Συνταγή για ταλιατέλες με κιμά και κρασί, η απόλυτη απόλαυση

Είναι μια συνταγή που προχωράει πολλά βήματα μπροστά από τη γνωστή «μπολονιέζ» του συρμού. Μακαρόνια με κιμά τρώμε από μικρά παιδιά, όταν η μαμά και η γιαγιά μας μπούκωναν με παραβρασμένους υδατάνθρακες που υποτίθεται ότι περιείχαν και πρωτείνες.

Τέλος το μαρτύριο. Προτείνω σήμερα να δοκιμάσουμε μια συνταγή που δεν είναι γρήγορη εξ ορισμού. Θέλει χρόνο για να επιλέξουμε το κρέας και το κρασί, να σιγοβράσουμε τον κιμά, να περιποιηθούμε το πιάτο.

Υλικά για 3-4 άτομα

1 κουταλιά της σούπας καλό βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας «ελιά», κομμένο μια φορά

1 φύλλο δάφνης

1 κουτάκι Πουμαρό ή φρέσκες ντομάτες

1/2 κουταλάκι θυμάρι μοσχομυριστό

1 ποτήρι λευκό κρασί ποιοτικό

Αλάτι, πιπέρι

500 γραμμάρια ταλιατέλες ή φετουτσίνι

Τυρί παρμεζάνα

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνω σε κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα «ασπρίζω» για 3 περίπου λεπτά, προσοχή να μη καούν.

2. Προσθέτω τον χοντροκομμένο κιμά, σωτάρω ακόμη για 5-7 λεπτά.

3. Προσθέτω το ποιοτικό λευκό κρασί. Είναι λάθος να βάζουμε στην μαγειρική τα κρασιά που περισσεύουν και λιμνάζουν στο ψυγείο. Ανοίξτε ένα φρέσκο λευκό κρασί, μαλαγουζιά, για παράδειγμα. Αφήνω το κρασί να σιγοβράσει και να βγάλει τα αρώματά του

4. Προσθέτω το θυμάρι, το αλάτι, το φύλλο δάφνης, τον χυμό ντομάτας ή τις κομμένες φρέσκες ντομάτες. Εγώ βάζω και φρέσκες και κονσέρβα.

5. Προσθέτω 1/2 ποτηράκι νερό και κλείνω το καπάκι για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά

6. Βράζω τις ταλιατέλες ή τα φετουτσίνι al dente. Κρατάω ένα ποτηράκι από το νερό τους και προσθέτω στον κιμά που βράζει, αν χρειάζεται.

7. Προσέχω ο κιμάς να διατηρεί μπόλικους χυμούς πριν τον βγάλω από την φωτιά.

8. Προσθέτω μπόλικη παρμεζάνα και σερβίρω σε βαθιά πιάτα, αμέσως

9. Το υπόλοιπο λευκό κρασί συνοδεύει άριστα το πιάτο μου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ