Σκληρά μέτρα μετά τις εκλογές και νέο κούρεμα, προεξοφλούν οι αναλυτές

Η Ελλάδα μπορεί να κατάφερε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην οικονομική Ιστορία, αλλά ούτε αυτό φαίνεται πως αρκεί σε ορισμένους αναλυτές που σπεύδουν να επισημάνουν «θολά σημεία» στη συμφωνία για το PSI και προεξοφλούν νέα σκληρότερα μέτρα μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της η αναλύτρια Κάθλιν Μπρουκς της Forex, τονίζει ότι η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει θολά σημεία. Το πρώτο είναι η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), κάτι που θεωρεί βέβαιο ότι θα συμβεί σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της διεθνούς Ένωσης που είναι αρμόδια για το ζήτημα (ISDA). Ωστόσο, επισημαίνει, το γεγονός ότι τα ελληνικά CDS κυμαίνονται στις 26.000 μονάδες ενώ της Ιρλανδίας στις 613 και της Ισπανίας στα 396 δείχνει ότι οι αγορές δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο σκεπτικισμό όλες τις προβληματικές χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα CDS που έχουν «παιχτεί» στα ελληνικά ομόλογα φτάνουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιες τράπεζες στον κόσμο χρωστάνε στους επενδυτές που έχουν αγοράσει αυτά τα CDS το ποσό των 3 δισ.», επισημαίνει.

Το δεύτερο θολό σημείο είναι, σύμφωνα με την Μπρουκς, η ίδια η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το κούρεμα που επιτεύχθηκε με τη σημερινή ανακοίνωση της Ελλάδας για το PSI, έχει στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την ίδια, όμως, αυτός ο στόχος δεν είναι καθόλου σίγουρος και γι' αυτό μπορεί να χρειαστεί κι άλλο κούρεμα στο μέλλον. Με την ύφεση να κλείνει το 2011 στο 7,5% και για το 2012 να προβλέπεται πάνω από το 4%, τονίζει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να έχει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, χωρίς να προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Γι' αυτό η Μπρουκς τονίζει ότι οι περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην αρχή του 2012 δεν είναι αρκετές , και προεξοφλεί ότι θα χρειαστεί «να γίνουν νέες περικοπές αμέσως μετά τις εκλογές του 2012».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ