα.
Τα Χριστούγεννα είναι πιο κοντά από ποτέ και αυτές οι μέρες είναι η τέλεια ευκαρία να βγούμε για ψώνια στην πόλη. Το δώρο έχει καταβληθεί, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, το κέντρο είναι στολισμένο. Με δύο λόγια, όλα συνηγορούν. Πάρτε λοιπόν φίλους και συγγενείς και κάντε τις βόλτες σας στο Σύνταγμα, στο Μοναστηράκι, στην Ερμού και όπου αλλού σας βγάλουν τα βήματα και η διάθεσή σας. Κι αφού πάρετε δώρα για όλους και ό,τι άλλο χρειάζεστε για τα λαμπερά ρεβεγιόν, τα τραπέζια, τις εξόδους και τις εξορμήσεις σας κάντε και μια στάση για χαλάρωση και φαγητό στα μαγαζιά της πόλης που ξέρουν να περιποιούνται όσους απολαμβάνουν την όμορφη ατμόσφαιρα και τις καλές γεύσεις.
Okupa
Στο πιο '70s εστιατόριο του Κεραμεικού πάμε για τα λαχταριστά μεσογειακά tapas, τις ωραίες μουσικές και το πολύχρωμο περιβάλλον. Στην κινηματογραφική του σάλα τα τραπέζια είναι γεμάτα με τα ευφάνταστα πιάτα του σεφ Νίκου Δραντάκη. Στο brunch ξεχωρίζουν ο πλούσιος καγιανάς με τσορίθο και το τοστ μανιταριών με πέστο φιστικιού Αιγίνης, καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητό αυγό. Αν βρεθείτε εκεί μεσημέρι δοκιμάστε οπωσδήποτε το short-rib sando με πικάντικη μαγιονέζα και το μπέργκερ μπακαλιάρου με πίκλες και κίμτσι. Αν σας πάρει το βράδυ είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με ένα από τα ευφάνταστα κοκτέιλ της μπάρας και μόλις αρχίσουν τα βινύλια να δίνουν τον ρυθμό να παραγγείλετε δεύτερο γύρο τον οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με βελούδινη πράσινη φάβα, gyoza με πληθωρική γέμιση κοτόπουλο και πεντανόστιμο σουβλάκι αρνιού με μπόλικα μυρωδικά. Κι αν η εμπειρία στο Okupa σας αρέσει και δεν έχετε κανονίσει ακόμα ρεβεγιόν είναι ευκαιρία να κλείσετε το custom 5-course menu που έχουν για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή το a la carte lunch για τις 25/12. Και το καλύτερο; Όλα αυτά θα ντυθούν μουσικά από τους Fog – CheapEdits, Theo Grooves και Mister Enarto.
Ψαρομηλίγκου 9, Αθήνα, τηλ.: 211 0129 999
Γιαγιά Κουκού
Ελληνικό φαγητό όπως το ξέρουμε και το θυμόμαστε από τις γιαγιάδες μας. Αυτές είναι οι γεύσεις που θα απολαύσετε αν βρεθείτε στον ζεστό και φιλόξενο χώρο αυτού του εστιατορίου από το μεσημέρι και μετά. Βέβαια εδώ όλα τα πιάτα είναι δοσμένα με σύγχρονη ματιά και δημιουργικό τρόπο κι αυτό είναι που μας αρέσει περισσότερο. Όπως η διακόσμηση που είναι μεν vintage και θυμίζει παλιό σπίτι αλλά ταυτόχρονα έχει και μοντέρνα στοιχεία που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Πιτάκι σιμιγδαλένιο με βελούδινη μους ταραμά, χειροποίητη πίτα με άγρια χόρτα και φέτα, μελωμένο μοσχαρίσιο οσομπούκο στη γάστρα με κρέμα γραβιέρας και κατσικομακαρονάδα του ονείρου είναι μόνο μερικά από όσα αξίζει να δοκιμάσετε. Η λίστα κρασιών είναι διαλεγμένη προσεκτικά και ταιριασμένη σωστά με το μενού οπότε σίγουρα θα βρείτε μια ετικέτα που να σας ταιριάζει όποια κι αν είναι τα γούστα σας. Αν βρεθείτε εκεί λοιπόν και σας αρέσει το σπιτικό κλίμα και οι γεύσεις φυσικά ρωτήστε και για τα γιορτινά μενού, ειδικά αν έχετε διάθεση για μια έξοδο που θα έχει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή ενός οικογενειακού καλέσματος.
Παναγή Σκουζέ 4, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 210 3245 901
Focal
Αυτό το εστιατόριο είναι το ιδανικό σημείο για να πας μετά τα ψώνια στην Ερμού. Το rooftop restaurant του Electra Rhythm Athens έχει καταπληκτική θέα στην Ακρόπολη και μια κουζίνα από την οποία βγαίνουν μικρά γαστρονομικά θαύματα. Η φιλοσοφία είναι καθαρά ελληνική με έμφαση στην καλή πρώτη ύλη, στην ουσία της γεύσης και στην περιποιημένη εμφάνιση χωρίς περιττές φιοριτούρες. Χόρτα και λαχανικά εποχής, ολοζώντανα και τραγανά, μπαίνουν σε σαλάτες μαζί με ξηρούς καρπούς και αρωματικά λάδια. Το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί έχει γεύση παιδικών χρόνων, το ίδιο και τα αφράτα κεφτεδάκια, τα νόστιμα ντολμαδάκια και το σαγανάκι. Το φίνο και καλοδεμένο κριθαρώτο με γαρίδες, η πληθωρική παστιτσάδα με κόκορα, οι ρουστίκ ντολμάδες και το κατσαρολάτο κατσικάκι είναι εξαιρετικές επιλογές για κύριο πιάτο ενώ για επίλογο αξίζει να δοκιμάσετε το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο με παγωτό κανέλα. Κι αν όλα αυτά σας κάνουν να περάσετε ένα ωραίο μεσημέρι ή βράδυ μετά τα ψώνια σκεφτείτε πως θα νιώσετε αν κάνετε ρεβεγιόν σε ένα τόσο όμορφο και εντυπωσιακό περιβάλλον. Τα ειδικά μενού τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οπότε κάντε την απαραίτητη κράτηση.
Ερμού 5, Αθήνα, τηλ.: 210 3378 090
Balcony
Σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια στο Κουκάκι υπάρχει ένα εστιατόριο που προσφέρει τη φιλοξενία και την περιποίηση που όλοι χρειαζόμαστε μετά από μια μέρα γεμάτη ποδαρόδρομο, βιτρίνες, δοκιμές και μπόλικο κουβάλημα. Στον κομψά διακοσμημένο χώρο του, που τώρα που είναι στολισμένος δείχνει ακόμα πιο όμορφος, θα βρείτε την ησυχία που ψάχνεται αλλά και ιδιαίτερο φαγητό. Ο σεφ Άρης Τριανταφύλλου έχει φαντασία και αυτό φαίνεται από τη στιγμή που διαβάζει κανείς τους τίτλους των πιάτων του. Όλα είναι οικεία αλλά είναι μαγειρεμένα και δοσμένα αλλιώς κι αυτό εξάπτει το ενδιαφέρον. Οι κροκέτες μουσακά είναι τραγανές και νόστιμες με πουρέ μελιτζάνας στη βάση, αρωματική μπεσαμέλ τρούφας και αραχνοΰφαντα τσιπς πατάτας από πάνω. Η σαλάτα με τα δροσερά παντζάρια με την ανάλαφρη αγιολί, τα φιλέτα γκρέιπφρουτ και το χώμα χαρουπιού είναι πρωτότυπη ενώ το χυλωμένο γιουβέτσι με γαρίδες και καλαμάρια και πανσέτα που σιγομαγειρεύεται 24 ώρες συνδυάζουν είναι comfort και gourmet παράλληλα.
Βεΐκου 1, Κουκάκι, τηλ.: 211 4118 437
Liystor
Είναι καινούργιο, είναι ακριβώς έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι και είναι το ιδανικό μέρος να καταλήξετε μετά το shopping στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 19ου αιώνα ενώ έχει και ιδιαίτερη ιστορική αξία αφού πρόκειται για την κατοικία του αρχαιολόγου Κυριάκου Πιττάκη (μέλους της Φιλικής Εταιρείας) που το 1822 έφερε στο φως την «Κλεψύδρα της Ακρόπολης». Άλλωστε Liystor σημαίνει «Ληστής του ύδατος». Μαζί με το νερό αυτό το μέρος κλέβει και τις εντυπώσεις μας βέβαια καθώς πέρα από εκπληκτική αισθητική διαθέτει και γευστική κουζίνα. Ο σεφ Νίκος Αποστολάκης με τις τεχνικές που χρησιμοποιεί τιμά τη θητεία του στα αστεράτα της Ευρώπης (Celeste, Boury και Residenz Heinz Winkler) και παράλληλα υμνεί τη βαθιά γεύση της ελληνικής παράδοσης επιλέγοντας υλικά και συνταγές που μας είναι απόλυτα οικεία. Στα highlights, το σπετσοφάι με λουκάνικο ψαριού και το πρασοσελινάτο χοιρινό rib eye, με τη λεμονάτη-βουτυράτη σάλτσα, που λιώνει στο στόμα. Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών όμως δοκιμάστε σίγουρα το καλοψημένο θράψαλο με τη χυλωμένη φασολάδα. Τέλος, αφήστε όπωσδήποτε χώρο για γλυκό γιατί το αφράτο ραβανί με κρέμα μαστίχας, παγωτό καρύδα και μους φιστίκι είναι αριστούργημα.
Ερμού 92-94, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 2241 113