Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν μια Αμερικανίδα ηθοποιός παντρεύεται έναν πρίγκιπα, το love story μετατρέπεται σε θέαμα. Μοιάζει με παραμύθι, το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται. Η Μέγκαν Μαρκλ, που σύντομα θα παντρευτεί τον πρίγκιπα Χάρι, ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν είναι, όμως, η πρώτη...

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Στις 4 Απριλίου 1956, εκατοντάδες δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία της Νέας Υόρκης για να δουν την βραβευμένη με όσκαρ ηθοποιό Γκρέις Κέλι να επιβιβάζεται στο πλοίο που θα την μετέφερε στην Ευρώπη και στον άνδρα που ετοιμαζόταν να παντρευτεί, τον πρίγκιπα του Μόνακό, Ρενιέ ΙΙΙ.

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

«Ήταν η σημαντικότερη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο λιμάνι μέσα σε 30 χρόνια» γράφει ο Ρόμπερτ Λέισι στη βιογραφία της Γκρέις Κέλι. «Όλη η χώρα ήταν μαγεμένη».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Ο παραμυθένιος γάμος του ζευγαριού, δύο εβδομάδες αργότερα, μεταδόθηκε σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Λέισι.

Πάνω από έξι δεκαετίες μετά, ένα παρόμοιο παραμύθι μαγεύει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με την Γκρέις Κέλι, η Μέγκαν Μαρκλ δεν θα γίνει πριγκίπισσα, αλλά για τους περισσότερους αυτό δεν έχει σημασία.

Όπως και η Γκρέις Κέλι, η Μέγκαν Μαρκλ χαρακτηρίζεται ως παθιασμένη και όμορφη – μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει. Τι άλλο όμως έχει κοινό με την πιο διάσημη, μέχρι τώρα, νύφη της Αμερικής;

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Το αουτσάιντερ

Η 36χρονη Μέγκαν Μαρκλ δεν είναι το στερεότυπο πριγκίπισσας. Είναι Αμερικανίδα, διαζευγμένη και μιγάδα (η μητέρα της είναι Αφροαμερικανίδα και ο πατέρας της λευκός).

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, 4.300 χιλιόμετρα από την πατρίδα της Γκρέις Κέλι, την Φιλαδέλφεια. Αλλά το σχολείο της, το Immaculate Heart High School, ένα καθολικό σχολείο θηλέων, βρισκόταν σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα στούντιο του Χόλιγουντ, που εκτόξευσαν τη φήμη της Γκρέις Κέλι.

Και οι δύο γυναίκες, ασχολήθηκαν με την ηθοποιία σε μικρή ηλικία και σφυρηλατήθηκαν επιτυχώς στην καριέρα τους προτού διασχίσουν τον ωκεανό και μπουν σε έναν εντελώς νέο κόσμο.

«Η Μέγκαν Μαρκλ είναι ένα αουτσάιντερ για τη βασιλική οικογένεια και νομίζω πως αυτό μόνο καλό είναι» λέει η Άννα Γουάιτλοκ, βασιλικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Έχει μια μοναδική προοπτική».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Η Γκρέις Κέλι, η οποία ήταν μόλις 26 ετών όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπά της, φέρεται να αγωνιζόταν να νιώσει αποδεκτή από την υψηλή κοινωνία του Μονακό και από κάποια μέλη της βασιλικής οικογένειας. «Η Γκρέις Κέλι ήρθε αντιμέτωπη με τις καθιερωμένες παραδόσεις που υπήρχαν στο Μονακό» λέει η Καρολίν Χάρις, βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Raising Royalty». «Τόσο ως ξένη όσο και ως ηθοποιός, διαπίστωσε ότι άθελά της προσέβαλε τους ανθρώπους».

Αντίθετα, η Χάρις θεωρεί πως η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργήσει μια υποστηρικτική ατμόσφαιρα για το νεότερο μέλος της. Η Μέγκαν Μαρκλ μίλησε για το θερμό καλωσόρισμα που έλαβε από την οικογένεια του πρίγκιπα Χάρι. «Η οικογένεια είναι υπέροχη» δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον αρραβωνιαστικό της, που μεταδόθηκε την ημέρα που ανακοινώθηκε ο αρραβώνας τους, προσθέτοντας πως άρχιζε να νιώθει «μέλος όχι μόνο του θεσμού, αλλά και μέρος της οικογένειας».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 6

Ο πρίγκιπας Χάρι, από την πλευρά του, αποδίδει αυτή τη διαφορά κυρίως στις πολιτιστικές αλλαγές. «Αυτός ο γάμος δίνει μια αίσθηση του πόσο η κοινωνική και πολιτισμική αλλαγή έχει λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ» είπε ο Χάρι. «Η βασιλική οικογένεια είναι τώρα πιο ανοιχτή όσον αφορά στο ποιός μπορεί να είναι μέλος της».

Η Γουάιτλοκ πιστεύει πως η Μέγκαν Μαρκλ, ως ξένη, μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία αυτή και την παρομοιάζει, ως προς αυτό το κομμάτι, με την μητέρα του Χάρι, την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Η Νταϊάνα ανάγκασε την βασιλική οικογένεια να αλλάξει, να εκ-μοντερνιστεί και να κοιτάξει προς τα εμπρός. Νομίζω πως και η Μέγκαν Μαρκλ θα είναι μια δύναμη για το καλό».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 7

Η ηθοποιός
«Πριγκίπισσα ή ηθοποιός – διάλεξε» γράφει ο Λέισι στη βιογραφία της Κέλι. «Η Γκρέις δεν μπορούσε να είναι και τα δύο».

Κι ενώ η καριέρα της Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν ποτέ τόσο λαμπρή όσο της Γκρέις Κέλι– η οποία πρωταγωνίστησε σε 11 ταινίες και κέρδισε όσκαρ για την εμφάνισή της στο «The Country Girl» (1954) – έχει χτίσει μια επιτυχημένη καριέρα ως ηθοποιός, με πιο σημαντικό ρόλο αυτόν στην τηλεοπτική σειρά «Suits».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 8

Αλλά για την Μέγκαν Μαρκλ, όπως και την Γκρέις Κέλι, η παραίτηση από αυτή την καριέρα ήταν ένα βήμα στο δρόμο για να γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κι ενώ η Γκρέις Κέλι φαινόταν φαινομενικά αντίθετη να εγκαταλείψει πλήρως την προηγούμενη ζωή της και αργότερα προσπάθησε να επιστρέψει στην ηθοποιία, η Μέγκαν Μαρκλ μίλησε θετικά γι’ αυτή τη στροφή. «Δεν το βλέπω σαν να παρατάω κάτι. Το βλέπω ως μια αλλαγή» δήλωσε. «Είναι ένα νέο κεφάλαιο».

Ο πρίγκιπας Χάρι λέει πως η εμπειρία της Μέγκαν Μαρκλ στον κόσμο των διασήμων θα βοηθήσει τόσο την ίδια όσο και τη βασιλική οικογένεια στη διαδικασία μετάβασης. «Έχει συνηθίσει να είναι στο κέντρο της προσοχής κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τη βασιλική οικογένεια» εξήγησε ο πρίγκιπας.

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 9

Αλλά η Μέγκαν Μαρκλ εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη μετάβαση, λέει η Γουάιτλοκ. «Κατάγεται από ένα πολύ διαφροετικό κόσμο – τον κόσμο του Χόλιγουντ, των διασημοτήτων και των ηθοποιών» λέει. «Θα πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος, έτσι ώστε η Μέγκαν Μαρκλ να μάθει να προωθεί τη βασιλική οικογένεια».

Στο βιβλίο του, ο Λέισι, αναφέρει πως η Γκρέις Κέλι βρήκε αυτή τη διαδικασία ως μια πρόκληση. Και όπως επεσήμανε η ίδια η Μέγκαν Μαρκλ, η καριέρα της ηθοποιού δεν προετοιμάζει ένα άτομο για την προσοχή του Τύπου που αντιμετωπίζει μια πριγκίπισσα.

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 10

«Όσο αφελής κι αν ακούγομαι τώρα, δεν ήξερα το πώς θα ήταν» είπε η Μέγκαν Μαρκλ τον Νοέμβριο προσθέτοντας με ένα νεύμα στον αρραβωνιαστικό της: «Δεν νομίζω πως κανείς από τους δυο μας το ήξερε».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 11

Ως σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, η Μέγκαν Μαρκλ δεν θα σταματήσει λεπτό να απασχολεί τον Τύπο – ειδικά αν κάνουν οικογένεια, κάτι που σκοπεύουν σύντομα.

Η φεμινίστρια
Η ηθοποιός Ρίτα Γκραμ, μιλώντας στον Λέισι, περιέγραψε την Γκρέις Κέλι ως «μία από τις πρώτες ανεξάρτητες γυναίκες στην Αμερική... Άφησε το σπίτι της, έβγαζε μόνη της τα προς το ζην και έκανε περιουσία».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 12

Στη βιογραφία γίνεται λόγος για μια γυναίκα που προσπάθησε να είναι αυτάρκης, μια τρομακτική προοπτική για την Αμερική του ‘50. Κι ενώ έχουν γίνει πολλές μάχες για την ανεξαρτησία των γυναικών και σε μεγάλο βαθμό πολλές από αυτές κερδήθηκαν, η Μέγκαν Μαρκλ δείχνει επίσης μια απροθυμία να υποκύψει στα πατριαρχικά πρότυπα.

«Είναι μια ώριμη, πολύ ανεξάρτητη και εύγλωττη γυναίκα» λέει η Γουάτιλοκ, που αναφέρει πως η Μέγκαν Μαρκλ μίλησε περισσότερο από τον αρραβωνιαστικό της στην κοινή τους συνέντευξη και έδειξε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Είναι μια σχέση ίσων».

Η Μέγκαν Μαρκλ υπήρξε επίσης επικεφαλής υποστηρίκτρια για την ισότητα των φύλων από την παιδική της ηλικία και τον Φεβρουάριο δήλωσε την πρόθεσή της να «αλλάξει τα πράγματα» με το έργο της για την ενίσχυση των κοριτσιών και των γυναικών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 13

Πράγματι, με το πέρασμα των 60 χρόνων και τις συνοδευόμενες πολιτιστικές αλλαγές, η Μέγκαν Μαρκλ έχει πολύ περισσότερη ελευθερία από την πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι, τόσο ως άτομο όσο και στα γυναικεία προγράμματα υποστήριξης.

Φυσικά, η Κέλι παντρεύτηκε τον μονάρχη, ενώ η Μέγκαν θα είναι σύζυγος ενός άνδρα που είναι απίθανο να γίνει ποτέ βασιλιάς (ο Χάρι είναι 6ος στη διαδοχή του θρόνου). Η Μαρκλ μπορεί να μιλήσει, να ντυθεί και να ενεργήσει πιο ελεύθερα από την Γκρέις Κέλι.

«Η Γκρέις Κέλι είδε τα βασιλικά της καθήκοντα ως η γυναίκα που πρέπει να σταθεί επάξια δίπλα στο σύζυγό της» έγραψε ο Λέισι. «Ήταν πολύ καλή στο να χαμογελά, να είναι αξιοπρεπής και κομψή... Αλλά αυτό, που ήξερε η Γκρέις Κέλι, ήταν πως σχεδόν όλα αυτά ήταν όσα έπρεπε να προσφέρει μια πριγκίπισσα».

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 14

Κι ενώ η Μέγκαν Μαρκλ θα έχει το περιθώριο να είναι πολύ περισσότερα από ένα αξεσουάρ του συζύγου της, θα αντιμετωπίσει, επίσης, μια σειρά αναπόφευκτων νέων περιορισμών και πρωτοκόλλων. «Όλη η ζωή της θα είναι ππρογραμματισμένη» λέει η Χάρις. «Αυτό μειώνει τα περιθώρια για αυθορμητισμό».


Κι αυτά που μπορεί να πει η Μέγκαν Μαρκλ είναι τώρα πλέον πολύ περιορισμένα. «Οι μέρες όπου κέρδιζε θαυμαστές γράφοντας στο μπλογκ της για τη ζωή της, έχουν τελειώσει» σημειώνει η Γουάιτλοκ.

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 15

Η ανθρωπιστής
Η Λέισι αφηγείται πως η Γκρέις Κέλι κατέφυγε στο φιλανθρωπικό έργο στα χρόνια που ακολούθησαν το γάμο της, πραγματοποιώντας συχνές επισκέψεις στα ορφανοτροφεία του Μονακό, στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, ως πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Μονακό και ιδρύοντας ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ασχολούνταν με τα δικαιώματα των παιδιών.

Για δεκαετίες, οι βασιλείς σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τη μοναδική τους θέση για να προβάλουν συγκεκριμένα πράγματα και οι νέοι βασιλείς του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαφέρουν. Είναι ένας ρόλος για τον οποίο η Μαρκλ είναι καλά προετοιμασμένη.

Το 2016 έγινε παγκόσμια πρέσβειρα για το World Vision και ταξίδεψε στη Ρουάντα για να δει τις επιπτώσεις των φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών για καθαρό νερό. Ένα χρόνο νωρίτερα, έγινε Συνήγορος των Ηνωμένων Εθνών για την Πολιτική συμμετοχή και Ηγεσία.

Γιατί η Μέγκαν Μαρκλ είναι η σύγχρονη, μαύρη, Γκρέις Κέλι [εικόνες]  | iefimerida.gr 16

Η Γουάιτλοκ πιστεύει πως η Μέγκαν Μαρκλ είναι ιδανική για την φιλανθρωπική εργασία. «Έχει δείξει πως μπορεί εύκολα να συνομιλήσει με τους ανθρώπους. Δεν έχει την νευρικότητα που χαρακτηρίζει άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στις πρώτες τους εξόδους... Μπορεί να έρθει κοντά με τους ανθρώπους που συναντά».

Κι ενώ η Γκρέις Κέλι έκανε το μεγαλύτερο μέρος του φιλανθρωπικού της έργου, μόνη της, ο Χάρι και η Μέγκαν σχεδιάζουν σαφώς μια κοινή... επίθεση στα παγκόσμια προβλήματα.

«Ήταν πραγματικά ένα από τα πράγματα που μας έφεραν κοντά» είπε η Μέγκαν Μαρκλ. «Ένα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία αρχίσαμε να μιλάμε όταν γνωριστήκαμε ήταν πως και οι δύο θέλαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τον κόσμο και πόσο παθιασμένοι είμαστε για να δούμε την αλλαγή αυτή».

«Η Μέγκαν Μαρκλ εισέρχεται στο νέο της ρόλο με μια πιο πλατιά ματιά. Μπαίνει στη βασιλική οικογένεια ως μια πολύ καλά εξοπλισμένη πριγκίπισσα» αναφέρει η Γουάιτλοκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ