Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από το Αλτσχάιμερ - iefimerida.gr

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από το Αλτσχάιμερ

Πώς  μπορούμε να προφυλαχθούμε από το Αλτσχάιμερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ που κινδυνεύει να γίνει η μάστιγα της εποχής οφείλεται σε αίτια κληρονομικά αλλά και σε άλλους παράγοντες. Με λίγα λόγια προλαμβάνεται αν αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος, η διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.

Ειδικοί, όπως η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, νευρολόγος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, Μάγδα Τσολάκη, επισημαίνουν ότι με την αντιμετώπιση των αγγειακών παραγόντων, της κατάθλιψης και του άγχους, τη μεσογειακή διατροφή, την υιοθέτηση χόμπι και δραστηριοτήτων καθώς και με την εκρίζωση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού το οποίο ευθύνεται για το έλκος του στομάχου, μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Τσολάκη «υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως είναι η ηλικία και τα γονίδιά μας. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε με τις επιλογές μας όπως: Η αντιμετώπιση των αγγειακών παραγόντων, δηλαδή το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, η αυξημένη ομοκυστεϊνη και η παχυσαρκία».

Παράλληλα η καθηγήτρια ανέφερε ότι η μεσογειακή δίαιτα, με κατανάλωση ψαριών, ελαιολάδου, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών μαζί με τη σωματική και νοητική άσκηση παίζει προστατευτικό ρόλο.

Τέλος επισήμανε ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, του οποίου η εκρίζωση είναι σήμερα εφικτή, έχει ενοχοποιηθεί και ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απώλεια δοντιών είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Ινστιτούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, οδοντίατρος Ευγενία Γκαβοπούλου.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τις στατιστικές αυτές συσχετίσεις, αλλά αυτό χρειάζεται και άλλη διερεύνηση. Οι επικρατέστερες θεωρίες είναι οι εξής:

  • Περιοδοντική νόσος-φλεγμονή - αλλά σε πολλές μελέτες δεν ήταν στατιστικώς σημαντικός ο ρόλος της περιοδοντικής νόσου.
  • Οδοντογενείς και περιοδοντικές λοιμώξεις στην παιδική και νεαρή ενήλικη ζωή που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.
  • H απώλεια δοντιών μπορεί να αντανακλά άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες ή χρόνιες ασθένειες» προσθέτει η κ Γκαβοπούλου επισημαίνοντας ότι η οδοντιατρική περίθαλψη, δεν μπορεί να θεραπεύσει την άνοια, συμβάλει όμως στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η νόσος Αλτσχάιμερ σήμερα τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, αφού στις αναπτυγμένες χώρες πλήττεται περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο (6%).

Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και υπολογίζεται ότι το 2050 ο αριθμός των πασχόντων από Αλτσχάιμερ σε όλο τον κόσμο θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ