4 εστιατόρια στην Αθήνα που μυρίζουν νησί -Με πιάτα από Κάρπαθο, Λέσβο, Χίο, Σαντορίνη και τρομερούς μεζέδες | ΠΟΛΗ | iefimerida.gr

4 εστιατόρια στην Αθήνα που μυρίζουν νησί -Με πιάτα από Κάρπαθο, Λέσβο, Χίο, Σαντορίνη και τρομερούς μεζέδες

Skinos
Ταξιδεύουμε γευστικά σε τέσσερα αθηναϊκά μαγαζιά που μοσχοβολούν...νησί.

Κύμα που σκάει σε απόσταση λίγων μέτρων από το τραπέζι, θέα στο απέραντο γαλάζιο, τοπικές νοστιμιές στο πιάτο. Μπορεί να έχουμε αφήσει τις διακοπές και τα αγαπημένα ταβερνάκια στα νησιά πίσω μας, ωστόσο, η αναζήτησης της καλοκαιρινής αίσθησης και γεύσης δεν σταματά. Και δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα πλοίο για να τα γευτούμε. Αντιθέτως επισκεπτόμαστε τέσσερις αθηναϊκές διευθύνσεις με κουζίνες από την Κάρπαθο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σαντορίνη. Δεν στρώνουν τραπέζι δίπλα στη θάλασσα μας ταξιδεύουν, όμως, με τις γευστικές δημιουργίες τους σε νησιώτικα γαστρονομικά μονοπάτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρίθαμος

Με καταγωγή από την Κάρπαθο και παιδικά χρόνια στην Αμερική, για τον Στέλιο Κωνσταντινίδη ήταν θέμα χρόνου να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αφού πρώτα γνώρισε και εργάστηκε στην ελληνική αγορά, το 2007 πήρε την απόφαση και άνοιξε τον Κρίθαμο, ένα εστιατόριο που προσφέρει γεύσεις εμπνευσμένες από την Κάρπαθο και όλη τη Μεσόγειο.

Σε ένα ζεστό χώρο διακοσμημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να σας κάνει να νοιώθετε σαν στο σπίτι σας, εκτυλίσσονται καθημερινά οι πιο γευστικές ιστορίες. Το μενού στον Κρίθαμο ξεκινάει, ενδεικτικά, με «κοπέλες Καρπάθου», χορτοπιτάκια δηλαδή φτιαγμένα με χειροποίητο φύλλο γεμιστά με χόρτα εποχής, τυροπιτάρι Ολύμπου Καρπάθου με χειροποίητο φύλλο, κατσικίσια φέτα και δυόσμο. Συνεχίζει με παραδοσιακή σαλάτα Καρπάθου, αγγουροντοματοσαλάτα του χωριού με κρίθαμο, ρόκα, γλιστρίδα (στην εποχή της), φέτα, αυγό, πατάτα, φρέσκο κρεμμύδι, τσακιστές ελιές και χρωματιστές πιπεριές και συνεχίζει με μακαρούνες χειροποίητες Καρπάθου με παραδοσιακή κασιώτικη σιτάκα και τσίκνωση (τηγανισμένο και αποξηραμένο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο). Στα hit του μενού συγκαταλέγεται, επίσης, το περίφημο μοσχαρίσιο κότσι γάλακτος ψημένο σε αργό φούρνο 4 ωρών με ξινόμαυρο κρασί και τα λαχανικά του…σκέτη λιχουδιά!

 Μοσχαρίσιο Κότσι με τις μακαρούνες της γιαγιάς, μελωμένη σάλτσα από το Κότσι και ξερή μυζήθρα.
Μοσχαρίσιο Κότσι με τις μακαρούνες της γιαγιάς, μελωμένη σάλτσα από το Κότσι και ξερή μυζήθρα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Μακαρούνες στον Κρίθαμο
Μακαρούνες στον Κρίθαμο

Για τα ποτήρια σας, ο Στέλιος Κωνσταντινίδης έχει φτιάξει μια λίστα με κρασιά, μπύρες, ούζο και τσίπουρο ενώ για γλυκό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα καρπαθιώτικα χειροποίητα μυζηθροπιτάκια με φύλο χειροποίητο, σιτάκα και φρέσκια μυζήθρα τα οποία σερβίρονται με θυμαρίσιο μέλι κανέλα και σουσάμι και τη θεϊκή τάρτα με κρέμα μαστίχας,γλυκό του κουταλιού και βασιλικό σύκο.

 Τάρτα με κρέμα μαστίχας,γλυκό του κουταλιού και βασιλικό σύκο.
Τάρτα με κρέμα μαστίχας,γλυκό του κουταλιού και βασιλικό σύκο.

Πού: Κρίθαμος, Μπουμπουλίνας 25, Φιλοθέη Ψυχικό, Τηλέφωνο: 2106728790

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλυβος

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις λιχουδιές της Λέσβου σας περιμένει στον Μόλυβο, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Θα το βρείτε στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, δίπλα από το γήπεδο της ΑΕΚ, και θα το ξεχωρίσετε για το ζεστό και οικείο περιβάλλον του που θυμίζει περισσότερο κλασικό ταβερνάκι σε νησί.

Το δημοφιλές μεζεδοπωλείο που πρωτοσυστήθηκε στην Πέτρα της Λέσβου ως «Τυχερό Πέταλο» ήρθε στην Αθήνα το 2008 και από τότε δελεάζει με φρέσκα ψάρια, καλομαγειρεμένο φαγητό και παραδοσιακούς μεζέδες από το αγαπημένο νησί της Λέσβου, όλα φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες. Στις σπεσιαλιτέ του, πέρα από τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, περιλαμβάνονται πιάτα όπως: τα λουλούδια, δηλαδή οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, οι γκιουζλεμέδες, πιτάκια από τη Λέσβο με τυρί ή σπανάκι, το ψαρονέφρι γεμιστό με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, και το αρνάκι ψημένο στη λαδόκολλα.

Θαλασσινοί μεζέδες στον Μόλυβο.
Θαλασσινοί μεζέδες στον Μόλυβο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολα συνοδεύονται με μια σπάνια συλλογή από τα καλύτερα αποστάγματα της Λέσβου και όχι μόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού: Μόλυβος, Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια 14342. Τηλέφωνο: 2102582091

Skinos Mezestaurant

Στη μυροβόλο Χίο και τις μοναδικές νοστιμιές της μας μεταφέρει το Skinos στην Ηλιούπολη. Ενα διαφορετικό στέκι που συνδυάζει την αύρα του μεζεδοπωλείου με εκείνη του εστιατορίου για τους αναποφάσιστους που δεν ξέρουν τι από τα δύο να επιλέξουν. Κάπως έτσι γεννήθηκε ένα mezestaurant, με όνομα εμπνευσμένο από το πιο διάσημο σκίνο της Χίου, που δεν είναι άλλο από το μαστιχόδεντρο.

Οι ιδιοκτήτες τους σκέφτηκαν, επίσης, να το διακοσμήσουν με κάτι οικείο προς το νησί. Κατέληξαν στις τοιχογραφίες που κοσμούν τον χώρο και οι οποίες θυμίζουν το Πυργί, το «ζωγραφιστό χωριό» της Χίου που έχει αναδειχθεί σε διατηρητέο μνημείο και ξεχωρίζει για την εξωτερική διακόσμηση των σπιτιών με ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χιώτικη τυροκαυτερή, μαστέλο κατσικίσιο σε αμπελόφυλλα με σάλτσα μοσχολέμονου, ψημένο στη σχάρα, μαστέλο ψητό με μαρμελάδα μανταρινιών και πορτοκαλιών από τον Κάμπο της Χίου, τυρομπαλάκια με μπέικον και σάλτσα μαστίχας, χερίσια μακαρόνια Χίου με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ξερή μυζήθρα στις επιλογές που πρέπει να δοκιμάσετε. Για φινάλε στο Skinos Mezestaurant θα βρείτε, μεταξύ άλλων, χιώτικο γλυκό του κουταλιού, βύσσινο ή τριαντάφυλλο.

 Μαστέλο Χίου με μαρμελάδα εσπεριδοειδών.
Μαστέλο Χίου με μαρμελάδα εσπεριδοειδών.
 Χερίσια Μακαρόνια Χίου με σάλτσα φρέσκιας τομάτας και ξερή μυζήθρα Χίου.
Χερίσια Μακαρόνια Χίου με σάλτσα φρέσκιας τομάτας και ξερή μυζήθρα Χίου.
 Τυρομπαλάκια γεμιστά με μπέικον πάνω σε σάλτσα μαστίχας.
Τυρομπαλάκια γεμιστά με μπέικον πάνω σε σάλτσα μαστίχας.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού: Skinos Mezestaurant, Κων/νου Καραμανλή 5, Ηλιούπολη, Τηλέφωνο: 6908848624, 2160701919

Αλλη Σκάλα

Πίσω στις Κυκλάδες και μεταφερόμαστε στην Αλλη Σκάλα που τη γνωρίσαμε στα Καμίνια, αλλά τα τελευταία χρόνια γράφει νέα κεφάλαια στην ιστορία της στην Αργυρούπολη.

Η νέα εκδοχή της, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2017, είναι λίγο πιο σύγχρονη, πάντα, όμως, με σεβασμό στην παράδοση. Χαρακτηριστικό μάλιστα της διακόσμησης είναι τα ίδια κάδρα από τα Καμίνια τα οποία είναι κρεμασμένα στο μαγαζί της Αργυρούπολης και θυμίζουν εποχές που υπήρχαν ακόμη λατερνατζήδες και λουστραδόροι, δίνοντας την αίσθηση της συνέχειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσο για το φαγητό, η Αλλη Σκάλα είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε, ανάμεσα σε άλλα, αυθεντικές γεύσεις της Σαντορίνης μιας και είναι ο τόπος καταγωγής των ιδιοκτητών. Παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης, λούντζα ή κατά κόσμον προσούτο, φρεσκοτηγανισμένους ντοματοκεφτέδες, κοκοράκι μεθυσμένο με κρασί βινσάντο Σαντορίνης, χοιρινό κότσι μελωμένο στη γάστρα με βότανα και μυρωδικά, το φουρνιστό αρνάκι σε καραμέλα σκόρδου με πατάτες και λαχανικά, σταβλίσια καπνιστή χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα γλυκού κρασιού, χειροποίητες ραβιόλες με φιλετάκι μόσχου και κατσικίσιο τυρί σε σάλτσα από πέστο ρόκας και λιαστής ντομάτας και τόσες άλλες ακόμη νοστιμιές!

 Η αυθεντική φάβα Σαντορίνης.
Η αυθεντική φάβα Σαντορίνης.
 Ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες και τηγανίτες κάπαρης με σως ταρτάρ.
Ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες και τηγανίτες κάπαρης με σως ταρτάρ.
 Κότσι χοιρινό, μελωμένο στη γάστρα με βότανα και μυρωδικά, πατάτες και πιπέρια εκραζέ.
Κότσι χοιρινό, μελωμένο στη γάστρα με βότανα και μυρωδικά, πατάτες και πιπέρια εκραζέ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί λέγεται όμως Αλλη σκάλα; Πρόκειται για το αδελφάκι της Σκάλας που βρίσκεται στην Οία της Σαντορίνης οπότε από εκεί το όνομα της.

Πού: Αλλη Σκάλα, Αλεξιουπόλεως 25, Αργυρούπολη, Tηλέφωνο: 2104827722

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ